İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'den 'Brexit' mesajı: Ortak zemin bulun

2. Elizabeth
2. Elizabeth

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Pazartesi günü Parlamento'nda yapılacak Brexit oylaması öncesi siyasi partilere "ortak zemin bulunması ve farklı görüşlere saygı gösterilmesi" mesajı verdi. Kraliçe 2. Elizabeth’in yaşamından kesitleri derledik.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Pazartesi günü İngiltere Parlamento'nda yapılacak Brexit oylaması öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

2. Elizabeth, "Modern dünyada yeni yanıtlar ararken ben daha önce denenmiş reçeteleri tercih ediyorum. Örneğin birbirimiz hakkında iyi konuşmak ve farklı bakış açılarına saygılı olmak, ortak bir zemin bulmak için birleşmek ve büyük resmi gözden kaçırmamak" ifadelerini kullandı.

2. Elizabeth, "zamansız" bu yaklaşımları benimsemeyi herkese tavsiye ettiğini söyledi.

İngiltere'de Kraliçe devletin başı sıfatıyla siyasi meselelerde tarafsız kalıyor ve tartışmalı konularda genellikle görüşlerini açıklamıyor; ancak ülkede yorumcular Kraliçe'nin açıklamalarıyla Parlamento'daki oylama öncesi Brexit tartışmalarına atıfta bulunduğunu söylüyor.

2. Elizabeth'in son sözlerini yorumlayan BBC Kraliyet Muhabiri Nicholas Witchell, "Kraliçe mesaj verdiğine kuşku yok" dedi.

Kraliçe 2. Elizabeth’in yaşamından kesitler

Geleneksel olarak her yıl biri gerçek, diğeri törensel olmak üzere iki kere doğum günü kutlayan Kraliçe, 21 Nisan 1926’da doğdu. 6 Şubat 1952’de kraliçe olan Elizabeth, İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı unvanını taşıyor.

  • Elizabeth, 2015 yılında 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırmıştı. Kraliçe'nin tahtta kalma rekoru, en büyük oğlu 68 yaşındaki Galler Prensi Charles'ın da Birleşik Krallık'ta en uzun süredir tahtı bekleyen varis olmasına neden oldu.

2. Elizabeth 150'den fazla Başbakan gördü

Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta bulunduğu süre içinde Winston Churchill'den Theresa May'e kadar toplam 13 İngiliz başbakanı gördü. 2. Elizabeth İngiltere’nin yanı sıra Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Jamaika ve Papua Yeni Gine’nin de aralarında olduğu irili ufaklı bir dizi ülkenin de hükümdarı konumunda. Bütün bu ülkeler dikkate alındığında Elizabeth'in eskittiği başbakan sayısı 150'yi geçiyor.

Kraliçe 1952 yılında tahtta çıktığında Joseph Stalin hala Sovyetler Birliği'nin lideriydi, ABD Başkanı ise Harry Truman'dı. Kraliçe'nin 1953 yılındaki taç giyme töreni, televizyondan canlı yayınlanan ilk kraliyet taç giyme töreni olmuştu.

Kraliçe'nin tahtta kaldığı süre içinde dünya Soğuk Savaş'a başladı ve bitirdi, Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı.
Kraliçe'nin tahtta kaldığı süre içinde dünya Soğuk Savaş'a başladı ve bitirdi, Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı.

Kraliçenin sağlık sorunlarının artması ve kendi iradesiyle tahtı bırakmaması durumunda, İngiliz kanunlarına göre parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası başkanının da aralarında olduğu bazı siyasetçi ve bürokratlardan oluşan bir heyet kendisini görevden azledebiliyor.

İkinci Elizabethin tahtı bırakması halinde oğlu Charles tahta geçecek. Böyle bir durumda 68 yaşındaki Charles İngiliz tarihinin tahta çıkan en yaşlı monarkı unvanını alacak.
İkinci Elizabethin tahtı bırakması halinde oğlu Charles tahta geçecek. Böyle bir durumda 68 yaşındaki Charles İngiliz tarihinin tahta çıkan en yaşlı monarkı unvanını alacak.

Charlesın ardından taht sırasında oğlu William ve torunu George bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >