İnanılmaz keşif: İnsanlar 9500 yıl önce nasıl görünüyordu?

British Museum'da bulunan 9500 yıllık kafatası teknoloji sayesinde yeniden biçimlendirildi.

Britism Museum'un en değerli eserlerinden biri olan 9500 yıllık bir insana ait kafatası, içinde bulunduğumuz dijtal çağın olanakları sayesinde biçimlendirildi ve yüzü ortaya çıktı. Jericho olarak adlandırılan kafatasının gözleri deniz kabuklarıyla kaplanmıştı ve neye benzediğine dair bir fikir elde edilemiyordu. 3 boyutlu yazıcı mimari sayesinde bu problemler ortadan kalktı ve karşımıza 40 yaşlarında burnu kırılmış bir erkek figürü çıktı.

3 BOYUTLU YAZICILAR İLE ŞEKİLLENDİRİLİYOR
Söz konusu kafatası 1953 yılında, Batı Şeria'daki Jericho kentinin yakınlarındaki Tell es-Sultan bölgesinde yapılan kazılarda arkeolog Kathleen Kenyon tarafından ortaya çıkarıldı. Kenyon kazıdan sonra şöyle konuşmuştu: "7 bin yıldan önce yaşamış bir adamın portresine baktığımızı anlayınca büyük bir heyecana kapıldık. Hiçbir arkeolog böyle bir fenomeni keşfedememişti."



Kafatası 2009 yılında Micro-ST ile taranınca bazı sırlar açığa çıktı. Çene yapısından bir erkek olduğu anlaşılan kafatasının arkasında bir delik vardı ve bu delik toprakla dolmuştu. Kafatası, 3 boyutlu yazıcılar ile şekillendirilince de bazı deformasyonlar ortaya çıktı. Kafatasının orijinali ve 3 boyutlu yapılandırması 19 Şubat'a kadar British Museum'da sergilenecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >