İlk durağı İETT olan ünlü isimler

Asırlık bir kuruluş İETT. Galata ile sosyal hayatın kalbinin attığı Pera'yı birbirine bağlayacak asansör tipinde bir demiryolu projesi ile başlayan hikayesi günümüze kadar ulaşıyor.

İETT birçok insan için 'İlk Durak' oldu. Kimlerin yolu geçmedi ki oradan. Türk siyasetine, sinemasına yol veren isimlerden, yazarlara, sanat ve spor dünyasının bilindik isimlerine kadar 300'e yakın ünlü isim.

İşte sizin için seçtiğimiz bazı isimler:

Recep Tayyip Erdoğan (Cumhurbaşkanı) 

                                    İETT'den yolu geçen ünlü isimlerin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk sırayı alıyor. 

 Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz 1974'te geçici olarak işe alınan 16 kişiden biriydi. Altıntepe binasının temizlik ve aksayan hizmetlerini yürüteceklerdi. 

 15 Ekim 1975`te 9 kadro için açılan ve Türkiye`nin komşuları, yönler, aritmetikten oluşan üç soruluk imtihanı kazanarak daimi işçi oldu.

 İETT`deki kayıtlara göre Kaptanpaşa Mahallesi Birlik Sokak Numara 13/A adresinde oturuyordu. 

 1 Ekim 1976 tarihinde ise Altıntepe Daire Müdürlüğü`ndeki görevinden Spor ve Tesisler Müdürlüğü`ne nakledildi. Artık hem çalışıyor hem de top koşturuyordu. 

 Sorumluluğunu yürüttüğü İETT`nin Şişli Garajı`ndaki kantinde takım arkadaşları Serdar Şahin ve Dursun Kara ile birlikte çalışıyordu. Fırtına gibi esen Erdoğan`ın, kaptanı olduğu İETT futbol takımı 1978 yılında İstanbul 1. Amatör Ligi Şampiyonu oldu.

 İETT`de yedi yıl futbol oynayan Erdoğan 18 Haziran 1981`de istifa etti. Gerekçesi ''Özel sektörden almış olduğu uygun iş''ti.

 13 Ağustos 1981`de kurumla ilişiği kesildi.
Recep Tayyip Erdoğan (Cumhurbaşkanı) İETT'den yolu geçen ünlü isimlerin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk sırayı alıyor. Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz 1974'te geçici olarak işe alınan 16 kişiden biriydi. Altıntepe binasının temizlik ve aksayan hizmetlerini yürüteceklerdi. 15 Ekim 1975`te 9 kadro için açılan ve Türkiye`nin komşuları, yönler, aritmetikten oluşan üç soruluk imtihanı kazanarak daimi işçi oldu. İETT`deki kayıtlara göre Kaptanpaşa Mahallesi Birlik Sokak Numara 13/A adresinde oturuyordu. 1 Ekim 1976 tarihinde ise Altıntepe Daire Müdürlüğü`ndeki görevinden Spor ve Tesisler Müdürlüğü`ne nakledildi. Artık hem çalışıyor hem de top koşturuyordu. Sorumluluğunu yürüttüğü İETT`nin Şişli Garajı`ndaki kantinde takım arkadaşları Serdar Şahin ve Dursun Kara ile birlikte çalışıyordu. Fırtına gibi esen Erdoğan`ın, kaptanı olduğu İETT futbol takımı 1978 yılında İstanbul 1. Amatör Ligi Şampiyonu oldu. İETT`de yedi yıl futbol oynayan Erdoğan 18 Haziran 1981`de istifa etti. Gerekçesi ''Özel sektörden almış olduğu uygun iş''ti. 13 Ağustos 1981`de kurumla ilişiği kesildi.
Ferruh Bozbeyli (Eski TBMM başkanı- Demokrat Parti Genel Başkanı)

                                    Ferruh Bozbeyli aktif olarak siyasete girmeden önce İETT'de çalışan isimlerden. 3 dönem TBMM Başkanlığı yapan Bozbeyli'nin görevi sokak lambalarını kontrol etmekti. 

 Hukuk Fakültesi`nde okurken İETT`de çalışmaya başlayan Bozbeyli anılarında o dönemi şöyle anlattı: ''Öğrencilik yıllarımda İETT`de işçi olarak çalıştım. Sokak lambalarının kontrolünü yapardım. İşim, akşam lambalar yandığı zaman başlar, gece yarılarına kadar devam ederdi. İETT`yi minnet ve şükranla anarım. İETT`de çalışmasaydım, tahsilimi tamamlamam belki de mümkün olmazdı.''

 Bozbeyli, 1957`de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi`nden mezun oldu. 1961'de Adalet Partisi'nden İstanbul milletvekili seçildi. Üç dönem TBMM Başkanı oldu. 40 arkadaşıyla birlikte AP`den istifa etti. 18 Aralık 1970`te bir grup arkadaşıyla Demokratik Parti`yi kurdu. 1978`de siyasetten çekildi.
Ferruh Bozbeyli (Eski TBMM başkanı- Demokrat Parti Genel Başkanı) Ferruh Bozbeyli aktif olarak siyasete girmeden önce İETT'de çalışan isimlerden. 3 dönem TBMM Başkanlığı yapan Bozbeyli'nin görevi sokak lambalarını kontrol etmekti. Hukuk Fakültesi`nde okurken İETT`de çalışmaya başlayan Bozbeyli anılarında o dönemi şöyle anlattı: ''Öğrencilik yıllarımda İETT`de işçi olarak çalıştım. Sokak lambalarının kontrolünü yapardım. İşim, akşam lambalar yandığı zaman başlar, gece yarılarına kadar devam ederdi. İETT`yi minnet ve şükranla anarım. İETT`de çalışmasaydım, tahsilimi tamamlamam belki de mümkün olmazdı.'' Bozbeyli, 1957`de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi`nden mezun oldu. 1961'de Adalet Partisi'nden İstanbul milletvekili seçildi. Üç dönem TBMM Başkanı oldu. 40 arkadaşıyla birlikte AP`den istifa etti. 18 Aralık 1970`te bir grup arkadaşıyla Demokratik Parti`yi kurdu. 1978`de siyasetten çekildi.
Memduh Ün (Film yönetmeni)

                                    Türk sinemasına adını altın harflerle yazdıran, yapımcı olarak 124, yönetmen olarak 72, oyuncu olarak ise 48 filme imza atan Memduh Ün'de yolu İETT'den geçen isimlerden.

 Ün, 10 Nisan 1946`da İETT Umum Müdürlüğü`ne iş başvurusunda bulundu.27 Nisan 1946`da Tahsil Müdürlüğü`nde tahsilat memuru olarak görevine başladı. Bir ay sonra Beylerbeyi Tahsil Şube Müdürlüğü'ne tayin edildi. İETT`de birçok dairede çalıştı.

 1953 yılında Memduh Ün`ün verdiği ''Aile Durumu Sual Varakası''nda artık bekar değil evli olduğu görülür. İETT`de daktilograf kadrosunda çalışan Cahide Ün, artık onun eşidir. Memduh Ün, aynı zamanda Ziya Erkök`ün başkanlığını yaptığı İETT Gençlik Kulübü futbol takımında oynamaktaydı. 1953, İETT`ye veda etti.
Memduh Ün (Film yönetmeni) Türk sinemasına adını altın harflerle yazdıran, yapımcı olarak 124, yönetmen olarak 72, oyuncu olarak ise 48 filme imza atan Memduh Ün'de yolu İETT'den geçen isimlerden. Ün, 10 Nisan 1946`da İETT Umum Müdürlüğü`ne iş başvurusunda bulundu.27 Nisan 1946`da Tahsil Müdürlüğü`nde tahsilat memuru olarak görevine başladı. Bir ay sonra Beylerbeyi Tahsil Şube Müdürlüğü'ne tayin edildi. İETT`de birçok dairede çalıştı. 1953 yılında Memduh Ün`ün verdiği ''Aile Durumu Sual Varakası''nda artık bekar değil evli olduğu görülür. İETT`de daktilograf kadrosunda çalışan Cahide Ün, artık onun eşidir. Memduh Ün, aynı zamanda Ziya Erkök`ün başkanlığını yaptığı İETT Gençlik Kulübü futbol takımında oynamaktaydı. 1953, İETT`ye veda etti.
Mustafa Sarıgül (Eski Şişli Belediye Başkanı)

                                    Mustafa Sarıgül, 22 yaşında girdiği İETT sınavında soruların hepsine doğru cevap vererek birinci oldu. 

 Kayıtlarda sözlü imtihanının da yapıldığı ve bu sınavda, notunun 73 olduğu kayıtlı. Sarıgül 87 not ortalamasıyla İETT`de çalışmaya hak kazandığında takvimler 7 Şubat 1979`u göstermekteydi. 

 Müşteriler Dairesi Tahsilat Müdürlüğü`nde 9494 numaralı üniformayla göreve başladı.

 ''İşçiye Mahsus İşten Ayrılma Varakası''nda Mustafa Sarıgül`e ait kayıt şu şekilde: ''İlgili askere gideceğinden 1475 sayılı iş yasasının 14`üncü maddesi ve makamın 16.9.1982 tarihli onaylarına göre mumaileyhin aşağıda yazılı hesabın tasfiyesi rica olunur. Kıdem tazminatı verilerek iş akdi feshedilmiştir.''
Mustafa Sarıgül (Eski Şişli Belediye Başkanı) Mustafa Sarıgül, 22 yaşında girdiği İETT sınavında soruların hepsine doğru cevap vererek birinci oldu. Kayıtlarda sözlü imtihanının da yapıldığı ve bu sınavda, notunun 73 olduğu kayıtlı. Sarıgül 87 not ortalamasıyla İETT`de çalışmaya hak kazandığında takvimler 7 Şubat 1979`u göstermekteydi. Müşteriler Dairesi Tahsilat Müdürlüğü`nde 9494 numaralı üniformayla göreve başladı. ''İşçiye Mahsus İşten Ayrılma Varakası''nda Mustafa Sarıgül`e ait kayıt şu şekilde: ''İlgili askere gideceğinden 1475 sayılı iş yasasının 14`üncü maddesi ve makamın 16.9.1982 tarihli onaylarına göre mumaileyhin aşağıda yazılı hesabın tasfiyesi rica olunur. Kıdem tazminatı verilerek iş akdi feshedilmiştir.''
Yaşar Kemal (Yazar)

                                    Yaşar Kemal 1947 yılında askerden geldikten sonra İETT`de çalışmaya başladı.

 Hıfzı Topuz`un, ''Eski Dostlar''kitabında Yaşar Kemal`in İETT`ye girişi ve işten ayrılması şöyle anlatılıyor: ''Yaşar askerden terhis edilince İstanbul`a gelmiş iş arıyordu. Dolmabahçe Havagazı Şirketi`nin müdürlerinden Hüsnü Baki aracılığıyla kendine şirkette bir endeksörlük işi bulundu. Yani kapı kapı dolaşarak gaz saatlerindeki ölçüleri yazacaktı. Bu, Yaşar için çok eğlenceli bir işti, akla gelmedik evlere girip çıkıyor ve ünlü kişilerle tanışıyordu. Sonra bize bunları anlatınca çok gülüyorduk. Bir süre sonra Göğceli`nin (Yaşar Kemal`in) şirketteki işine son verildi, o da 'Acımdan ölecek değilim ya` diyerek Adana`ya gitti, arzuhalciliğe başladı.''
Yaşar Kemal (Yazar) Yaşar Kemal 1947 yılında askerden geldikten sonra İETT`de çalışmaya başladı. Hıfzı Topuz`un, ''Eski Dostlar''kitabında Yaşar Kemal`in İETT`ye girişi ve işten ayrılması şöyle anlatılıyor: ''Yaşar askerden terhis edilince İstanbul`a gelmiş iş arıyordu. Dolmabahçe Havagazı Şirketi`nin müdürlerinden Hüsnü Baki aracılığıyla kendine şirkette bir endeksörlük işi bulundu. Yani kapı kapı dolaşarak gaz saatlerindeki ölçüleri yazacaktı. Bu, Yaşar için çok eğlenceli bir işti, akla gelmedik evlere girip çıkıyor ve ünlü kişilerle tanışıyordu. Sonra bize bunları anlatınca çok gülüyorduk. Bir süre sonra Göğceli`nin (Yaşar Kemal`in) şirketteki işine son verildi, o da 'Acımdan ölecek değilim ya` diyerek Adana`ya gitti, arzuhalciliğe başladı.''
Hıfzı Topuz (Gazeteci - Yazar)

                                    Türk gazeteciliği için önemli isimlerden biri olan Hıfzı Topuz, İETT'deki işinden kovulduktan sonra gazeteci oldu. 

 1923 İstanbul doğumlu Hıfzı Topuz, anılarını derlediği ''Eski Dostlar'' adlı kitapt İETT`den ayrılışını şöyle anlatıyor: ''Rasih`le (Rasih Nuri İleri) Havagazı Fabrikası`nda bir hikayemiz daha oldu, onu da anlatayım. Fabrikada görevimiz her yarım saatte bir gazın kalorisini ölçerek bir rapor hazırlamaktı. Ben sabahları bu raporu hazırlayıp Rasih`e bırakıyordum, onun da işi, öğleden sonraki ölçüleri de alarak, raporu fabrikanın müdürü Mösyö Bussac`a sunmaktı. Günün birinde benim işime son verildi. Kalkıp müdüre çıktım, işten atılmamın nedenini sordum. `Aylardan beri sizden hiç kalori ölçüm raporu alamıyoruz. Bir şey yaptığınız yok,` dedi. `Aman!` dedim; `nasıl olur, ben hiç aksatmadım.` Ne dedimse inandıramadım. O akşam Rasih`e gittim. `Gördün mü?` dedim; `başımıza geleni! Kalori raporlarını vermediğim için işten atıldım. Sen o raporları müdüre iletmiyor muydun?` Rasih, gayet soğukkanlı; `Hayır,` diye yanıtladı, `Bu kapitalist takıma yüz vermeye gelmez. Senin raporlarını yırtıp atıyordum.` İşte o yırtılıp atılan raporlar yüzünden ben işten atıldım, Rasih ise fabrikanın teknik müdürlerinden Hüsnü Baki`nin arkadaşı olduğu için başka göreve atandı ve daha uzun bir süre orada çalıştı. Şimdi düşünüyorum da, iyi ki o işten atılmışım, ondan sonra gazeteci oldum, Rasih`in sayesinde...''
Hıfzı Topuz (Gazeteci - Yazar) Türk gazeteciliği için önemli isimlerden biri olan Hıfzı Topuz, İETT'deki işinden kovulduktan sonra gazeteci oldu. 1923 İstanbul doğumlu Hıfzı Topuz, anılarını derlediği ''Eski Dostlar'' adlı kitapt İETT`den ayrılışını şöyle anlatıyor: ''Rasih`le (Rasih Nuri İleri) Havagazı Fabrikası`nda bir hikayemiz daha oldu, onu da anlatayım. Fabrikada görevimiz her yarım saatte bir gazın kalorisini ölçerek bir rapor hazırlamaktı. Ben sabahları bu raporu hazırlayıp Rasih`e bırakıyordum, onun da işi, öğleden sonraki ölçüleri de alarak, raporu fabrikanın müdürü Mösyö Bussac`a sunmaktı. Günün birinde benim işime son verildi. Kalkıp müdüre çıktım, işten atılmamın nedenini sordum. `Aylardan beri sizden hiç kalori ölçüm raporu alamıyoruz. Bir şey yaptığınız yok,` dedi. `Aman!` dedim; `nasıl olur, ben hiç aksatmadım.` Ne dedimse inandıramadım. O akşam Rasih`e gittim. `Gördün mü?` dedim; `başımıza geleni! Kalori raporlarını vermediğim için işten atıldım. Sen o raporları müdüre iletmiyor muydun?` Rasih, gayet soğukkanlı; `Hayır,` diye yanıtladı, `Bu kapitalist takıma yüz vermeye gelmez. Senin raporlarını yırtıp atıyordum.` İşte o yırtılıp atılan raporlar yüzünden ben işten atıldım, Rasih ise fabrikanın teknik müdürlerinden Hüsnü Baki`nin arkadaşı olduğu için başka göreve atandı ve daha uzun bir süre orada çalıştı. Şimdi düşünüyorum da, iyi ki o işten atılmışım, ondan sonra gazeteci oldum, Rasih`in sayesinde...''
Tuncel Kurtiz (Oyuncu)

                                    Türk sinemasının önemli oyuncularından Tuncel Kurtiz 10 Şubat 1960`ta İETT`de Genel Işık Kontrolörü olarak göreve başladı. Sekiz ay sonra da işten ayrıldı. 

 O günleri şöyle anlatıyor: ''Edebiyat Fakültesi`nde okuyordum. Yazı da yazıyordum. Orhan Hançerlioğlu, üniversitelilere part time görevler veriyordu. Gittim iş istedim. O da bana lambalara bakma görevi verdi. Bebek`ten Arnavutköy`e lambalara bakıyordum. Yanmayan lambaları Talimhane`ye bildiriyordum. Ben bu yüzden hep yukarılara bakarak dolaşırım. Benim için de güzel bir dönem olmuştur.''
Tuncel Kurtiz (Oyuncu) Türk sinemasının önemli oyuncularından Tuncel Kurtiz 10 Şubat 1960`ta İETT`de Genel Işık Kontrolörü olarak göreve başladı. Sekiz ay sonra da işten ayrıldı. O günleri şöyle anlatıyor: ''Edebiyat Fakültesi`nde okuyordum. Yazı da yazıyordum. Orhan Hançerlioğlu, üniversitelilere part time görevler veriyordu. Gittim iş istedim. O da bana lambalara bakma görevi verdi. Bebek`ten Arnavutköy`e lambalara bakıyordum. Yanmayan lambaları Talimhane`ye bildiriyordum. Ben bu yüzden hep yukarılara bakarak dolaşırım. Benim için de güzel bir dönem olmuştur.''
Münevver Andaç ( Nazım Hikmet'in eşi, çevirmen )

                                    Hukuk Fakültesi mezunu Münevver Andaç, Elektrik İdaresi Genel Müdürlük kaleminde 12 Kasım 1940'ta 100 lira aylıkla işe başlad. İşe başladığında bekardı.

 İşe giriş belgesinde Vali ve Belediye Başkanı olarak Lütfi Kırdar`ın imzasını görüyoruz. Aynı evraktan Fransızca ve İngilizce bilmekte olduğunu öğreniyoruz. 11 Kasım 1941'de idare ile ilişkisi kesilir.

 Ayrılış gerekçesi Göztepe Kız Ortaokulu Fransızca yardımcı öğretmenliğine tayinidir. Nazım Hikmet`in dayısının kızı olan Münevver Andaç, 1950'de şairin dördüncü eşi oldu. 

 Zaten, Münevver Hanım`ın İETT`den ayrılmasının asıl nedeni, Paşakapısı Cezaevi`nde yatan Nazım`ı daha sık ziyaret etmekti. 1951`de oğulları Memet dünyaya geldi. Nazım`ın ülkeyi terk etmesinden sonra oğlunu da yanına alarak Fransa`ya yerleşti.
Münevver Andaç ( Nazım Hikmet'in eşi, çevirmen ) Hukuk Fakültesi mezunu Münevver Andaç, Elektrik İdaresi Genel Müdürlük kaleminde 12 Kasım 1940'ta 100 lira aylıkla işe başlad. İşe başladığında bekardı. İşe giriş belgesinde Vali ve Belediye Başkanı olarak Lütfi Kırdar`ın imzasını görüyoruz. Aynı evraktan Fransızca ve İngilizce bilmekte olduğunu öğreniyoruz. 11 Kasım 1941'de idare ile ilişkisi kesilir. Ayrılış gerekçesi Göztepe Kız Ortaokulu Fransızca yardımcı öğretmenliğine tayinidir. Nazım Hikmet`in dayısının kızı olan Münevver Andaç, 1950'de şairin dördüncü eşi oldu. Zaten, Münevver Hanım`ın İETT`den ayrılmasının asıl nedeni, Paşakapısı Cezaevi`nde yatan Nazım`ı daha sık ziyaret etmekti. 1951`de oğulları Memet dünyaya geldi. Nazım`ın ülkeyi terk etmesinden sonra oğlunu da yanına alarak Fransa`ya yerleşti.
Emin Bülent Serdaroğlu (Galatasaray'ın ikinci kurucusu, Fecr-i Ati topluluğunun kurucularından)

                                    Türk spor ve edebiyat tarihinin önemli isimlerinden biri olan Emin Bülent Serdaroğlu 1932`de Elektrik Şirketi Tercüme Kalemi Büro şefliğine atanarak İETT`ye katıldı. İETT`ye başvururken kendi hakkında bilgi alınacak isimleri şu şekilde sıralamıştı: Müşir İzzet Paşa Hazretleri, Halit Ziya, Tevfik Fikret, M. Lazcari ve o yıllarda yine İETT`de çalışan diğer bir ünlü İzzet Melih Beyefendiler...

 1940`ta kurumdan ayrıldı.

 Mekteb-i Sultani'de okudu ve futbola orada başladı. 1905 yılında liseden mezun oldu. Arkadaşı Ali Sami Yen ile birlikte Galatasaray Spor Kulübü'nü kurdu. Kulübün 2 numaralı kurucu üyesi; Galatasaray Futbol takımının ilk Türk kaptanıdır. Fenerbahçe'yle 17 Ocak 1909'da yapılan ilk maçta iki golü de Serdaroğlu attı.

 Ayrıca, Fecr-i Ati topluluğu kurucularından biriydi.
Emin Bülent Serdaroğlu (Galatasaray'ın ikinci kurucusu, Fecr-i Ati topluluğunun kurucularından) Türk spor ve edebiyat tarihinin önemli isimlerinden biri olan Emin Bülent Serdaroğlu 1932`de Elektrik Şirketi Tercüme Kalemi Büro şefliğine atanarak İETT`ye katıldı. İETT`ye başvururken kendi hakkında bilgi alınacak isimleri şu şekilde sıralamıştı: Müşir İzzet Paşa Hazretleri, Halit Ziya, Tevfik Fikret, M. Lazcari ve o yıllarda yine İETT`de çalışan diğer bir ünlü İzzet Melih Beyefendiler... 1940`ta kurumdan ayrıldı. Mekteb-i Sultani'de okudu ve futbola orada başladı. 1905 yılında liseden mezun oldu. Arkadaşı Ali Sami Yen ile birlikte Galatasaray Spor Kulübü'nü kurdu. Kulübün 2 numaralı kurucu üyesi; Galatasaray Futbol takımının ilk Türk kaptanıdır. Fenerbahçe'yle 17 Ocak 1909'da yapılan ilk maçta iki golü de Serdaroğlu attı. Ayrıca, Fecr-i Ati topluluğu kurucularından biriydi.
İETT'de çalışan isimlerden bazıları:
Recep Tayyip Erdoğan (Cumhurbaşkanı), Ferruh Bozbeyli (Eski TBMM Başkanı), Yaşar Kemal (Yazar), Mustafa Sarıgül (Belediye Başkanı), Orhan Hançerlioğlu (Yazar), Sadi Hoşses (Müzisyen), Memduh Ün (Yönetmen), Tuncel Kurtiz (Sanatçı), Hıfzı Topuz (Yazar), Necdet Mahfi Ayral (Tiyatro Sanatçısı), Arif Özgülüş (Devlet Klasik Türk Müziği Sanatçısı), Recep Bilginer (Yazar-Gazeteci), Rasih Nuri İleri (Araştırmacı-Yazar), Münip Hayri Ürgüplü (Milletvekili), Peride Celal (Yazar), Münevver Andaç (Çevirmen-Nazım Hikmet'in eşi), Hüseyin Pala (Sendikacı), Dr. Hasan Ferit Cansever (Türk Ocakları'nın Kkurucusu), Emin Bülent Serdaroğlu (Şair-Futbolcu), Cezmi Or (Milli Atlet-Türkiye Rekortmeni), Hüsnü Özarı (Milli Boksör), Güner Frik (Üç Adım Atlama Türkiye Rekortmeni), Enver Göçener (Voleybol Antrenörü), Nedim Özbey (Voleybol Milli Takım Teknik Direktörü), Müslüm Bağcılar (Fenerbahçe Kulübü İkinci Başkanı), Dr. Demir Turgut (Milli Yelkenci), Hüseyin İldem (Milli Güreşçi) Raşit Anaral (Senarist-Yönetmen), Tahsin Aybar (Siyaset Adamı), Prof. Dr. Ethem Arif Battalgazi (Türkiye'de Adli Tıbbın Kurucusu), Orhan Koraltan (Milletvekili), Dr. Abbas Erdoğan Noyan (Nöropsikoloji Uzmanı), Prof. Dr. Ahmet Faruk Özerengin (Tarihçi-Yazar), Nevzat Pakdil (TBMM Başkan Vekili), İlhami Safa (Gazeteci-Yazar), Dr. Şükrü Sekban (Siyaset Adamı).
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >