İlk Neonazi kundaklaması: Schwandorf kurbanları

Habermeier Haus binası
Habermeier Haus binası

17 Aralık 1988 yılında Almanya’nın Schwandorf kentinde Neonaziler tarafından kundaklanan binada Fatma Can(43), eşi Osman Can(49) ile oğulları Mehmet Can(11) ve Jürgen Hübner(47) adlı Alman hayatını kaybetti. Her 17 Aralık'ta hayatını kaybeden 4 kişiyi anmak için törenler düzenleniyor.

17 Aralık 1988 yılında Almanya’nın Schwandorf kentinde yaşanan ırkçı olay tarihe geçecekti. ”Nationalistische Front" üyesi olan Josef Seller, Can ailesinin bulunduğu binayı kundaklama kararı alır. 17 Aralık günü kundakladığı Habermeier Haus adlı binada Fatma Can(43), eşi Osman Can(49) ile oğulları Mehmet Can(11) ve Jürgen Hübner(47) adlı Alman hayatını kaybetti.

4 kişinin ölümüyle sonuçlanan kundaklama Almanya’da ilk Neonazi kundaklaması olarak tarihe geçti.

Leyla başka evde olduğu için kurtuldu

17 Aralık’ta evli ve başka bir evde olduğu için kurtulan Can ailesinin kızı Leyla Kellecioğlu (Can) her yıl düzenlenen anma törenlerine katılıyor.

Leyla Kellecioğlu (Can)
Leyla Kellecioğlu (Can)

On iki yıl hapis yattı

19 yaşındaki Josef Seller mahkemede “yabancılardan nefret ediyorum” açıklamalarında bulunup suçlamaları kabul etti. Seller gerçekleştirdiği ırkçı saldırı sonrası 12.5 yıl hapis cezası aldı. Tahliye olduktan sonra Schwandorf şehrini terketti. Schwandorf faciası son olay değildi.

Mölln Faciası

23 Kasım 1992 tarihinde Almanya’nın Mölln kentinde Neonazilerin kundakladığı evde 2’si çocuk 3 Türk vatandaşı yanarak can vermişti. Kundaklanan binalarda 51 yaşındaki Bahide Arslan, 10 yaşındaki Yeliz Arslan ve 14 yaşındaki Ayşe Yılmaz hayatını kaybetmişti.

Saldırıyı gerçekleştiren Neonazi üyeleri itfaiyeyi arayarak, bir Nazi sloganı olan "Heil Hitler" demişlerdi.

Mölln'deki kundaklamanın ardından Almanya genelinde on binlerce kişi ırkçılık karşıtı protestolar düzenledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >