'Diş fırçası' neden 'silah' sayıldı? İddianameyi 'kullanım' faktörü etkiyor

Mahkemelerde pet şişe, diş fırçası gibi eşyalar zaman zaman dosyalara girebiliyor.
Mahkemelerde pet şişe, diş fırçası gibi eşyalar zaman zaman dosyalara girebiliyor.

Kayınvalidenin, tartıştığı gelinine fırlattığı diş fırçası mahkemece "silah" kabul edildi. 'Diş fırçası 'silah' kabul edilir mi?' demeyin. Bazen bir diş fırçasını bazen ise bir cep telefonunu savcıların iddianamelerinde 'silah' olarak görmemiz mümkün.

Avukat Çiğdem Erel bu 'tuhaf silahları' her şeyin silah niteliğinde kullanılma özelliğine sahip olmasıyla ilişkilendirdi. Kullanılacak malzemenin bir sınırın olmamasına işaret eden Erel, bir eşyanın silah sayılabilmesi için kullanılma özelliğine göre 'yoruma muhtaç' olduğunu söyledi.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde kayınvalidenin tartıştığı gelinine fırlattığı diş fırçası "silah" sayılarak, sanık "basit yaralama" suçundan 120 gün hapis cezasına çarptırıldı.

İddianamelerin 'tuhaf silahları'

Haber bültenlerinde sık sık karşılaştığımız 'silah sayıldı' haberleri şaşırtmaya devam ediyor. Bu silahların arasında bir annenin oğluna fırlattığı bir terlik de yer alabiliyor, kayınvalidenin gelininin kafasına vurduğu bir kepçe de... Bir diş fırçası, cep telefonu, ayakkabı çekeceği veya bir sigara savcılar tarafından hazırlanan iddianamelere konu olabiliyor.

 Şenay Güzel kameralara terlikle poz vermişti.
Şenay Güzel kameralara terlikle poz vermişti.

'En tuhaf' silahlardan bahsedersek çeşitli tarihlerde birçok örneğine rastlamamız mümkün.

Denizli'nin Honaz ilçesinde oturan 62 yaşındaki Şenay Güzel'in tartıştığı oğlu 38 yaşındaki Hasan Güzel'e ayağından çıkarıp fırlattığı naylon terlik mahkemece 'silah' sayıldı.

Bolu'da, engelli bir kişinin kafasında sigara söndürdüğü iddiasıyla yargılanan kişinin sigaranın silah sayılmasıyla aldığı hapis cezası, iş yerinin duvarına 3 ay boyunca "Ben engelli bir vatandaşı yaraladım. Tüm Bolu halkından özdür diliyorum" yazan broşür asma cezasına çevrildi.

Bir diğer olayın başrolünde de, bir gelin ile kayınvalidesi vardı. Kayınvalide kapıyı yüzüne kapattığını iddia ettiği gelininin kafasına vurduğu yemek kepçesi ile gelinini yaraladı. Kayınvalide hakkında da “silah sayılan aletle yaralama” suçundan dava açıldı.

Samsun'da duş almadığı gerekçesiyle sinirlenip, çalışanının kafasına sobanın üzerindeki su dolu güğümle vuran iş yeri sahibine 3 bin lira para cezası verilmişti.
Samsun'da duş almadığı gerekçesiyle sinirlenip, çalışanının kafasına sobanın üzerindeki su dolu güğümle vuran iş yeri sahibine 3 bin lira para cezası verilmişti.

Bursa’da iki pazarcı kadın arasında müşteri paylaşımı yüzünden çıkan kavgada birbirlerine fırlattıkları elma ve armut da mahkemede silah sayıldı.

Trabzon'da karı koca arasında çıkan kavgada kullanılan cep telefonu soruşturmayı yürüten savcı tarafından silah kabul edildi.

Türkiye gündeminde zaman zaman gördüğümüz bu materyallerin silah sayılmasını işin uzmanına sorduk.

Diş fırçası da silah sayıldı.
Diş fırçası da silah sayıldı.

Hangi durumda silahtır hangi durumda silah değildir?

GZT'nin ulaştığı Avukat Çiğdem Erel konuya ilişkin detayları paylaştı. Terlik, armut, elma, çekpas, kerata, çatal, terlik, sandalye, pet şişenin silah sayılabildiğine dikkati çekerek 'ne silah sayılabilir veya ne silah sayılmaz' sorusunu yönelttiğimiz Erel, bir olayda kullanılan malzemenin 'silah sayılması' için bir sınır olmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Silah olmanın bir sınırı yoktur"

"Bir sınır yoktur. Çünkü her şey silah niteliğinde kullanılma özelliğine sahip olabilir. Bir insan nasıl fındık yerken boğularak ölebiliyorsa, kullanım özelliğine göre değişmekle birlikte silah olmanın bir sınırı da yoktur.

Hatice Kadıoğlu 'na120 gün adli para cezası verilmişti.
Hatice Kadıoğlu 'na120 gün adli para cezası verilmişti.

"Olayın özelliği belirleyicidir"

Bir maddenin silah sayılıp sayılmamasına hakimler olayın özelliğine göre karar veriyor. Sandalyeden düşen biri için yaralanma söz konusudur fakat sandalye burada 'silah' olarak nitelendirilmez. Ama sandalyeyi birinin kafasına vurursanız bu bir silahtır ceza gerektirir. Fakat bu tarz olaylar yoruma muhtaçtır."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >