İlginç araştırma: İnsanoğlunun dünya üzerinde yaptığı şeylerin toplam ağırlığı?

Dünya, insanı ve insanın yaptığı, binalardan çöplere kadar her şeyi taşırken ne kadar bir yükün altına giriyor? Bunların toplam ağırlığı ne kadar?

Dünya var olduğundan bugüne kadar şüphesiz ki, insanoğlunun dünya üzerinde bıraktığı etki devasa boyutlardadır. Ama tam olarak ne kadar? Net bir şekilde hesaplanabilir mi dünya üzerinde yaptığımız şeylerin toplam ağırlığı?

Yapılan şeylerden kasıt cep telefonundan devasa gökdelenlere, kullandığımız arabalardan çöp yığınlarına kadar akla gelebilecek her şey. The Antropocene Review adlı derginin yaptığı araştırmaya göre, bahsedilen şeyler teknosfer olarak adlandırılan yeni bir katmanda bulunuyor. Bu şeylerin toplam ağırlığı tam 30 trilyon ton. Teknosferin kütlesi olarak nitelendirebileceğimiz bu rakam, şehirlerin ve yolların, ekili alanların ve insan tarafından değiştirilmiş diğer peyzaj alanlarının kalığı ve yoğunluğu hesaplanarak elde edilmiştir.

Teknoloji sonucu oluşan atıklar
Araştırmanın esas hedefi insanın teknoloji kullanımı sonucu oluşturduğu atıkları ortaya çıkarmak. Teknosfer olarak adlandırılan bu katman, adını tahmin edebileceğiniz üzere teknoloji sonucu oluşmuş atıklardan alıyor. Teknosferden önce olan katmanı fosiller oluşturmaktaydı. Ancak şu an, insanın teknoloji kullanımı sonucu oluşan artıklar tekno-fosil adlı yeni bir katmanı oluşturuyor. Üstelik bu katmanın zaman içinde ortadan kalkması imkansız gibi görünüyor. Çünkü teknoloji bazlı ürünler fosiller gibi zamanla yok olmuyorlar.

Sonuç olarak baktığımızda insanoğlu dünyaya 30 trilyon tonluk bir yük yüklemiş durumda ve her geçen gün bu yük biraz daha ağırlaşıyor. Üstelik durdurulmazsa sonu çok kötü olacak...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >