İki 'dev banka' birleşiyor mu?

Deutsche Bank ve Commerzbank flamaları yan yana görünüyor.
Deutsche Bank ve Commerzbank flamaları yan yana görünüyor.

Finansal kriz sonrası performansında ciddi bozukluklar görülen Alman bankacılık devleri Deutsche Bank ve Commerzbank birleşmesine siyasi destek büyüyor. Birleşmede önemli adımların önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor.

Alman finans uzmanlarının hemfikir olduğu konulardan biri Deutsche Bank'ın kurtarılması. Ülke ekonomisini yakından ilgilendiren konu hakkında birçok iddia ortaya atılırken, çözümün bir alternatifi de 'sorunlu banka' olarak tanımlanan Commerzbank ile birleşmeydi. Fikir olarak ortaya atılan birleşmenin önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi bekleniyor.

 Commerzbank hisseleri 2018'de yüzde 45.62 düşmüştü.
Commerzbank hisseleri 2018'de yüzde 45.62 düşmüştü.
  • Birçok kez yönetimi değişen iki bankanın hisseleri son 11 yılda yüzde 90'dan fazla değer kaybına uğradı.

Deutsche Bank 2011-2018 döneminde 6 milyar avro net zarar açıklamıştı. Yanıltıcı uygulamalar nedeniyle 14,5 milyar dolar ceza alan banka için kurtarma planları yapılıyor.

Birleşmeye siyasi destek

Yaklaşık 10 yıldır gündemde olan Deutsche Bank ve Commerzbank birleşmesinde temel amaç, güçlerini birleştirerek yeniden güçlenebilmek. Uzun yıllardır plan aşamasında kalan tezi güçlendiren ise olumlu sinyaller olarak değerlendiriliyor. Alman hükümetinin bu birleşmeye sıcak baktığı ve siyasi destek vereceği konuşulanlar arasında.

Deutsche Bankı kurtarma için adımlar hızlandı.
Deutsche Bankı kurtarma için adımlar hızlandı.

CEO'lar yoğun görüşmede

Alman dergisi Focus’un konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, bankaların CEO'ları yönetim kurullarından aldıkları onay sonrasında yoğun görüşmeler yapıyorlar.

Daha önce Almanya Finans Bakanı Olaf Scholz, ülkenin en büyük iki bankasının birleşmesinin ekonomik olarak uygun olduğunu söylemişti. Almanya devletinin iki bankanın da hissesine sahip olduğu duyurulurken, iki bankan da kayıplar, işten çıkarmalar, kötü finansal tablolar ve kara para aklama ithamlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Deutsche Bank 2018 yılında yüzde 40.82 değer kaybetti.
Deutsche Bank 2018 yılında yüzde 40.82 değer kaybetti.
  • Deutsche Bank 2018 yılında yüzde 40.82 değer kaybederken, Commerzbank hisseleri aynı dönemde yüzde 45.62 düşmüştü.

Birleşme görüşmelerine ilişkin basında yer alan haberlerin sorulduğu Scholz, “Durumun nasıl olduğu konusunda görüşmeler var” yanıtını verdi.

Alman hükümeti Deutsche Bank’ın sağlığı konusunda endişe ediyor ve Commerzbank le birleşmesi için bastırıyor. Ancak Deutsche Bank’ın en büyük iki hissedarı böyle bir birleşmeye kuşku ile yaklaşıyorlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >