İkiz çocuklar hakkında bilinmesi gerekenler

İkiz bebekler
İkiz bebekler

İkiz çocuklar birbirlerine özel bir bağ ile bağlıdırlar. Çünkü doğum öncesinde aynı karnı paylaşmış ve aynı anda dünyaya gelmişlerdir. Bu özel ilişki hayatlarında da bazı farklılıklara yol açmaktadır. İkizlerin psikolojik açıdan daha iyi bir gelişim göstermeleri, anne ve babalarının onlarla doğru yaklaşımı ile mümkün olmaktadır.

İkizler; tek yumurta ikizleri ve çift yumurta ikizleri olarak ikiye ayrılırlar. Tek yumurta ikizlerinin genetik yapıları aynıdır. Tamamen birbirlerine benzerler. Çift yumurta ikizlerinin genetik yapıları tamamen aynı değildir. Bu sebeple birbirlerine ikiz olmayan kardeşler kadar benzerler

Çift yumurta ikizleri

Tek yumurta ikizleri aynı yumurtanın iki sperm tarafından döllenmesi sonucu oluşurken, çift yumurta ikizleri iki yumurtanın iki sperm tarafından döllenmesi sonucu oluşur. Tek yumurta ikizlerinde, döllenen yumurta kendi içinde bölünür. Bu sebeple bazı vakalarda bebekler yapışık olabilmektedir. Tek yumurta ikizlerinin aynı zekâ seviyesine sahip olma oranı yüzde 85 olurken, bu oranın çift yumurta ikizlerinde yüzde 60 civarında olduğu belirlenmiştir.

İkizlerin eğitiminde yapılan bazı hataları davranışlar şunlardır:

  1. Aynı giysiler giydirmek
  2. Saçlarını aynı biçimde taramak
  3. Aynı oyuncakları almak
  4. Aynı yatakta yatırmak
  5. Aynı yerlere götürmek
  6. Aynı tepkiler beklemek
  7. Aynı sınıfta okutmak

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >