İdam cezası hangi ülkelerde uygulanıyor?

İdam cezası uygulayan ülkeler
İdam cezası uygulayan ülkeler

Dünya üzerinde hangi ülkelerde idam cezası var, hangileri bunları uyguluyor? Sizler için derledik.

1998 yılında 35 ülke idam cezasını kaldırdı, bunun sayısı gün geçtikçe artı. Ancak kara Avrupası hariç çoğu ülkede uygulanmakta, ABD bunların başında gelirken, Asya'da, Afrika'da Orta Doğu'da birçok ülke de hala idam cezası var.


Peki, dünyada idam cezası olan, bunu uygulayan ülkeler hangileri. Sizler için bunları derledik:

Amerika Birleşik Devletleri

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    ABD idam cezasının uygulandığı en büyük ülkelerden birisi. Tamamında olmasa da 31 eyaletinde hala daha idam cezası yürürlükte. Şu ana kadar en çok idam Teksas'ta gerçekleşmiştir. Oklahoma ise nüfus başına en çok idamın gerçekleştiği eyalettir. 2013 yılındaki verilere göre ABD'de 39 hükümlü idam edildi, 3.088 hükümlü de ölüm sırasında bulunmakta.
Amerika Birleşik Devletleri ABD idam cezasının uygulandığı en büyük ülkelerden birisi. Tamamında olmasa da 31 eyaletinde hala daha idam cezası yürürlükte. Şu ana kadar en çok idam Teksas'ta gerçekleşmiştir. Oklahoma ise nüfus başına en çok idamın gerçekleştiği eyalettir. 2013 yılındaki verilere göre ABD'de 39 hükümlü idam edildi, 3.088 hükümlü de ölüm sırasında bulunmakta.
Afganistan

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İdam cezasının yaygın olarak uygulandığı ülkelerden biri de Afganistan. Bu ülkede ceza genellikle asarak öldürme şeklinde uygulanmakta. Recm ise uygulanan bir diğer yöntem.
Afganistan İdam cezasının yaygın olarak uygulandığı ülkelerden biri de Afganistan. Bu ülkede ceza genellikle asarak öldürme şeklinde uygulanmakta. Recm ise uygulanan bir diğer yöntem.
Belarus 

                                    
                                    
                                    Belarus kıta Avrupası'nda idam cezasını uygulayan tek ülke. Birçok ülke tarafından eleştirilen Belarus'taki idam uygulaması günümüzde hala devam etmekte. En son 2012 metro saldırganı olan 2 kişi idam edildi. Halk ve Avrupa bu cezaya büyük tepki göstermişti.
Belarus Belarus kıta Avrupası'nda idam cezasını uygulayan tek ülke. Birçok ülke tarafından eleştirilen Belarus'taki idam uygulaması günümüzde hala devam etmekte. En son 2012 metro saldırganı olan 2 kişi idam edildi. Halk ve Avrupa bu cezaya büyük tepki göstermişti.
Birleşik Arap Emirlikleri

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Birleşik Arap Emirlikleri'nde idam hala yürürlükte ancak yaygın olarak kullanılmıyor, 2008 yılında sadece bir kişi idam edildi. Asarak idamdan ziyade ateş açarak infaz bu ülkede kullanılan yöntem.
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri'nde idam hala yürürlükte ancak yaygın olarak kullanılmıyor, 2008 yılında sadece bir kişi idam edildi. Asarak idamdan ziyade ateş açarak infaz bu ülkede kullanılan yöntem.
Çin

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İdam konusunda başı çeken ülkelerden biri de Çin Halk Cumhuriyeti.
Uluslararası Af Örgütü, "2014 yılı İdam Cezaları" raporunu açıkladı. Çin infazda liste başımda. Veriler açık olmadığı için Çin'de kesin idam sayısı bilinmiyor. Uluslararası Af Örgütü'nün tahminlerine göre Çin'de 2015 yılında binin üzerinde kişi idam edildi.
Çin İdam konusunda başı çeken ülkelerden biri de Çin Halk Cumhuriyeti. Uluslararası Af Örgütü, "2014 yılı İdam Cezaları" raporunu açıkladı. Çin infazda liste başımda. Veriler açık olmadığı için Çin'de kesin idam sayısı bilinmiyor. Uluslararası Af Örgütü'nün tahminlerine göre Çin'de 2015 yılında binin üzerinde kişi idam edildi.
Endonezya

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Endonezya idam cezasının en yaygın olduğu ülkelerden biri, tecavüzcüler, uyuşturucu kaçakçıları gibi birçok suç idam ile cezalandırılıyor. Yılda ortalama 10 kişi ölüm cezasına çarptırılırken, bu ceza daha çok kurşuna dizme şeklinde uygulanıyor.
Endonezya Endonezya idam cezasının en yaygın olduğu ülkelerden biri, tecavüzcüler, uyuşturucu kaçakçıları gibi birçok suç idam ile cezalandırılıyor. Yılda ortalama 10 kişi ölüm cezasına çarptırılırken, bu ceza daha çok kurşuna dizme şeklinde uygulanıyor.
Jamaika

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    1988 yılında idamı kaldıran Jamaika, ülkedeki suç oranlarının önüne geçemeyince 2008 yılında tekrar geri getirdi.
Jamaika 1988 yılında idamı kaldıran Jamaika, ülkedeki suç oranlarının önüne geçemeyince 2008 yılında tekrar geri getirdi.
Japonya

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    ABD'den sonra idam cezası bulunan en gelişmiş ülke Japonya. Japonya'da cinayet ve vatana ihanet suçlarına idam cezası uygulanıyor. 1946- 1993 yılları arasında Japon mahkemeleri 708 idam cezası kararı almış ve bunların 608'ini uygulandı. Sonraki yıllarda bu rakamlar giderek azalsa da yıl içerisinde en az iki kişiye idam cezası uygulanıyor. Japonya'da bu ceza asarak gerçekleştiriliyor.
Japonya ABD'den sonra idam cezası bulunan en gelişmiş ülke Japonya. Japonya'da cinayet ve vatana ihanet suçlarına idam cezası uygulanıyor. 1946- 1993 yılları arasında Japon mahkemeleri 708 idam cezası kararı almış ve bunların 608'ini uygulandı. Sonraki yıllarda bu rakamlar giderek azalsa da yıl içerisinde en az iki kişiye idam cezası uygulanıyor. Japonya'da bu ceza asarak gerçekleştiriliyor.
Kamerun

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İdam cezasının yürürlükte olduğu Kamerun bunu genellikle terör suçlarında uyguluyor bölgede etkin olen Boko Haram üyeleri yakalandıkça toplu halde idam ediliyor.
Kamerun İdam cezasının yürürlükte olduğu Kamerun bunu genellikle terör suçlarında uyguluyor bölgede etkin olen Boko Haram üyeleri yakalandıkça toplu halde idam ediliyor.
Katar

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Zengin ülkelerden biri olan Katar'da idam cezası uygulayan ülkelerden, vatana ihanet, katiller ve tecavüzcülerin yanı sıra eşcinseller de ölüm cezasına çarptırılabiliyor.
Katar Zengin ülkelerden biri olan Katar'da idam cezası uygulayan ülkelerden, vatana ihanet, katiller ve tecavüzcülerin yanı sıra eşcinseller de ölüm cezasına çarptırılabiliyor.
Kazakistan

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kazakistan'da idam cezasının 2003 yılından itibaren uygulanmıyor. Yasalarında ülkede savaş esnasında işlenen suçların ve toplu insan ölümüne neden olan terör suçlarına idam cezası uygulanması öngörüldü.
Kazakistan Kazakistan'da idam cezasının 2003 yılından itibaren uygulanmıyor. Yasalarında ülkede savaş esnasında işlenen suçların ve toplu insan ölümüne neden olan terör suçlarına idam cezası uygulanması öngörüldü.
Kuzey Kore

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kuzey Kore idam konusunda bir kapalı kutu. Ama son günlerde ülke lideri Kim Jong-un sürekli verdiği idam kararları sayesinde dünya üzerinde en yüksek idam oranlarından birine sahip olduğu biliniyor. Kim Jong-Un Genel Kurmay Başkanı'ndan amcasına istediği herkesi idam ettirebilir konumda.
Kuzey Kore Kuzey Kore idam konusunda bir kapalı kutu. Ama son günlerde ülke lideri Kim Jong-un sürekli verdiği idam kararları sayesinde dünya üzerinde en yüksek idam oranlarından birine sahip olduğu biliniyor. Kim Jong-Un Genel Kurmay Başkanı'ndan amcasına istediği herkesi idam ettirebilir konumda.
Malezya

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Malezya yasalarında idam cezası bulunan ama bunu çok uygulamayan ülkelerden biri, idama çarptırılmış suçlular bulunuyor, ancak ceza uygulanmıyor. Verilere göre 2006 yılında 4 kişi idam edilirken 008 yılında bu sayı 1.
Malezya Malezya yasalarında idam cezası bulunan ama bunu çok uygulamayan ülkelerden biri, idama çarptırılmış suçlular bulunuyor, ancak ceza uygulanmıyor. Verilere göre 2006 yılında 4 kişi idam edilirken 008 yılında bu sayı 1.
Suudi Arabistan

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Suudi Arabistan idam oranının en yüksek olduğu ülkelerden. Çeşitli suçlardan yılda 100'e yakın kişiye idam cezası uygulanıyor. Diğer ülkelerden farklı olarak Suudi Arabistan'da idamlar genelde kılıçla kafa kesme şeklinde uygulanıyor.
Suudi Arabistan Suudi Arabistan idam oranının en yüksek olduğu ülkelerden. Çeşitli suçlardan yılda 100'e yakın kişiye idam cezası uygulanıyor. Diğer ülkelerden farklı olarak Suudi Arabistan'da idamlar genelde kılıçla kafa kesme şeklinde uygulanıyor.
Pakistan

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İdam oranının en yüksek olduğu yerlerden biri de Pakistan. 2006 yılında 200'den fazla kişi idam edilirken bu oran son yıllarda düştü 30'dan fazla kişi oldu. Pakistan'da ölüm cezası genellikle asılarak gerçekleştirilmekte.
Pakistan İdam oranının en yüksek olduğu yerlerden biri de Pakistan. 2006 yılında 200'den fazla kişi idam edilirken bu oran son yıllarda düştü 30'dan fazla kişi oldu. Pakistan'da ölüm cezası genellikle asılarak gerçekleştirilmekte.
İran

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Çin'den sonra idam cezasını en çok uygulayan ülke İran. İran'da birçok suç idam ile cezalandırılıyor. Eşini aldatmanın cezası İran da taşlanarak öldürülmek. Yılda 300'den fazla kişi bu cezaya çarptırılıyor ve ceza uygulanıyor. Asılma, kurşuna dizilme ve recm İran'da uygulanan infaz çeşitleri.
İran Çin'den sonra idam cezasını en çok uygulayan ülke İran. İran'da birçok suç idam ile cezalandırılıyor. Eşini aldatmanın cezası İran da taşlanarak öldürülmek. Yılda 300'den fazla kişi bu cezaya çarptırılıyor ve ceza uygulanıyor. Asılma, kurşuna dizilme ve recm İran'da uygulanan infaz çeşitleri.
Daha bir çok ülkede idam cezası var
Dünya üzerinde birçok ülkede idam cezası var, bazıları bunu uygularken bazıları bunu uygulamaya koymuyor.

Yukarıdaki ülkelerin dışında bu ülkelerde de idam cezası bulunmakta:

Antigua ve Barbuda, Bahama, Bangladeş, Barbados, Belarus, Beliz, , Botsvana, Burundi, Çad, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, Etiyopya, Filipinler,Gabon, Gana, Gine, Guatemala, Guyana, Güney Kore, Hindistan, Irak, Kamerun, Kırgızistan, Komor Adaları, Kuveyt, Küba, Laos, Lesoto, Libya, Lübnan, Malavi, Malezya, Mısır, Moğolistan, Nijerya, Oman, Özbekistan, Pakistan, Ruanda, Saint Lucia, Saint Vincent ve Granada, Sierra Leone, Singapur, Somali, St. Kitts ve Nevis, Sudan, Suriye,Swaziland, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Tayvan, Trinidad ve Tobago, Uganda, Ürdün, Vietnam, Yemen, Zambiya, Zimbabwe.

Yasalarında olsa da, son on yıldır idam cezasını uygulamayan ülkeler:

Bahreyn, Benin, Brunei, Burkina Faso, Cezayir, Fas, Gambiya, Grenada, Kenya, Kongo Cumhuriyeti, Madagaskar, Maldivler, Mali, Moritanya, Myanmar, Nauru, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Papua Yeni Gine, Rusya, Sri Lanka, Surinam, Tıgı, Tonga, Tunus.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >