İngiltere'de eczanelerde satılacak: 12 dakikada COVID-19 testi yapıyor

Arşiv
Arşiv

İngiltere'deki eczane zinciri Boots hızlı COVID-19 testini satışa sunmaya hazırlanıyor. Burundan alınan örneği 12 dakikada analiz eden test 120 Sterlin (yaklaşık 1.250 TL) fiyatla satışa sunulacak. Test yüzde 97 doğruluk oranına sahip.

İngiltere'nin Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) tarafından yürütülen ve ücretsiz şekilde halka sunulan COVID-19 test hizmeti, ülkede ikinci dalganın başlamasıyla artan talebi karşılamakta zorlanıyor. Test ihtiyacını karşılamak için harekete geçen özel sektör bu yöndeki girişimlerine hız verdi.

Vakaların yüzde 97'sini tespit etti

  • LumiraDx devices tarafından üretilen ve Avrupa ile ABD'de 500'den fazla hasta üzerinde denenen testin vakaların yüzde 97'sini tespit ettiği bildirildi.
  • COVID-19 antijen proteinini tespit eden 12 dakikalık test, şu ana kadar deneme aşamasındaki en ucuz ve en hızlı sonuç veren testlerden biri. Deneme aşamasındaki bir diğer hızlı test ise ortalama 90 dakikada sonuç üretiyor.

Önümüzdeki hafta satışa sunulacak

Boots halihazırda uçuş öncesi test yaptırma zorunluluğu bulunan ülkelere seyahat edecek yolcular için 10 mağazasında 48 saat içinde test sonucu bildiren sistemle hizmet veriyor. Bu sistemi 50 mağazaya daha yayma planı bulunan şirket, 12 dakikalık testlerin de önümüzdeki haftalarda satışa sunulacağını belirtiyor.

İsteyen herkes testi satın alabilecek

NHS'nin sunduğu ücretsiz test hizmetinde yalnızca COVID-19 belirtileri gösteren kişiler test yaptırabilirken, özel sektörün sunduğu testlerden seyahat edeceklerin yanı sıra COVID-19'a yakalandığından kuşkulanan herkesin kullanımına açık olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >