İngiltere mobil operatörleri, 5G kulelerinin yakılmasıyla ilgili halkı uyarıyor

5G şebekeleri
5G şebekeleri

Koronavirüsün 5G şebekeleri üzerinden yayıldığı söylentilerinin ardından İngiltere'de birçok şebeke ateşe verildi.

Birçok operatör konuyla ilgili açıklama yaparken Vodafone CEO'su bu durumu 'ulusal güvenlik meselesi' olarak değerlendiriyor.

İngiltere'deki bazı kişiler, koronavirüsün 5G baz istasyonlarından yayıldığını düşünüyor. Bu komplo teorileri de doğal olarak pandemi sırasında baz istasyonlarının hedef alınmasına neden oluyor. BBC raporlarına göre söylentinin alevlenmesiyle birlikte 24 saat içinde 4 farklı noktadaki 5G kulesi yakıldı.

Vodafone İngiltere sözcüsü konuyu şu şekilde özetliyor:

    Mühendislerimiz Birmingham'daki kulelerimizden birinde çıkan yangının nedenini değerlendiriyorlar. Şu anda büyük olasılıkla kundaklama ortaya çıkarsa West Midlands ile birlikte bir suçluyu tanımlaması için çalışacağız. Bu santral, Birmingham bölgesinde binlerce kişiye hizmet vererek uzun yıllardır olduğu gibi 2G, 3G ve 4G bağlantısı sağlıyor. Tam kapsamlı mümkün olduğunca çabuk şekilde getirmeye çalışacağız.

İngiltere, 5G şebekelerinde yaşanan bu tatsız durumun ardından kibarca uyarılarda bulunarak; 5G kulelerinin koronavirüsün yayılmasında herhangi bir etkisi olmadığını özellikle belirtiyor.

Özellikle sosyal ağlarda yayılan söylentiler, şebekelerin alevler içinde kalmasında baş rolü oynuyor.
Özellikle sosyal ağlarda yayılan söylentiler, şebekelerin alevler içinde kalmasında baş rolü oynuyor.

Söylentiler daha çok Facebook ve Nextdoor gibi sosyal ağlarda hızlıca yayılıyor. EE, o2, Three ve Vodafone'un yaptığı ortak açıklamada ise şu ayrıntılar yer alıyor:

    Bu iddialar sadece temelsiz değil; hizmetlerimizin devamlılığı ve işletmeler için de zararlı. Ayrıca mühendislerimizin ağ bakımlarını yapmasına engel oluyorlar.

İngiltere'deki tüm ana ağlarda insanları çevrimiçi dezenformasyonun yayılmasını durdurmaya ve ağları korumaya yardımcı olmak için çalışmalar yapılıyor.

İngiltere Kültür Sekreteri OliverDowden, sorunu tartışmak için bu hafta bir dizi teknoloji şirketinin temsilcileriyle sanal toplantılar yapmayı planlyıor. YouTube, hafta sonu 5G'nin koronavirüsyayılmasını hızlandırdığı yönünde bilgiler içeren videoları kaldırdığını duyurdu.

Şebekelerde çıkarılan yangınlar konusunda Vodafone CEO'su, 'ulusal bir güvenlik sorunu' diyor.
Şebekelerde çıkarılan yangınlar konusunda Vodafone CEO'su, 'ulusal bir güvenlik sorunu' diyor.
Ulusal güvenlik meselesi olarak değerlendiriliyor.

İngiltere'deki mobil ağlar artık kritik ulusal altyapı olarak sınırlandırılıyor. Vodafone CEO'su

Nick Jeffery, saldırıları 'ulusal güvenlik meselesi' olarak değerlendiriyor. 5G teknolojisi, mümkün olan en kısa tanımıyla 'beşinci nesil hücresel ağ' anlamına geliyor. Mobil teknolojilerin bir sonraki adımı olarak görülen bu sistem, gelecek nesil telefon ve tabletlerde temelde en 'daha hızlı internet' vadediyor. Bu yüksek hızlı internet aslında 3G ve şu an kullandığımız 4G bağlantılarına oranla ciddi bir hız farkı oluşmasını sağlıyor.

    5G nedir? Özetlemek gerekirse, ilk nesil mobil ağlar (geriye dönük 1G olarak anılacaktır) 1982 yılında ortaya çıktı. Daha sonrasında 2G ile birlikte GPRS ve Edge teknolojileri formlarına hücresel veri sistemi eklendi. Yaklaşık 10 yıl sonra 3G sistemi ortaya çıktı ve 2G'ye oranla daha hızlı mobil internet hizmeti almayı sağladı. Yeterli mi, elbette değil! Aradan geçen 10 yıl sonrasında ise mevcut 4G yani LTE bağlantımız hayata geçti. 4G dediğimiz şey gerçekte bunun ne anlama geldiğine dair bir çekişme olsa da dördüncü ağoluşturma anlamına geliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >