İklim değişikliği kahve üretimini etkiliyor: Çiftçiler sağlıklı mahsul yetiştiremiyor!

Kahve üretimi kalitesiz olmaya başladı.
Kahve üretimi kalitesiz olmaya başladı.

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği insanları ve doğayı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kahve sektörü de bu olumsuz gidişattan nasibini aldı. Kokusu ve lezzetiyle kırk yıl hatırı bulunan kahvenin üretimi kalitesiz olmaya başladı. Çiftçiler sağlıklı mahsul yetiştirme konusunda zorluk çekiyor.

Kahvenin lezzetini ve bıraktığı keyfi anlatamaya gerek yok. Bize kırık yıl hatır bırakan bu lezzetin üretimi düşmeye başladı. İklim koşulları insanları ve doğayı olumsuz etkiliyor. Payımızın büyük olduğu bu durum zaman ilerledikçe daha kötü sonuçlar ortaya çıkarıyor.

Kahvenin kalitesi düştü!

Fairtrade Ticari Ortaklıklar Başkanı Catherine David, Peru'daki aşırı sıcağın, gittikçe artan nemin Arabica çekirdeğinin sağlığını ve kalitesini etkilediğini belirtti. Bu durum sonucunda uygun araziler bulmak zorlaşıyor. Uzmanlar 2050 yılına kadar şu an kahve yetiştirmekte kullanılan arazinin yarısının kullanılamaz hale geleceğini söylüyor.

Ortaya çıkan bu tablo çiftçileri zorluyor ve sağlıklı mahsul yetiştirmek imkansız bir hale geliyor.

İklim değişikliği kahve üreticilerini olumsuz etkiliyor
İklim değişikliği kahve üreticilerini olumsuz etkiliyor

Çiftçilerin destekten daha fazlasına ihtiyacı var

Fairtrade Ticari Ortaklıklar Başkanı Catherine David, ülkeleri uyardı. David, kahve üreten çiftçilerin desteklenmek için daha fazla şey yapılması gerektiğini söyledi. Ortaya çıkan tablo kahve üretimin sıkıntıya gireceğini ve bununla birlikte fiyatların artacağını gösteriyor.

'Çiftçiler çiftliklerini terk eder'

Peru'nun kuzeyinde yaşanan yağışlar kahve mahsullerini etkiledi. 7 bin Perulu çiftçi bölgenin yaşanamaz hale gelmesinden korkuyor. Fairtrade Ticari Ortaklıklar Başkanı Catherine, konuyla ilgili olarak,
''Bugün kahve satışları artt ve kahve çok revaçta bir ürün haline geldi. Bizler çok farklı fiyat aralıklarında kahve seçebiliyorken, kanımca kahveye şimdi yatırım yapmazsak uzun vadede lükse dönüşecek. Eğer şu anda kahve için kullanılan arazilerin yüzde 50'si 2050'de uygun olmaz ve kahve çiftçileri çiftliklerini terk ederse, o zaman yeterli kahve de olmaz'' dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >