İki ülke arasındaki 'gerilim' The Economist'in kapağında

The Economist, Hindistan Başbakanı Modi'yi kapağına taşıdı.
The Economist, Hindistan Başbakanı Modi'yi kapağına taşıdı.

Pakistan ile Hindistan arasında Cammu Keşmir'deki bombalı saldırı nedeniyle iki haftadır süren gerginlik, 27 Şubat'ta iki ülkenin karşılıklı savaş uçaklarını düşürmesiyle zirveye çıktı. İki Güney Asya ülkesi Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilim ise Londra merkezli The Economist dergisinin kapağına yansıdı.

Hindistan ile Pakistan arasındaki son gerilim, Keşmir'in Hindistan idaresindeki kısmında 14 Şubat'ta polis teşkilatına bağlı milis gücüne yapılan ve 44 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla başlamıştı.

  • Yeni Delhi yönetimi, Pakistan'ı saldırıyı düzenleyen teröristleri kollamakla suçlamış ve saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetmişti.

Pakistan'ın iki Hint askeri uçağını düşürdükten sonra öğrenciler ulusal bayraklarının gölgesinde slogan atarken görünüyor.
Pakistan'ın iki Hint askeri uçağını düşürdükten sonra öğrenciler ulusal bayraklarının gölgesinde slogan atarken görünüyor.

Hindistan, 26 Şubat'ta Keşmir Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafında bulunan terör örgütü hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini duyurmuştu.

Karşılıklı restleşme

Pakistan da hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan'a ait iki savaş uçağını düşürdüğünü bildirmiş, Hindistan, Pakistan'a ait bir savaş uçağını düşürdüğünü açıklarken, İslamabad yönetimi bunu doğrulamamıştı.

  • Türkiye, Avrupa Birliği, Almanya, İngiltere, Çin ve Rusya, taraflara itidal telkin etmişti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi
Hindistan Başbakanı Narendra Modi

İki ülkenin karşılıklı restleşmesinin ekonomik karşılığı

Piyasalarda şimdilik çok fazla fiyatlanmayan Hindistan-Pakistan gerilimine ilişkin riskler, iki ülkenin de nükleer silaha sahip olması nedeniyle endişe kaynağı olarak yatırımcıların gündemini meşgul ediyor.

The Economist'in kapağında

Londra merkezli The Economist dergisi yeni kapağını ise bu iki ülke arasındaki gerilime ayırdı. Kapakta Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye atıfta bulunularak, 'Madi'nin tehlikeli anı' ifadesi kullanıldı.

Dergi, sosyal medya hesaplarından paylaştıkları görseli, '1971'de savaşa girdiklerinden bu yana Pakistan ile Hindistan arasındaki 'en tehlikeli' çatışmalar' notuyla paylaştı.

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimi takip eden Keşmir'de yapılan intihar saldırısının öne çıkarıldığı haberde, uzun vadede istikrar isteniyorsa 'Pakistan’ın teröre karşı savunulamaz desteğini sona erdirmesine' vurgu yapıldı.

Pakistan Başbakanı Imran Khan, karşılıklı sağduyu çağrısında bulunmuştu.
Pakistan Başbakanı Imran Khan, karşılıklı sağduyu çağrısında bulunmuştu.

Başbakanı Imran Khan'ın diyalog isteğine de değinen dergi, yakalanan bir Hint pilotunu iade etme sözüne de yer verdi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye görevler düştüğü ve önümüzdeki nisan ayında bir seçimle karşı karşıya olduğu için Modi için zor bir seçim olacağına da vurgu yapıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >