İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Falcon 9 ile uzaya gidiyor

Arşiv
Arşiv

İlk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, ABD'li girişimci Elon Musk'ın sahibi olduğu Falcon 9 ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na yolculuk yapacak.

NASA, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunacağı Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı yolculuğun programını duyurdu.

NASA, Türkiye'den F-16 pilotu Alper Gezeravcı, ABD’den komutan Michael Lopez-Alegria, İtalya'dan Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı astronotu İsveçli Marcus Wandt'tan oluşan Ax-3 mürettebatının, 17 Ocak’ta Florida saatiyle 17.11’de (Türkiye saatiyle 01.11) Falcon 9 roketini fırlattıktan sonra SpaceX Dragon uzay aracıyla yörüngedeki ISS’e gideceğini ifade etti. Ekip, ISS’te 14 gün görev yapacak.

SpaceX'in tasarladığı Falcon 9

ABD’li girişimci Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin tasarlamış olduğu Falcon 9, tekrar kullanılma ve fırlatma özelliklerine sahip bir rokettir. Falcon 9 uzay aracı, yörüngeye iki aşamalı olarak çıkabilmektedir. Bu iki aşamalı çıkabilme yeteneği için Falcon 9, güç ve yakıt olarak sıvı oksijen ile roket-sınıfı koresen içeren roket motorlarına sahiptir. Falcon 9 alçak Dünya yörüngesinde 13 ton ağırlığına sahip görev yüklerini taşıyabilmektedir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >