İçişleri Bakanlığı'ndan Carlos Ghosn'un kaçışına soruşturma

Eski Nissan CEO'su Carlos Ghosn
Eski Nissan CEO'su Carlos Ghosn

Yolsuzluk suçlamaları nedeniyle ev hapsinde tutulan Eski Nissan CEO'su firar etti.İçişleri Bakanlığı, Nissan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn'un İstanbul'dan Beyrut'a kaçışıyla ilgili soruşturma başlattı. Ghosn'un kaçmasına yardım ettiği iddiasıyla ilgili İstanbul'da 7 kişi gözaltına alındı.

Ghosn'un kaçış planına dair detaylar henüz kesinlik kazanmadı. Ancak Japon yetkililer son olarak İstanbul'a giden özel bir jetin Osaka yakınlarındaki Kansai Uluslararası Havalimanı'ndan Pazar günü saat 23.00'da ayrıldığını belirledi.

Soruşturma kapsamında gözaltılar var

Bu iddialarla ilgili Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. Nissan'ın eski yöneticisi Ghosn'un Lübnan'a kaçmasına yardım ettiği iddiasıyla ilgili İstanbul'da 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 4'ünün pilot olduğu açıklandı.

Carlos Ghosn kimdir?

Ghosn, 1999'da Renault ile sermaye ortaklığı çerçevesinde Japon otomobil şirketinin devrini yönetmek için operasyon direktörü sıfatıyla Nissan'a gelmişti.

Şirketin iyileştirilmesine yönelik fabrikaların kapatılması dahil katı yeniden yapılanma önlemlerine öncülük eden Ghosn, 2001'de hisse sahipleriyle yapılan toplantıda Nissan'ın Üst Yöneticiliğine getirildi, 2005'te de Renault'nun Üst Yöneticisi oldu.

Ne olmuştu?

Japonya'da hakkında yürütülen maddi usulsüzlük soruşturması kapsamında 108 gün tutuklu kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan Ghosn, "ağırlaştırılmış güven ihlali" ve "gelirini eksik bildirme" iddiaları ile suçlanıyordu. 6 Mart'ta kefaletle serbest bırakılan ve yoğun denetim tedbirleri altında ev hapsine alınan Ghosn, hakkındaki iddiaları başından beri reddediyordu. Tutukluluğunu politik bir hamle olarak niteleyen Ghosn, asıl amacın onu inşa ettiği küresel ittifakın dışında bırakmak olduğunu savunuyordu. Lübnan'a gittiğini doğrulayan bir açıklama yapan Ghosn, ülkedeki adaletsizlikten kaçtığını söylemişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >