İlginç iddia: Titanik buz dağı yüzünden değil, çıkan yangın sonucu battı

Titanik'i inceleyen araştırmacılar ünlü transatlantik gemisinin çıkan büyük bir yangın sonrası batmış olduğunu iddia ediyorlar.

105 sene önce Atlantik Okyanusu'nda batan Titanik 1500'den fazla insanın ölümüne sebep olmuştu. Bu zamana kadar Titanik'in batmasının sebebi olarak buz dağına çarpması gösteriliyordu. Ancak bilim insanlarının yaptığı son araştırmalar bunun doğru olmayabileceğini gösteriyor. Araştırmalara göre, Titanik'in, motorların bulunduğu kömür depolama bölümünde çıkan büyük bir yangın sonrası dümeni çalışmaz hale geldi. Daha sonra da sürüklenerek buz dağına çarpmış olabileceği düşünülüyor.

30 yıldan fazladır Titanik'i inceleyen gazeteci Sean Molony bu iddiaları gündeme getiren isim. Geminin suya indirilmeden önce elektrik mühendisleri tarafından çekilen fotoğraflarıyla enkaz halindeyken çekilen fotoğraflarını incelediğini söyleyen Molony, enkazın sağ ön kısmında büyük bir yanık iziyle karşılaştığını belirtiyor. Gazeteci ayrıca konuyla ilgili; "Buzdağının gövdeyi deldiği noktayı inceliyorduk. Tam da o noktada büyük yanık izleri olduğunu fark ettik. İçeride çıkan bir yangın, buz dağının çarptığı noktayı zayıflatmış olabilir." ifadelerini kullandı. Titanik yola çıkmadan önce kazan dairesinin hemen yanında bulunan kömür deposunda büyük bir yangın çıkmış ve 12 kişilik bir ekip bu yangını güçlükle söndürebilmiş. Titanik'i yapan şirketin başkanı olan Joseph Bruce Ismay'ın da yolculara bu yangınla ilgili bir şey söylememesi için mürettebatı uyardığı ifade ediliyor.

Gazeteci Sean Molony konuyla ilgili son olarak; "Titanic'in batışı hep bir kaza olarak lanse edildi. Bu hikaye dev bir geminin buzdağına çarpasından ibaret değil. Pek çok sebebin bir araya gelmesiyle büyük bir trajedi yaşandı: Yangın, buz ve sorumsuzluk." açıklamasını yaptı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >