İnsanlık dışı şartlarıyla ünlüydü: Yunanistan'ın Moria mülteci kampı kül oldu

Moria mülteci kampı tamamen kül oldu
Moria mülteci kampı tamamen kül oldu

Yunanistan'ın Midilli adasında bulunan Moria mülteci kampında dün gece saatlerinde farklı noktalarda yangın çıktı. Sabaha karşı bilançonun iyice ortaya çıktığı kamp tamamen kül oldu. Sığınmacıların bir kısmı güvenli yerlere aktarıldı ancak bazılarının yerel halk tarafından saldırıya uğradığı iddiaları var. İlk belirlemelere göre can kaybı ve yaralanmanın olmadığı kampta yangının neden çıktığı henüz bilinmiyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis konuya ilişkin acil toplantı çağrısı yaptı. Midilli adasında 4 aylık OHAL ilan edildi.

Yunanistan'ın Midilli Adası'nda bulunan ve ülkenin en kalabalık ve büyük sığınmacı kampı Moria’da yangın çıktığı açıklandı. Bölge sakinlerinden bir kişi, kampın tamamının yandığını sadece birkaç çadırın kaldığını söyledi.

Yangının farklı noktalarda çıktığı biliniyor
Yangının farklı noktalarda çıktığı biliniyor

Yangın farklı noktalarda çıktı

Yunan resmi ajansı ANA'nın haberine göre, gece yarısından sonra Moria kampının farklı noktalarında yangın çıktı.

Sebebi henüz belirlenemeyen yangında can kaybı yok
Sebebi henüz belirlenemeyen yangında can kaybı yok

Can kaybı yok

Bölgeye çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edilirken, yangında ilk belirlemelere göre, ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

Yetkiler, sığınmacıların güvenli yerlere sevk edildiğini belirtirken, bazı sığınmacıların ise Midilli kent merkezine doğru yürüdüğünü dile getirdi.

Moria mülteci kampı, insanlık dışı şartlarıyla ün salmıştı
Moria mülteci kampı, insanlık dışı şartlarıyla ün salmıştı

Sığınmacılara saldırı

Ancak BBC'de yer alan habere göre polisin, Midilli limanına gitmek isteyen sığınmacıları engellediğine dair haberlerin olduğu ifade edildi.

Mültecileri destekleyen Stand by Me Lesvos grubu ise, yerel halktan bazılarının sığınmacıların yakın köylere gitmesini engellediğine ve onlara saldırdığına dair bilgi aldıklarını belirtti.

  • Kapasitesi 2 bin 800 olan ancak 12 bin 600 kişiye ev sahipliği yapan kampta çıkan yangının nedeni henüz bilinmiyor.

Kampta sadece tespit edilebilen 35 COVID-19 vakası vardı
Kampta sadece tespit edilebilen 35 COVID-19 vakası vardı

Kampta karantina uygulanıyordu

Kamp, geçen haftadan bu yana tespit edilen 35 yeni tip koronavirüs vakası nedeniyle karantinaya alınmıştı.

ANA’ya göre, yangın, testleri pozitif çıkan kişilerden bazılarının aileleriyle birlikte izolasyona alınmaya reddetmelerinden sonra çıktı, ancak bu bilgi doğrulanmadı.

Almanya, yangın sonrası AB'ye 'sığınmacıları alma' çağrısı yaptı
Almanya, yangın sonrası AB'ye 'sığınmacıları alma' çağrısı yaptı

Kampın tamamı yandı

BBC’ye konuşan bölge sakinlerinden bir Thanasis Voulgarakis, neredeyse kampın tamamı yandığını, geriye sadece birkaç çadırın ayakta kaldığını söyledi.

Kamp kötü koşullarıyla ünlü

Uluslararası insani yardım kuruluşları, kamptaki aşırı kalabalık ve insani olmayan şartlara dikkati çekerek, kampta sosyal mesafe ve temel hijyen şartlarını sağlamanın mümkün olmadığı uyarısında bulunuyor.

Almanya'dan AB'ye çağrı

Yaşanan felaket sonrası Almanya, AB ülkelerine seslenerek, kamptaki göçmenleri kabul etme çağrısı yaptı.

4 ay OHAL ilan edildi

Başbakan Kiryakos Miçotakis, ülkedeki en büyük sığınmacı kampı olan Moria'daki yangına ilişkin durum ve alınacak tedbirleri masaya yatırmak üzere ilgili bakan ve kurumların temsilcilerini acil toplantıya çağırdı.

Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis, Sağlık Bakanı Vassilis Kikilias, Göç Politikaları Bakanı Notis Mitaraki, Yunan İstihbarat Servisi (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleontas'ın katıldığı toplantı sonrası Midilli'de bugünden itibaren 4 ay süreyle OHAL ilan edildiği duyuruldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >