İlk kez görücüye çıktı: İşte Türkiye'nin yerli otomobili

İşte Türkiye'nin yerli otomobili
İşte Türkiye'nin yerli otomobili

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından geliştirilen yerli otomobil, Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde düzenlenen 'Yeniliğe Yolculuk Buluşması'nda tanıtıldı.

Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde düzenlenen "Yeniliğe Yolculuk Buluşması" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımının yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, TOBB başkan ve yardımcıları, TOGG hissedarları, otomotiv endüstrisi, otomotiv tedarik sanayisi, iş dünyasının temsilcileri, medya temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınlarının katıldığı 2 bin kişilik bir davetli topluluğuyla gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan direksiyonda

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobilin direksiyonuna geçti. Yerli otomobilin kontağı çalıştırıldı ve Osmangazi Köprüsü'nü geçmek üzere yola çıktı.

İşte Türkiye'nin yerli otomobili

Heyecanla beklenen yerli otomobil görücüye çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla TOGG 2022, Türkiye'nin otomobili tanıtımı yapıldı. Tanıtımda biri SUV biri sedan olmak üzere iki otomobil modeli tanıtıldı. Türkiye'nin Otomobili Girişim GrubuTOGG), 2022 yılında üretimine başlayacağı, geliştirme süreci devam eden otomobilin ön gösterim versiyonunu Türkiye’yle buluşturdu.

Yerli otomobilin biri SUV biri sedan olmak üzere iki modeli
Yerli otomobilin biri SUV biri sedan olmak üzere iki modeli
Yerli otomobil
Yerli otomobil
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yerli otomobilin biri SUV biri sedan olmak üzere iki modeli tanıtıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yerli otomobilin biri SUV biri sedan olmak üzere iki modeli tanıtıldı


Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobilin direksiyonuna geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobilin direksiyonuna geçti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sırasında
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sırasında

Bugün tarihi bir güne, Türkiye'nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine şahitlik ediyoruz. Sadece işine odaklanmış profesyonel bir ekip kurup bizi bugünlere getirdiler. Çalıştılar çabaladılar bir kısmı yurt dışındaki işlerini bırakıp vatana döndü.

Türkiye yaklaşık 60 yıldır yerli otomobil hayalinin peşinden koşuyor. Yıllardır Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi gerektiğini, bizim montajcılıktan çok daha iyisine layık olduğunuzu hep dile getiririz. Ülkemizi 350 bini bile bulmayan otomotiv üretim potansiyelinden 1,5 milyonun üzerinde bir otomotiv üretim seviyesine çıkardık. Bu sektördeki ihracatımız 32 milyar dolara ulaştı. Ama maalesef kendi otomobilimizi üretme çabalarımızda uzun süre netice alamadık. Bu konuda birçok adım attık. Girişimde bulunduk.

Bizim hayalimiz tüm hakları ülkemize ait olan, tasarımcılarımızın emekleriyle yoğrulan, milli teknolojilerle üretilen dünyaya adımızı duyuracak bir otomobile sahip olmaktı. Bunun için de bir babayiğit arıyorduk. Nihayetinde milletimizin bu hayaline gönül veren babayiğitler ortaya çıktı ve TOGG’u kurdu.

İçinde bulunduğumuz bu mekanı da özellikle seçtik. Burası Türkiye’nin bilişim vadisi. Burası Türkiye’nin yarınlarını şekillendirecek teknoloji üssü. Aslında biz bu tarihi günde iki mega projeyi aynı anda hayata geçiriyoruz. Hem bilişim vadimizin resmi açılışını gerçekleştiriyor, hem de otomobilimizin ön gösterimini sizlerle paylaşıyoruz.

Türkiye’nin yerli ve milli otomobil arayışı malum yeni değildi. İlk yerli otomobil denemesi olan Devrim’in hikayesi aynı zamanda bize hayallerimizin nasıl kâbusa dönüştürüldüğünün de örneğidir. İşte dışarda Devrim otomobilini gördük. Daha önce uçak yapan, motor geliştiren, silah üreten müteşebbislerimizin başına ne gelmişse, Devrim otomobilimizin başına da aynısı gelmiştir. Kimin sesi olduğu artık gün gibi aşikar olan birileri çıkıp, diğer projeler gibi bunun da hem psikolojik hem de fiili olarak sabote edildiğini görüyoruz. Zor şartlarda kurduğu silah fabrikasında hayranlıkla takip edilen kişiyi, fabrikasıyla beraber havaya uçuranların amacının ne olduğunu gördük.

Kaybettiğimiz 65 yılın hesabını sormayı halkımıza bırakıyoruz.

Türkiye artık yeni teknolojilerin sadece pazar değil. Bunları üretip pazarlayan bir ülke haline gelecek. Yazılımda sıçrama yaşayacağız. Bunun için 170 bini aşan yazılımcı sayımızı hızla 500 binin üzerine çıkaracağız.

Yerli otomobil fabrikasının yeri

Şimdi merak ediyorsunuz, Bursa’da neresi olacak diye. Onun da ben size müjdesini vereyim. Bursa- Gemlik'teki silahlı kuvvetlerimize ait olan büyükçe yerimiz var. 1 milyon metrekaresini yerli otomobil yapılacağı fabrika için tahsis edeceğiz.

Yerli otomobilin ilk siparişi

Milletimizin de bu araca sahip olmak için sabırsızlıkla beklediğini biliyorum. Bu otomobilin ticari olarak satışa sunulacağı 2022 öncesinde milletimizin desteğini göstermek üzere ön satış süreci başlatılabilir. Dünyada benzer projelerde kullanılan bu yöntemi ülkemizde de hayata geçirebiliriz. Milletimizin ön satışta ortaya koyacağı taleple bu projeye sahip çıkacağına yürekten inanıyorum. Recep Tayyip Erdoğan olarak şahsım adına ilk ön siparişi buradan veriyorum.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın konuşmasından satır başları;

Özellikle savunma sanayinde bir başarı hikayesi yazdık. Bugün ülkemizin en büyük bilişim vadisini açıyoruz. Bugün ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirme yolunda, ülkemizin en büyük teknoparkı Bilişim Vadisi'ni resmen açıyoruz. 17 yılda güçlü bir AR-GE ve girişimcilik ekosistemi oluşturduk. Cumhurbaşkanımız birazdan müjdeler verecek.

TOGG Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasından satır başları:

TOGG Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında şunları kaydetti: "Bu sefer Allah'ın izniyle başaracağız. 2017 Mayıs'ında Cumhurbaşkanımıza söz verdik. Dalga geçtiler. 2018 Haziran'da şirketi kurduk, güldüler. Daha yolumuz uzun ama bugün buradayız. Bu 82 milyonun gururu. Markası bizim olacak, tasarımı bizim olacak. Lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız. 15 yılda en az 22 milyar lira yatırım yapılacak. En az 3,5 milyar lira sermaye taahhüdü veriliyor. 2021’de fabrikamızı tamamlayacağız. 2022’de de inşallah ilk aracımız banttan çıkmış olacak. Ezberleri bozacağız. "

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş'ın konuşmasından satır başları;

Bu anın bir tarifi yok. Ben ve bütün arkadaşlarım sabaha kadar uyuyamadık.

Otomobilimiz bir yaşam alanına dönüşüyor. Doğru zamanda yola çıktık, çünkü oyunun kuralları değişirken başarılı olmanın kuralları da değişiyor. Amacımız yüzde 100 Türkiye'ye ait olan bir marka oluşturmak. Biz aylardır Türkiye'deki yan sanayii ve tedarikçilerle beraber çalışıyoruz. Yalın ve prestijli teknolojik ve yenilikçi kültürümüzden ilham almış öğeleri oluşturduk. Kendi segmentinde en uzun aks mesafesi olan bir otomobil.

Yerli otomobil 15 sene içinde 5 model olacak

Yerli otomobilin 5 modeli
Yerli otomobilin 5 modeli


Bizim farkımız ne olacak? Biz ortaklık yapımızla bir sistem kurduk, sıfırdan başladık. 15 sene içinde 5 modelimiz olacak. Türkiye'deki hedef kitlemiz bizden samimi ve yenilikçi bir marka bekliyor. Yalın ve prestijli teknolojik ve yenilikçi kültürümüzden ilham almış öğeleri oluşturduk. Kendi segmentinde en uzun aks mesafesi olan bir otomobil. Teknoloji odağında ne var? sorusuna cevap verelim. Yerli otomobilde bizim geliştirdiğimiz özgün bir teknoloji kullandık.

Modüler ve elektrik güç ünitesi tören alanında sergileniyor

Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği etkinlik alanında davetliler de büyük kalabalıklar oluşturdu.

Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in yanı sıra Türkiye'nin Otomobili'ne ait modüler ve elektrik güç ünitesi de tören alanında sergileniyor.

TOGG bünyesindeki görevliler, katılımcıları otomobilin bazı özellikleri hakkında bilgilendirirken, fuaye alanında otomobile ait simülatör ile katılımcılara sürüş deneyimi şansı da verildi.

Yerli otomobilden ilk görüntüler
Yerli otomobilden ilk görüntüler

300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonları mevcut

Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip otomobilin teknik özelliklerine ilişkin bilgiler de ilk kez paylaşıldı.

Buna göre, Türkiye'nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.

Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.

5 yıldız seviyesine uyumlu

Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak. Araç menziline yüzde 20'ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor.

Devrim de tören alanına getirildi
Devrim de tören alanına getirildi

Farklı bir deneyim; Holografik asistan

Türkiye’nin otomobili, sadece elektrikli, bağlantılı ve akıllı olmasıyla değil, sahip olacağı yenilikçi ve yıkıcı teknolojiler ile de kullanıcılarının otomobil deneyimini farklı bir boyuta taşımayı hedefliyor.

Bu doğrultuda, 2023 yılından itibaren dünyada ilk kez Türkiye’nin otomobilinde kullanılmaya başlanacak olan “Holografik Asistan” teknolojisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu yenilikçi asistan, sıradan bir sanal gösterge panelinin çok ötesinde bir kullanıcı deneyimi yaşatmak amacı ile ileri göz takip algoritmaları ve holografik üç boyutlu görüntüleme teknolojilerinden faydalanacak. “Holografik Asistan” teknolojisi günümüzde otomobil içerisinde kullanılmakta olan 2 boyutlu ekran teknolojilerinin yerine ilk kez üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçekliği getirerek araç içi deneyimini sil baştan şekillendirecek.

Yerli otomobilden ilk görüntüler
Yerli otomobilden ilk görüntüler

Bu teknoloji sayesinde sürücü gözünü yoldan ayırmadan aracın gösterge ekranında verilen bilgileri görmekle kalmayacak, aynı zamanda yol ve çevre hakkında ihtiyacı olabilecek diğer tüm bilgilere ulaşabilecek. Artırılmış gerçeklik ve 3 boyut ile zenginleştirilmiş görüntü sayesinde navigasyon ve diğer sürücü destek sistemlerini daha kolay bir şekilde kullanarak güvenli, konforlu ve interaktif bir sürüş imkanı bulacak. TOGG bu yıkıcı teknolojinin otomotiv sektöründeki ilk uygulayıcısı olarak kullanıcılarına bu benzersiz sürüş deneyimini sunan ilk mobilite şirketi olmayı hedefliyor.

Yerli otomobilden ilk görüntüler
Yerli otomobilden ilk görüntüler

Evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek

Düşük toplam sahip olma maliyeti; sessiz, keyifli ve sıfır emisyonla temiz bir sürüş, elektrikli otomobillerin içten yanmalı otomobillere göre sağladığı en temel avantajlar olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin Otomobili, yollara çıkacağı 2022 yılına kadar TOGG’un öncülüğünde yayılımını sağlayacak geniş kapsamlı şarj altyapısı sayesinde evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek. Bağlantılı ve akıllı bir otomobil olmanın sunacağı teknolojik imkanlar ile kullanıcılar otomobillerinin şarjını kolaylıkla planlayıp yönetebilecek.

GZT ekibi hem sahada hem de haber merkezinde 'Türkiye'nin Otomobili' ile ilgili gelişmeleri anbean paylaşacak:


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >