İngiltere Başbakanı Sunak, sigara içme yasağı yaşını her sene bir yıl artırmayı önerdi

​İngiltere Başbakanı ​​Rishi Sunak
​İngiltere Başbakanı ​​Rishi Sunak

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, sigara içme yaşını her yıl için bir yıl yükseltme planları olduğunu açıkladı. Buna göre bugün 14 yaşında olan bir çocuğa 'asla yasal olarak sigara satılamayacak'.

Muhafazakar Parti Konferansı'nda yaptığı konuşmada Başbakan Rishi Sunak, sigara içmenin İngiltere'ye yılda 17 milyar sterline mal olduğunu ve NHS'nin karşı karşıya olduğu önlenebilir en büyük sorun olduğunu iddia etti. Bu nedenle, sigara içme yaşının her yıl bir yıl yükseltilmesi, yani şu anda sigara içmek için yasal yaşta olmayan herkes için sigara içmenin yasaklanması fikrini önerdi.

Sunak, Parlamento'da 'serbest' bir oylamaya tabi olacağını vaat ettiği yeni mevzuatı neden önerdiğini açıklayarak, politikacıların parti liderleri tarafından belirli bir oylamaya yönlendirilmek yerine kendi tercihleriyle oy kullanmalarına izin verdi.

"Sigara içme yaşını 18'e çıkardığımızda, bu yaş grubunda sigara içme yaygınlığı %30 oranında azaldı"

"Amerika Birleşik Devletleri sigara içme yaşını 21'e çıkardığında, bu yaş grubunda sigara içme oranı %39 oranında düşmüştür. Sigara içmek Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) üzerinde büyük bir baskı oluşturmakta ve ülkemize yılda 17 milyar Sterline mal olmaktadır."

"Kanser ölümlerini dörtte bir oranında azaltma, bu baskıları önemli ölçüde hafifletme ve çocuklarımızı koruma şansımız var ve bunu değerlendirmeliyiz."

Başbakan, çocuklar arasında elektronik sigara kullanımının en endişe verici eğilimlerden biri olduğunu ve bu konuda daha sert tedbirler almak istediğini belirtti.

Konferansa şunları söyledi: "Çocuklarımızın elektronik sigaraya erişimini kısıtlayacak tedbirleri de gündeme getireceğiz"

"Tatlara, ambalajlara, vitrinlere ve tek kullanımlık elektronik sigaralara bakıyoruz."

İstatistiklerin her beş çocuktan birinin elektronik sigara kullandığını gösterdiğini iddia etti.

"Bu şok edici ve yanlış. Yaygın hale gelmeden önce harekete geçmeliyiz" dedi.

Sunak, konuşmasının ardından X - eski adıyla Twitter - üzerinden yaptığı bir dizi paylaşımda planlarını detaylandırarak şunları yazdı:

"Birleşik Krallık'ta sigara her 4 kanser ölümünden 1'ine neden oluyor."

"Bu nedenle, bu yıl 14 yaşına giren çocuklara hayatları boyunca yasal olarak sigara satılmaması için yasanın değiştirilmesini öneriyorum."

"Dumansız bir nesil."

"Hiçbirimiz çocuklarımızın sigara içerek büyümesini istemeyiz."

"Sigara, İngiltere'de yılda 64.000 kişinin ölümüne yol açan önlenebilir bir numaralı hastalık nedenidir."

"Bu durum NHS'ye büyük bir yük getiriyor ve ülkeye yılda 17 milyar sterline mal oluyor."

"Sigara içen her beş kişiden dördünden fazlasının sigaraya 20 yaşından önce başladığını biliyoruz."

"Başlangıcı durdurmamız gerekiyor."

"Bu arada her ebeveyn ya da öğretmenin bildiği gibi, çocuklar arasında elektronik sigara kullanımındaki artış endişe verici bir eğilimdir."

"Bu nedenle çocuklarımızın elektronik sigaraya erişimini kısıtlayacak tedbirleri de gündeme getireceğiz."

"Tatlara, ambalajlara, satış noktası teşhirlerine ve tek kullanımlık vape'lere bakacağız."

"Sigara içmeyi suç haline getirmeyeceğiz - ne de bugün yasal olarak sigara satılabilen hiç kimsenin gelecekte bunu yapması engellenmeyecek."

"Ancak kanser ölümlerini dörtte bir oranında azaltma ve NHS üzerindeki büyük baskıları önemli ölçüde hafifletme şansımız var."

"Onu almalıyız."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >