İkinci el araç satışında araç sahiplerine yeni yükümlülükler geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre ikinci el araçta yeni bir dönem başlayacak.

Düzenlemeyle herkes ikinci el araç alım satımı yapamayacak. Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesiyle alım satımlar yapabilecek. İşte Mynet'in haberine göre yapılacak düzenlemeler;
Yetki belgesi kimler verecek
Yetki belgesi vergi levhası, iş yeri açma ruhsatı, oda kaydı olan ve odalara müracaat edecek kişilere verilecek. Yapılan değerlendirme sonucu Bakanlık tarafından 'ikinci el araç alım satımı yapabilir' diye bir yetki belgesi verilecek. Noterlerde de bu belgelerle satış yapılacak.
Yetki belgesi kimler verecek Yetki belgesi vergi levhası, iş yeri açma ruhsatı, oda kaydı olan ve odalara müracaat edecek kişilere verilecek. Yapılan değerlendirme sonucu Bakanlık tarafından 'ikinci el araç alım satımı yapabilir' diye bir yetki belgesi verilecek. Noterlerde de bu belgelerle satış yapılacak.
Araç satışına sınırlama
Düzenlemeye göre vatandaşlar yılda 3'ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İkinci el taşıt ticareti yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin de bir yıl içinde 3'ten fazla ikinci el taşıt satışı yapabilmeleri, bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartına bağlanıyor. Böylece ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyetler ile vergi kayıplarının önüne geçilmesi, merdiven altı galerilerinin ortadan kalkması planlanıyor.
Araç satışına sınırlama Düzenlemeye göre vatandaşlar yılda 3'ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İkinci el taşıt ticareti yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin de bir yıl içinde 3'ten fazla ikinci el taşıt satışı yapabilmeleri, bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartına bağlanıyor. Böylece ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyetler ile vergi kayıplarının önüne geçilmesi, merdiven altı galerilerinin ortadan kalkması planlanıyor.
Araçlara tanıtım kartı
Satışa sunulan taşıtın üzerinde, taşıtı tanıtıcı bilgilerin yer aldığı "tanıtım kartı" bulundurulması öngörülüyor. Ayrıca İşletmeler satılacak taşıta ilişkin ekspertiz raporu alacak ve bir kopyasını alıcıya teslim edecek. Böylece taşıtın durumuna ilişkin tüm bilgilere sahip olacak tüketiciler, bu bilgilerin gerçek olup olmaması konusunda endişe taşımayacak.
Araçlara tanıtım kartı Satışa sunulan taşıtın üzerinde, taşıtı tanıtıcı bilgilerin yer aldığı "tanıtım kartı" bulundurulması öngörülüyor. Ayrıca İşletmeler satılacak taşıta ilişkin ekspertiz raporu alacak ve bir kopyasını alıcıya teslim edecek. Böylece taşıtın durumuna ilişkin tüm bilgilere sahip olacak tüketiciler, bu bilgilerin gerçek olup olmaması konusunda endişe taşımayacak.
İkinci el taşıtlara garanti 
10 yaş veya iki yüz bin kilometrenin altındaki taşıtların motor ve şanzıman gibi önemli parçaları, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak. Söz konusu garanti, satıştan itibaren 6 ay veya 10 bin kilometre boyunca geçerli olacak. Garanti süresinde oluşan arızalar, işletme tarafından 3 ay içinde giderilecek ve araç sahibine arıza süresince kullanılmak üzere ücretsiz ikame bir taşıt verilecek.
İkinci el taşıtlara garanti 10 yaş veya iki yüz bin kilometrenin altındaki taşıtların motor ve şanzıman gibi önemli parçaları, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak. Söz konusu garanti, satıştan itibaren 6 ay veya 10 bin kilometre boyunca geçerli olacak. Garanti süresinde oluşan arızalar, işletme tarafından 3 ay içinde giderilecek ve araç sahibine arıza süresince kullanılmak üzere ücretsiz ikame bir taşıt verilecek.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >