İngiltere'nin koronavirüs ile imtihanı: 'Sürü bağışıklığı' hata mıydı?

İngiltere'de maske takan bir vatandaş.
İngiltere'de maske takan bir vatandaş.

Tüm dünyanın çeşitli önlemler aldığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) İngiltere'de beklenen ciddiyetle karşılanmadı.

İngiliz Sağlık ve Sosyal Bakım Departmanı’nından yapılan açıklamaya göre İngiltere’de toplam koronavirüs vakası bin 950 kişiye ulaştı.

İngiltere Baş Bilim Danışmanı Patrick Vallance tarafından gündeme getirilen 'sürü bağışıklığı' stratejisi halkın tepkisine yol açtı. Vallance, bu süreçte 20 bin veya daha az kişinin ölmesinin "iyi bir sonuç" olacağını savunmuştu.

Koronavirüsle mücadele edilmeyeceğini söyledikten sonra virüsün salgın haline gelmesi, ölümler ve yeni bulgular İngiltere'nin strateji değiştirmesine neden oldu.

İngiltere hükümeti tarafından dün yapılan açıklamaya göre; halktan gerekli olmadıkça kalabalık yerlere gitmemelerini, mümkünse evden çalışmaya başlamalarını, risk grubundakilerin, 70 yaş üzerindekilerin ve hamile kadınların evde kalmasını söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson konutunun önünde görünüyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson konutunun önünde görünüyor.
  • Hükümetin strateji değiştirmesinin ana nedeninin bilim insanlarının uyarıları olduğu söyleniyor.

Patrick Vallance
Patrick Vallance

Hükümete 'sürü bağışıklığı' tavsiyesinde bulunan Patrick Vallance'ın 'yatıştırma' planı şöyle işliyordu:

Vakaları zirve noktasının aşağısında tutarak belirli bir çizgide seyretmesinin sağlanması amaçlandı. Nüfusun büyük bir kısmının virüsü hafif şekilde atlatacağı iddia edilerek bağışıklığın geliştirilmesi hedeflendi.

İngiltere'de bir vatandaş böyle görüntülendi.
İngiltere'de bir vatandaş böyle görüntülendi.
  • Oldukça tartışmalı bu modele göre, Ağustos'a kadar nüfusun yüzde 81'ine virüs bulaşması ve 510 bin kişinin de ölmesi öngörülüyordu. Fakat İtalya ve İngiltere'deki ilk vakaların yoğun bakıma ihtiyaç duyması, ülkedeki sağlık sisteminin bununla baş etmesinin mümkün olmayacağını ortaya çıkardı.

Salgın haline dönüşen Kovid-19, hükümetin 'sürü bağışıklığı'nda değişiklik yaparak salgının önüne geçecek planlara yöneltti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yeni koronavirüs salgını ile mücadele stratejisi dünyanın birçok ülkesinden farklı bir strateji olarak öne çıkıyordu.

İngiltere'nin koronavirüs mücadelesi nasıl başladı?

Geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, "İngilizlerin sevdiklerini beklenenden erken kaybedeceğini" ifade eden Johnson ve ekibinin Covid-19 stratejisi sürü bağışıklığı ya da toplumsal bağışıklık olarak tanımlanmıştı.

Sürü bağışıklığı nedir?

Sürü Bağışıklığı, nüfusun bağışıklık sistemi güçlü grubunun hastalığa geliştirdiği dirençle salgının etkisinin gittikçe azalmasını ifade eder. Stratejinin başarıya ulaşması için nüfusun olabildiğince fazla kısmının virüsü taşıması ve buna bağışıklık kazanması gerekiyor. Hastalığa direnç geliştiremeyen risk grubundakiler için kitlesel ölüm riskinin oldukça yüksek olduğu değerlendiriliyor.

İngiltere neden böyle bir strateji sundu?

Uzmanlara göre, İngiliz yöneticilerin durumu kapsayıcı bir şekilde değil de faydacılık kapsamında esas aldılar. Koronavirüsle maliyet gözetmeksizin mücadele etmektense toplumsal ve ekonomik faaliyetleri yeni oluşacak koşullara uygun hale getirmeyi amaçladılar.

Brexit sonrası sancılı bir ekonomi beklenen İngiltere'de maliyetli önlemler yerine özellikle yaşlı nüfusu gözden çıkarmaya yönelik bir politika güdülüyordu. Fakat son açıklamalarla 'sürü bağışıklığı'ndan vazgeçileceği tahmin ediliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >