İddia: ABD Türkiye’den S-400 füzelerini teslim alacağı tarihi ertelemesini istedi

aRŞİV
aRŞİV

● Reuters’ın haberine göre, ABD, Ankara'nın kurmak istediği çalışma grubunu onaylaması karşılığında, Türkiye'den Rus S-400 füze savunma sisteminin temmuz ayında yapılacak teslimatını ertelemesini istedi.

● Türkiye'nin S-400'leri satın alma kararlılığına tepki gösteren ABD, mart ayı sonlarında, F-35 ile ilgili teçhizatın Türkiye’ye teslimini durdurmuştu.

● ABD'li yetkililer, Rus füze sisteminin Türk üreticilerin de katkılarıyla üretilen F-35 de dahil olmak üzere NATO uçaklarını vurmak için tasarlandığını savunuyor.

Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la telefonda görüşmüş, Erdoğan görüşmede S-400 için Rusya'nın çalışma grubu teklifini gündeme getirmişti.

İngiliz Haber Ajansı Reuters’ın haberine göre ABD, Ankara'nın kurmak istediği çalışma grubunu onaylaması karşılığında, Türkiye'den Rus S-400 füze savunma sisteminin temmuz ayında yapılacak teslimatını ertelemesini istedi; ancak üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye'nin 2 Nato müttefiki arasındaki diplomatik çatlağı genişleten anlaşmadan çekilmeyeceğini yineledi. Yetkili, "S-400'leri temmuzda alacağız. Konumumuz değişmedi" dedi.

Alman Bild'den "Türkiye S-400'lerde geri adım atıyor" iddiasına Altun'dan yalanlama gelmişti

Alman Bild gazetesi Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma sürecini rafa kaldırdığını iddia etmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, S-400 hava savunma sistemi alınmasına yönelik sürecin tamamlandığını ve teslimata Temmuz ayında başlanacağını açıklamıştı.

Bild gazetesinin haberinde Türkiye'nin ABD'nin yaptırım tehditlerinden duyulan endişe nedeniyle S-400'ler konusunda geri adım attığı iddia edilmişti.Bild haberi, ismi verilmeyen üst düzey bir Türk diplomata dayandırılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise haberi yalanladı. Altun, Twitter hesabından haberi paylaşan Bild gazetesinin sorumlu editörlerinden Julian Röpcke'ye yanıt yazarak, "Sevgili Julian, Kaynaklarınız yanılıyor. Benden duymuş olun: S-400 alımı bitmiş anlaşmadır" ifadelerini kullanmıştı.

ABD ve NATO, Türkiye'nin S-400 almasına karşı çıkıyor

Türkiye'nin Rusya'dan sipariş ettiği S-400 füze savunma sistemi nedeniyle Türkiye ile ABD arasında gerilim yaşanıyor.

ABD savunma sanayiinin en önemli müşterilerinden olan Türkiye'nin başka üreticilere kaptırılması riski nedeniyle de S-400 alımına karşı çıkıyor.

Ayrıca ABD, Türkiye'nin de üretim programında yer aldığı ve konuşlandıracağı 5. kuşak savaş uçağı F-35'lerin hassas ve üstün özelliklerinin ayrıca her türlü faaliyetlerinin S-400 radar sistemi tarafından ele geçirilebileceği kaygısını yaşıyor.

  • Washington, Rus üretimi S-400'lerin F-35'ler ve NATO güvenliğine tehdit oluşturacağı gerekçesiyle Ankara'ya bu karardan vazgeçmesi çağrısında bulunuyor. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Türkiye'nin Rusya'dan S-400'leri satın alması durumunda Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılabileceği uyarısında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise "S-400 konusunda karar verildi, geri adım atılmayacak" diyerek ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'a cevap vermişti.

NATO açısından ise S-400'lere ilişkin Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerinin hiçbir şekilde NATO'nun mevcut savunma ve radar sistemlerine entegre edilmeyeceği kaygısı yaşanıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, konunun Türkiye-NATO arası bir soruna dönüşmemesi için dikkatli bir dil kullanırken, tüm müttefik ülkelerden NATO sistemlerine uygun askeri donanım edinmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Türkiye'nin ABD ve NATO'nun S-400 yaklaşımına karşı tutumu ne?

Türkiye, ABD ve NATO'nun kaygılarına siyasi ve askeri-teknik yanıtlar veriyor.

  • Türkiye'nin daha önce ABD'den Patriot sistemi almak istemesine karşın, uygun koşullar sunulmadığını, ayrıca Kongre'nin geçmişte yaptığı engellemeler nedeniyle parası ödenmiş askeri teçhizatların bile teslim edilmediğini anımsatan Ankara, füze tehdidine karşı acil gereksinimini, en iyi teklifi sunan Rus şirketiyle gidermek durumunda kaldığını söylüyor.

S-400 füze savunma sistemi alımının Türkiye'nin NATO içindeki konumunu zedeleyeceği ve ayrıca NATO içinde çatlak yaratacağı kaygılarının yersiz olduğunu belirten Türk yetkililer, Rus yapımı S-300 savunma sistemlerinin Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya'da da olduğunu anımsatıyor.

NATO Genel Sekreteri Stolteberg'in Türkiye ziyareti

6-7 Mayıs tarihlerinde Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemlerini satın alması ile ilgili olarak NATO üyelerinin hangi askeri ekipmanı alacaklarının kendi kararı olduğunu, ancak potansiyel olarak ortaya çıkabilecek bazı sonuçlardan endişe duyduğunu ifade etmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-AB ilişkileri ve Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımı konularını görüşmüştü.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-AB ilişkileri ve Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımı konularını görüşmüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise NATO müttefiklerinin Türkiye'deki Patriot sistemlerini geri çektiğini belirterek, Türkiye'nin elinde kendisine ait hava savunma sistemi olmadığını dile getirmiş, Türkiye'nin "acilen” bir savunma sistemine ihtiyacı olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin S-400 satın alma kararını savunmuştu.

ABD, Türkiye’ye F-35 Teçhizatı teslimatını durdurmuştu

Türkiye'nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına karşılık olarak ABD’den gelen ilk somut hamle Türkiye’ye F-35 savaş uçakları projesiyle bağlantılı ekipman sevkiyatının durdurması olmuştu.

Pentagon'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı.

  • "Türkiye'nin S-400 teslimatına devam etme konusundaki net kararı göz önünde bulundurularak, Türkiye'nin F-35 operasyonel kapasitesiyle bağlantılı teslimat ve faaliyetler askıya alınmıştır. Bu önemli konuyla ilgili Türkiye ile diyaloğumuz devam etmektedir"
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >