İngiliz Kraliyet ailesindeki sağlık sorunları büyüyor

İngiliz Kraliyet Ailesi
İngiliz Kraliyet Ailesi

Kraliyet ailesindeki son gelişmeler, kamuoyunda büyük bir dikkatle takip ediliyor. Kraliyet ailesinin en üst düzey üyelerinden birinin hastalıkla mücadele etmesi, halk arasında endişe ve ilgi uyandırmış durumda.

Kral III. Charles'ın kanser teşhisi, merhum Kraliçe II. Elizabeth'in 70 yıllık saltanatının ardından hala gelişmeye devam eden İngiliz monarşisi üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Kral 3. Charles’a kanser teşhisi konulduğu duyurulmuştu. Açıklamada kanser türü hakkında bilgi verilmezken tedavi sürecinin başladığı belirtildi.

Geçtiğimiz haftalarda prostat büyümesi nedeniyle hastanede tedavi gören Kral 3. Charles’ın tedavisi süresince resmi devlet görevlerine devam edeceği ifade edildi.

Kanser teşhisinin, Kral 3. Charles prostat operasyonu için bulunduğu hastanede konulduğu vurgulandı.

Yaşlanan hükümet

Charles kral olmak için neredeyse 74 yıl (önceki varislerden daha uzun süre) bekledi. Şimdi, çağdaşlarının çoğunun emekliliğe yaklaştığı bir yaşta, Charles'ın monarşiye damgasını vurması için iki yıldan az bir zamanı kaldı.

Her ne kadar anayasal bir hükümdarın görevleri büyük ölçüde törensel olsa da, kraliyetin koşuşturması yorucu olabilir. Ara sıra tam kraliyet kıyafetleriyle yapılan geçit töreninin yanı sıra, siyasi liderlerle toplantılar, ithaf törenleri ve İngiliz vatandaşlarının başarılarını onurlandıran etkinlikler düzenleniyor. Bu, Charles'ın tahttaki ilk yılında 161 güne kadar kraliyet nişanı anlamına geliyordu.

Yaşlanan bir hükümdarın üzerindeki baskılar yalnızca Charles'a özgü değil. Danimarka Kraliçesi Margrethe, geçen ay tahtı oğlu Frederik'e devrederek yaklaşık 900 yıl aradan sonra tahttan feragat eden ilk Danimarka hükümdarı oldu. 83 yaşındaki Margrethe her zaman istifa etmeyeceğini söylemişti.

Ama İngiltere Danimarka değil. Kraliçe II. Elizabeth, 96 yaşında tahtta ölmeden önce hayatını hizmete adama taahhüdüne bağlı kalmıştı. Charles da taç giyme töreni sırasında benzer bir taahhütte bulunmuştu.

Majesty Magazine'in genel yayın yönetmeni Joe Little, "Yakın zamanda bir yere gideceğini sanmıyorum" dedi. "Hala tahttan çekilmenin Buckingham Sarayı'nda tartışılan bir kelime olmadığını düşünüyorum. Yani önümüzdeki yılların neler getireceğini kim bilebilir ama III. Charles, dünyadaki en iyi niyetle, annesinin yaptığı gibi, ölene kadar hüküm sürecek.”

Küçülen iş gücü

Charles'ın hastalığı, kısmen 'çalışan kraliyet ailesinin' sayısını azaltarak maliyetleri düşürdüğü için garip bir zamanda geldi.

Charles kamu görevlerinden uzaklaşmakla kalmıyor, aynı zamanda gelini Galler Prensesi Kate'in de yakın zamanda geçirdiği karın ameliyatından sonra Nisan ayına kadar kraliyet görevlerine devam etmesi beklenmiyor.

Ailenin en görünür iki üyesi hastayken, ailenin buna ayak uydurması daha zor olacak. Yüzlerce hayır kurumu, çalışmalarına olan ilgiyi yüksek seviyede tutmak için kraliyet ailesiyle olan bağlantılarına bakıyor.

Harry ve Meghan

Charles'ın küçük oğluyla ilişkisi, Harry ve Sussex Düşesi eski Meghan Markle'ın Kaliforniya'daki evine yaklaşıp 2020'de kraliyet görevlerinden ayrılmadan önce bile gergindi.

Charles, Harry'ye kanseriyle ilgili haberi verdi ve oğlu, duyurulduktan kısa süre sonra İngiltere'ye gitti.

Hastalık uzlaşma fırsatı sunabilir mi?

Little, Harry'nin ziyareti hakkında "Bu yalnızca iyi bir işaret olabilir" dedi. "Bundan ne çıkacağını zaman gösterecek. Saray tarafından bize resmi olarak bir şey söylenmesi pek olası değil. Yani yine birçok varsayım devreye girecek. Ancak kral ve küçük oğlunun mayıs ayındaki taç giyme töreninden bu yana birbirlerini görmediklerini düşünüyoruz.”

“Yani her iki taraf için de memnuniyet verici bir toplantı olacak.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >