İngiltere Kraliçesi, Johnson'a hükûmeti kurma yetkisi verdi

İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson
İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson

Boris Johnson, İngiltere Kraliçe'sinin kendisine hükûmet kurma yetkisi vermesiyle resmi olarak İngiltere'nin yeni Başbakanı oldu.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Boris Johnson'a hükümeti kurma yetkisi verdi.

Böylelikle Boris Johnson, resmi olarak İngiltere'nin yeni Başbakanı oldu.

İngiltere Başbakanı May Kraliçe'ye istifasını sundu.

May, görevinin son gününe Avam Kamarasında yapılan 'Başbakan'a Sorular' oturumuna katılarak başladı.

Buradaki konuşmasında 21 yılın ardından artık sıradan bir parlamenter olarak görev yapacağını kaydeden Theresa May, Avam Kamarası'nda 4 bin 500'den fazla soruya cevap verdiğini belirterek, "İleride soru sormayı sabırsızlıkla bekliyorum." dedi.

  • May, görevi "Brexit'i gerçekleştirme ve ülke için parlak bir gelecek yaratma taahhüdünde bulunan birine" devretmekten mutluluk duyduğunu da söyledi.

Yaptıklarının yanında halen yapılacaklar olduğunu da kaydeden İngiltere Başbakanı May, acil önceliğin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmada (Brexit) olduğunu söyledi.

Ancak Brexit'in tüm ülkenin çıkarına olacak şekilde gerçekleşmesinin önemine dikkati çeken May, "Bu görevdeki başarı, ülkemiz için yeni bir başlangıç, bizi şu anki çıkmazdan Britanya halkının hak ettiği parlak bir geleceğe taşıyabilecek ulusal bir yenilenme olabilir." ifadesini kullandı.

Theresa May, bir kadın olarak başbakanlık görevinde bulunmasının, genç kızlara "yapabileceklerinin sınırının olmadığı" mesajı vermesini umduğunu da kaydetti.

İngiltere'nin eski Başbaknı May, eşi ile birlikte poz verdi.
İngiltere'nin eski Başbaknı May, eşi ile birlikte poz verdi.

Ne olmuştu?

May, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda 3 kez reddedilmesinin ardından parti içi muhalefetin baskısına dayanamayarak liderlikten istifa etmiş ve yeni lider belirlenince başbakanlığı da bırakacağını açıklamıştı.

Muhafazakar Parti üyelerinin posta yoluyla katıldığı oylamada eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, rakibi mevcut Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ı geride bırakmıştı.

Böylece iktidardaki partinin liderlik koltuğuna oturan Johnson, aynı zamanda ülkenin yeni başbakanı da olmaya hak kazanmıştı.

İngiltere'nin 2016'da yapılan referandumla aldığı AB'den ayrılma kararını 29 Mart'ta hayata geçirmesi öngörülüyordu, ancak parlamentonun Brexit anlaşmasını peş peşe yapılan oylamalarla reddetmesinin ardından Brexit 31 Ekim'e ertelenmişti.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >