İlk yardım esnasında yapılmaması gereken 9 şey

Kazalarda, ilk yardım mutlaka eğitimli kişilerce yapılmalı; aksi halde yanlış bir müdahale, ölümle dahi sonuçlanabilir.
Kazalarda, ilk yardım mutlaka eğitimli kişilerce yapılmalı; aksi halde yanlış bir müdahale, ölümle dahi sonuçlanabilir.

"Kaza geliyorum demez!" Umulmadık bir anda, hiç beklenmedik bir yerde başınıza her şeyin gelmesi mümkün... Önemli olan bu durumlarda nasıl davranıp ne gibi tepkiler verilmesi gerektiğini iyi bilmek.

Doğru yapılan ilk yardım, en ağır yaralanmaları dahi en küçük seviyeye indirebilir. Ancak önemli olan, doğru ilk yardımı bilmek; aksi halde geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarıyla karşılaşma ihtimali de oldukça yüksek olabilir. İşte ilk yardım kavramını tamamen yanlış algılayanlar için, yardım sırasında yapılmaması gereken davranışlar!


38 derecenin üzerindeyse dikkat!

                                    Ateşi olan hastaları kat kat giydirip terletmeye çalışmak yerine, hastaya daha ince kıyafetler giydirip serin tutmaya çalışılmalıdır.
38 derecenin üzerindeyse dikkat! Ateşi olan hastaları kat kat giydirip terletmeye çalışmak yerine, hastaya daha ince kıyafetler giydirip serin tutmaya çalışılmalıdır.
Sara krizi geçiren hastaların ağzını açmaya çalışmayın

                                    Sara krizi geçiren hastaların kilitlenen ağzını sert bir cisimle açmaya çalışmayın; bu durum onlara daha fazla zarar vermenize neden olabilir. Onları sırasıyla yere yatırıp başını yumuşak bir yere yaslamaya çalışın. Ayrıca hastayı yan çevirmek de, spazm sırasında onun açısından işe yarayacaktır.
Sara krizi geçiren hastaların ağzını açmaya çalışmayın Sara krizi geçiren hastaların kilitlenen ağzını sert bir cisimle açmaya çalışmayın; bu durum onlara daha fazla zarar vermenize neden olabilir. Onları sırasıyla yere yatırıp başını yumuşak bir yere yaslamaya çalışın. Ayrıca hastayı yan çevirmek de, spazm sırasında onun açısından işe yarayacaktır.
Yanan bölgeye direkt merhem sürmeyin

                                    Vücudunuzun herhangi bir yeri yandığında o bölgeye direkt merhem sürmeyin; bu, yanan yerin ısısını arttıracaktır. Bir yeriniz yandığı zaman, o bölgeyi yaklaşık 15 dakika suda beklettikten sonra farklı tedavilere başvurabilirsiniz.
Yanan bölgeye direkt merhem sürmeyin Vücudunuzun herhangi bir yeri yandığında o bölgeye direkt merhem sürmeyin; bu, yanan yerin ısısını arttıracaktır. Bir yeriniz yandığı zaman, o bölgeyi yaklaşık 15 dakika suda beklettikten sonra farklı tedavilere başvurabilirsiniz.
Trafik kazalarında aceleci davranmayın

                                    Türkiye'de sıklıkla gördüğümüz bir sahnedir trafik kazalarına müdahale etmeye çalışan halk. Ancak bu müdahale, genel olarak kazazedeye daha kötü sorunlar yaşatabilir. Böyle durumlarda mümkünse arabanın motorunu kapatıp kazazedeyi sakinleştirmeye çalışın.
Trafik kazalarında aceleci davranmayın Türkiye'de sıklıkla gördüğümüz bir sahnedir trafik kazalarına müdahale etmeye çalışan halk. Ancak bu müdahale, genel olarak kazazedeye daha kötü sorunlar yaşatabilir. Böyle durumlarda mümkünse arabanın motorunu kapatıp kazazedeyi sakinleştirmeye çalışın.
Boğulan kişinin sırtına vurmayın!

                                    Boğulan birinin sırtına vurmak nefes borusuna takılan şeyin daha da derine gitmesine neden olabilir. Bu yüzden onu hafif eğip derin iki defa nefes almasını sağlayın. Eğer hala nefes almakta zorlanıyorsa eğik pozisyonda sırtından başına doğru hareketlerle yardımcı olabilirsiniz.
Boğulan kişinin sırtına vurmayın! Boğulan birinin sırtına vurmak nefes borusuna takılan şeyin daha da derine gitmesine neden olabilir. Bu yüzden onu hafif eğip derin iki defa nefes almasını sağlayın. Eğer hala nefes almakta zorlanıyorsa eğik pozisyonda sırtından başına doğru hareketlerle yardımcı olabilirsiniz.

                                    Baygın bir kişinin dilini tutmak yerine, onu yan yatar bir pozisyona getirmeye çalışın.
Baygın bir kişinin dilini tutmak yerine, onu yan yatar bir pozisyona getirmeye çalışın.
Gereksiz durumlarda turnike uygulamayın

                                    Atardamar kanaması olmadığı halde turnike uygulaması ile kanı durdurmaya çalışmak her zaman işe yaramaz. Gereksiz durumlarda turnike uygulamak, ileride geri dönüşü zor problemlere neden olabilir.
Gereksiz durumlarda turnike uygulamayın Atardamar kanaması olmadığı halde turnike uygulaması ile kanı durdurmaya çalışmak her zaman işe yaramaz. Gereksiz durumlarda turnike uygulamak, ileride geri dönüşü zor problemlere neden olabilir.
Donmuş bölgeleri sıcak su ile yıkamayın

                                    Donmuş bölgeyi sıcak suyla yıkamak kılcal damarlarınıza zarar verebilir; bu yüzden ılık suyla ovarak yıkayın.
Donmuş bölgeleri sıcak su ile yıkamayın Donmuş bölgeyi sıcak suyla yıkamak kılcal damarlarınıza zarar verebilir; bu yüzden ılık suyla ovarak yıkayın.
Elektrik çarpmalarında direkt müdahale etmeyin

                                    Elektrik çarpmalarında düşünmeden hareket etmek oldukça tehlikeli. Elektrik çarpmalarında sağlık ekiplerini aramanın yanı sıra, kazazede ve güç kaynağı arasındaki bağı kesmek için ahşap bir sopa ya da çubuk kullanabilirsiniz.
Elektrik çarpmalarında direkt müdahale etmeyin Elektrik çarpmalarında düşünmeden hareket etmek oldukça tehlikeli. Elektrik çarpmalarında sağlık ekiplerini aramanın yanı sıra, kazazede ve güç kaynağı arasındaki bağı kesmek için ahşap bir sopa ya da çubuk kullanabilirsiniz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >