İngiltere koronavirüse karşı 'aşı kokteyli'ni deneyecek

Arşiv
Arşiv

İngiliz bilim insanları, bir kişinin koronavirüse karşı geliştirilen farklı aşıları bir arada yaptırmasının etkili olup olmayacağına dair bir deney tasarladı. Ocak ayında yapılacak deneyde, ikişer doz halinde geliştirilen farklı aşılardan ayrı ayrı birer doz yaptırmanın daha fazla antikor üretip üretmediği ölçülecek.

İngiltere hükümetinin aşı görev gücü, koronavirüse karşı geliştirilen aşıların ‘karışımının’ etkisini ölçecek. Ocak ayında başlaması beklenen deneyde, aynı aşıdan iki doz yaptırmak yerine farklı aşılardan birer doz yaptırmanın COVID-19’a karşı etkisi ölçülecek.

Hangi aşılar karşılaştırılacak?

Deneyin, İngiliz ilaç firması AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi’nin ortak geliştirdiği aşının İngiltere’de onay almasından sonra başlatılması planlanıyor. Denemelerde, gönüllülere bir doz AstraZeneca aşısı, bir doz Pfizer aşısı yapılacak. Amerikan firması Moderna’nın aşısının da, İngiltere’de onay alması sonrasında ‘aşı kokteyli’ deneyinde kullanılabileceği belirtildi.

Bu deneyle, aynı aşıdan iki doz yaptırmak yerine farklı aşılardan birer doz yaptırmanın, bağışıklık sistemini COVID-19’a karşı daha güçlü bir şekilde tetikleyip tetiklemediği araştırılacak.

Daha güçlü bağışıklık için denenecek

İngiliz hükümetinin aşı görev gücünün başkanı Kate Bingham, ‘heterolog aşı’ olarak bilinen bu yöntemi niçin deneyeceklerini The Guardian gazetesine anlattı. Bingham, ellerinde yeterli sayıda aşı olmadığı için böyle bir deneme yaptıkları iddiasını reddederek, “Mesele, bağışıklık tepkisini tetiklemeye çalışmakla ilgili, elimizdeki aşı sayısıyla hiçbir ilgisi yok” dedi.


Aşı görev gücünün başkan yardımcısı Clive Dix de, “Bu daha önceden denenmedi ve elimizde güvenli aşılar olduğu için bu çalışmayı yapmalıyız çünkü o zaman, daha iyi bağışıklık tepkilerini sağalama becerimiz olabilir” dedi. Dix, bu yöntemle ülke çapında aşı dağıtımının lojistik olarak da kolaylaşacağını söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >