İnsan ömrü uzuyor: Teknoloji ölümcül hastalıklara çare olacak

İnsan ömrünün 120 yıla uzaması önceleri bir hayalden ibaretti. Sağlık sektörünün dijitalleşmesiyle birlikte bu hayal artık çok uzak değil.

3D yazıcılarla üretilen organlar ve erken teşhis yöntemleriyle hedef, insan ömrünü 120 yıla kadar uzatmak. 3D yazıcılarla organlar üretilmeye başlandı. Ancak en önemlisi de erken teşhis edilen hastalıklar için geliştirilen teknolojiler.

Eskiden kanser başta olmak üzere birçok hastalık, ilerleyen evrelerinde tespit edilebiliyordu. Ancak şimdi ise dijitalleşen ve geliştirilen teknolojiler sayesinde birçok hastalık ilk evresinde ve hatta daha başlamadan önce tespit edilebiliyor. Alzheimer'dan kansere kadar birçok hastalık, artık daha başlamadan önce belirleniyor ve buna uygun tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınıyor.

Akıllı hap
Erken teşhis konusunda devrim yaratacak bir çalışma Google'dan geldi. Teknoloji devi Google'ın deneysel ürünler geliştirdiği Google X laboratuvarı akıllı bir hap geliştirdi. Kalp krizi, felç ve kanser gibi ölümcül hastalıklara erken teşhis koyması beklenen bu akıllı hapın içinde demir-oksit nanopartikülleri bulunuyor. Manyetik olan bu partiküller kanserli hücrelere yapışıyor ve manyetik bir çekim alanı yaratan bir cihazın hastanın bileğine takılarak demir-oksit partikülleri ile “işaretlenmiş” kanserli hücreleri kendine doğru çekeceği belirtiliyor.

Erken tanı için özel hastaneler
Sadece meme kanseri için değil, diğer hastalıklar için erken teşhis yöntemleri Türkiye'de hayata geçirilecek. Türkiye'nin stratejik sağlık dönüşüm programı çerçevesinde, GE Sağlık, GAMA Holding ve Türkerler İnşaat bugün, Sağlık Bakanlığının iki stratejik kamu özel ortaklığı projesi olan İzmir ve Kocaeli Entegre Sağlık Kampüs Projelerinin geliştirilmesi için anlaşma imzaladı. Bu hastanelerde hastalıkta erken tanı ve tedavi sağlayan 2000'i aşkın ileri teknoloji görüntüleme ünitesi devreye alınacak.



Kaynak: Hürriyet








Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >