İnsan ve hayvan sağlığını ayırt etmeyen Türk veterinerlerden umut projesi

Türk kadın veterinerlerin projesi dünyaya umut olacağa benziyor.

Türkiye'nin kadın veteriner cerrahları, dünyada denenmemiş iki ayrı proje için kolları sıvadı. Köpeklerin göbek kordonundan kök hücre elde edilmesini ve hayvanlardan insanlara bulaşıcı hastalıkların geçişinin önlenmesi için çalışmalara başlayan Türk veterinerlerin geliştirdikleri projeye, dünyanın önde gelen ilaç firmaları da destek verdi. Türkiye'nin ilk kadın veteriner cerrahlarından olan Prof. Dr. Eser Özgencil, görev yaptığı Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde bir proje başlattı.
Dünyada ilk!

                                    Projesinde hayvanlarda organ yetmezliği ve bağışıklık sistemi nedeniyle görülen hastalıkların önüne geçilmesini hedefleyen Özgencil, bu çalışmanın dünyada ilk defa denendiğini de dile getirdi.
Dünyada ilk! Projesinde hayvanlarda organ yetmezliği ve bağışıklık sistemi nedeniyle görülen hastalıkların önüne geçilmesini hedefleyen Özgencil, bu çalışmanın dünyada ilk defa denendiğini de dile getirdi.
Daha önce benzeri denendi

                                    Çalışma daha önce kemik iliğinden alınan hücrelerle denenmişti; ancak ilaç kullanımı ile desteklense de, tedavide istenilen başarı yakalanamadı.
Daha önce benzeri denendi Çalışma daha önce kemik iliğinden alınan hücrelerle denenmişti; ancak ilaç kullanımı ile desteklense de, tedavide istenilen başarı yakalanamadı.
Her ırka uygulanabilir

                                    Projede amaç; bir köpeğin göbek kordonunu saklayıp ondan kök hücre üretmek ve tüm ırklar arasından birey gözetmeksizin kullanabilmek.
Her ırka uygulanabilir Projede amaç; bir köpeğin göbek kordonunu saklayıp ondan kök hücre üretmek ve tüm ırklar arasından birey gözetmeksizin kullanabilmek.
İlaç kullanmaya gerek kalmayacak

                                    Kemik iliğine oranla bu yöntem daha avantajlı; çünkü çok saf oldukları için bağışıklık sistemi bu hücreleri reddetmez. Diğer kemik iliğinden alınan hücrelerde, bireyler arasından yani fertler ve köpekler arasında bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılması gerekiyor. Ancak bu yöntem hayata geçerse, ilaç kullanmaya gerek kalmayacak.
İlaç kullanmaya gerek kalmayacak Kemik iliğine oranla bu yöntem daha avantajlı; çünkü çok saf oldukları için bağışıklık sistemi bu hücreleri reddetmez. Diğer kemik iliğinden alınan hücrelerde, bireyler arasından yani fertler ve köpekler arasında bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılması gerekiyor. Ancak bu yöntem hayata geçerse, ilaç kullanmaya gerek kalmayacak.
Dünyada yapılmış böyle bir proje yok

                                    Bu projelerle, bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklarda organ yetmezliğinin açılmış olacak. Veteriner camiasında buna benzer çalışmalar var; ancak vakalar üzerinde denenmemiş durumda.
Dünyada yapılmış böyle bir proje yok Bu projelerle, bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklarda organ yetmezliğinin açılmış olacak. Veteriner camiasında buna benzer çalışmalar var; ancak vakalar üzerinde denenmemiş durumda.
Bölgelere göre bulaşıcı hastalık haritası çıkartılacak​​

                                    Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ da, küresel ısınma nedeniyle hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklarda artış yaşandığını belirtti.
Bölgelere göre bulaşıcı hastalık haritası çıkartılacak​​ Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ da, küresel ısınma nedeniyle hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklarda artış yaşandığını belirtti.
Destek de alıyorlar

                                    Amaçlarının çalışmayla birlikte bölgesel bir bulaşıcı haritası çıkartmak olduğunu söyleyen Aytuğ, Türkiye'de hangi hastalıkların, hangi bölgede daha çok görülüyor olduğunu araştırmayı planladıklarını belirtti. Bu projede bir ilaç firmasının yanı sıra, Barcelona Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin de desteğin alacağını söyleyen Aytuğ, projeye Eylül ayında başlayacak.
Destek de alıyorlar Amaçlarının çalışmayla birlikte bölgesel bir bulaşıcı haritası çıkartmak olduğunu söyleyen Aytuğ, Türkiye'de hangi hastalıkların, hangi bölgede daha çok görülüyor olduğunu araştırmayı planladıklarını belirtti. Bu projede bir ilaç firmasının yanı sıra, Barcelona Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin de desteğin alacağını söyleyen Aytuğ, projeye Eylül ayında başlayacak.
Bu proje, hayvan severlerin de yüzünü güldüreceğe benziyor

                                    İnsan ve hayvan sağlığı ayırt edilmediği bir yaşam dileğiyle… 

Kaynak: İHA
Bu proje, hayvan severlerin de yüzünü güldüreceğe benziyor İnsan ve hayvan sağlığı ayırt edilmediği bir yaşam dileğiyle… Kaynak: İHA
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >