İngiltere Merkez Bankası'nın 50 milyar sterlinin akıbetini bilmediği ortaya çıktı

Arşiv
Arşiv

Dünyanın en eski ve güvenlik tedbirleriyle ünlü İngiltere Merkez Bankası'nın yaklaşık 50 milyar sterlini izini kaybettiği ortaya çıktı. Avam Kamarası paranın kim tarafından, nerede ve neden tutulduğunun araştırılmasını istedi. Merkez Bankası ise insanların koronavirüs salgını nedeniyle tasarruf yaptığını ve parayı yastıkaltı yaptığını kaydederek, "İnsanlar ellerindeki parayı nerede ve neden tuttuklarını açıklamak zorunda değiller" açıklamasını yaptı.

2,5 metre kalınlığındaki duvarları ve kasalarının önündeki güçlü güvenlik tedbirleriyle meşhur İngiltere Merkez Bankası, İngiliz parlamentosunun yetkili karma komisyonlarından biri olan, Avam Kamarası'nın Kamu Maliyesi Komisyonu tarafından, 50 milyar sterlin değerindeki banknotların izini kaybetmekle ve bu konuda endişelenmemekle suçlandı.

Banka ise bankotların 'kayıp sayılamayacağını' söylemekle yetindi.

"Para buhar olup uçtu"

Komisyon, Merkez Bankası'na 50 milyar sterlinin nerede olduğunu sorarak 5 sterlinlik banknot desteleri halinde üst üste dizilse, yüksekliğinin 1300 kilometreyi bulacağını söyledi.

Komisyon ayrıca, Merkez Bankası'nı tedavüldeki banknotları yeteri kadar denetlemediği için bu paranın adeta 'buhar olup uçtuğu' sonucuna vardığını dile getirdi.

Paranın nerede tutulduğunun belirlenmesi isteniyor

İngiltere Merkez Bankası
İngiltere Merkez Bankası

Konunun akabinde harekete geçen İngiltere Sayıştayı, bir rapor hazırlayarak söz konusu 50 milyar sterlinin iç piyasaya basılarak ya da dijital transfer yoluyla dolaşıma açılarak piyasalara sürülen trilyonlarca sterlinin çok küçük bir kısmını oluşturduğunu belirterek söz konusu paranın yurt içinde ya da yurt dışında olabileceğini söyledi.

Kamu Maliyesi Komisyonu ise Merkez Bankası'nın akıbeti belii olmayan 50 milyar sterlinin kim tarafından ne için nerede tutulduğunun belirlenmesini istiyor.

"COVID-19 nedeniyle insanlar parayı yastıkaltı yapıyor"

Merkez Bankası ise söz konusu suçlamalara karşı kendini koronavirüs nedeniyle İngilizlerin bu dönem tasarruf etmek ve birikim oluşturmak maksatlı tercihlerinin bankalardan ziyade 'yastıkaltı' olduğunu belirterek insanların evinde her zamankinden daha fazla miktarda para tuttuğunu ve dolaşımdaki banknot miktarının bu nedenle artmış olabileceğini söylüyor.

Merkez Bankası sözcüsü ise bankanın öncelikli sorumluluğunun 'kamuoyunun banknot ihtiyacını karşılamak' olduğunu belirterek "İnsanlar ellerinde neden para tuttuklarını Banka'ya açıklamak zorunda değildir. Bu nedenle de bu banknotlar kayıp değildir" diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >