İklim aktivistleri Van Gogh’un 'Ayçiçekler' tablosuna domates çorbası fırlattı

Protesto anları
Protesto anları

Londra'da bulunan Ulusal Galeri'de sergilenen dünyaca ünlü Vincent Van Gogh'un ünlü resmi 'Ayçiçekleri' kendilerine Just Stop Oil (Petrolü durdurun) ismini veren grup tarafından saldırıya uğradı. Ünlü tabloya domates çorbası döken protestocular daha sonra kendilerini duvara yapıştırarak olay yerinden ayrılmayı reddetti.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ve tüm dünyadan çeşitli çok ünlü sanat eserinin sergilendiği Ulusal Galeri'de sanatseverler adına korkunç bir gün yaşandı.

Üzerlerinde 'Just Stop Oil' tişörtü bulunan protestocular, Dünyaca ünlü Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'un Ayçiçekleri eserine domates çorbası döktü.

Van Gogh tarafından 1888 yılında resmedilen tablonun değeri yaklaşık olarak 76 milyon pound.

  • "Sanat mı daha önemli hayat mı?"
  • Protestoculardan biri olan 21 yaşındaki Phoeve Plummer, tabloya domates çorbası fırlattıktan sonra bağırarak şunları söyledi:
  • Hangisi daha önemli, sanat mı hayat mı? Yemekten daha mı önemli? Adaletten daha mı önemli? Bu tablonun güvenliğinden mi endişe ediyorsunuz? Peki gezegenimizin ve insanların güvenliği ne olacak? Yaşam krizinin maliyeti aynı zamanda petrol krizinin maliyetinin de bir parçası.

Cam koruma sayesinde felaket önlendi

Protestonun ardından açıklama yapan Ulusal Galeri yetkilileri, tablonun zarar görmediğini sadece çerçevesinin ufak bir hasar gördüğünü söyledi.

İngiliz Daily Mail'in haberine göre, sanat tarihçisi Ruth Millington saldırı ile ilgili olarak, "Kendim için paha biçilmez diyebileceğim ve dünyanın en sevilen tablolarından birine saldırmanın protestoculara kamuoyu desteği sağlamayacağını düşünüyorum. Bugün olanlar, neyse ki tablonun neden camla korunduğunun mükemmel bir örneğini sunuyor" ifadelerini kullandı.

Ulusal Galeri sözcüsü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Saat sabah tam 11'i geçerken 2 kişi 43 numaralı odaya girdi. İkili kendilerini Van Gogh'un Ayçiçekleri tablosunun yanına yapıştırıcıyla yapıştırdı. Ardından tabloya kırmızı bir şeyler fırlattılar daha sonradan öğrendik ki bu domates çorbasıymış. Ziyaretçileri hemen odadan çıkarttık ve polisi çağırdık. Çerçevesi biraz zarar görsede resimde herhangi bir hasar yoktu.

Protestocular, etraflarında fotoğrafçılar ve gazetecilerin olduğu bir anda tabloya saldırdı. Saldırının ardından basın mensupları tablonun etrafından uzaklaştırıldı ve polis protestoculara müdahale etmek için harekete geçti.

Protestocular, cezai zarar ve izinsiz giriş nedeniyle tutuklandı.

  • İtalya'da da Botticelli tablosu hedef alındı
  • Daha önce de İtalya'nın Florasa kentinde iklim aktivistleri, fosil yakıt kullanımını protesto etmek için ellerini Rönesans ressamı Sandro Botticelli'nin "Primavera" adlı tablosuna yapıştırdı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >