İnsansız su aracı 'Hendesetul Cezeri' TEKNOFEST'te

TEKNOFEST 2020'de yarışan insansız su araçları geleceğe ışık tutacak
TEKNOFEST 2020'de yarışan insansız su araçları geleceğe ışık tutacak

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencilerinin geliştirdiği 'Hendesetul Cezeri' isimli insansız su altı aracı, düşük enerji tüketimi ve su altında hedef bulmadaki başarısıyla dikkati çekiyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencilerinin geliştirdiği insansız su altı aracı 'Hendesetul Cezeri', TEKNOFEST 2020'de boy gösterdi.

"Az enerjiyle yüksek güç sağlıyor"

Hayata geçirdikleri projenin benzer projelerden biraz farklı olduğunu belirten KTÜ takımının kaptanı Necip Fazıl Mete, şöyle konuştu:

"Bizim aracımız yüksek başarı oranına sahip. Çember bulma ve konumlanma algoritmalarımız, benzerlerine göre oldukça yüksek başarı oranına sahip. Daha az motor gücüyle çalışan aracımız, daha az enerji kullanarak yüksek güç elde etmemizi sağlıyor. Ayrıca seri hareket kabiliyeti bulunan Hendesetul Cezeri, iletişimdeki gecikmenin yok denecek kadar minimal bir düzeyde tutulmasıyla da dikkati çekiyor."

"Su altı taarruzlarda kullanılabilir"

Su altı otonom projelerinin, destek görmesi halinde çok geniş bir kullanım alanı bulunduğunu vurgulayan Mete, şunları kaydetti:

  • "Aracımız, su altı taarruz, arama tarama, su altı sondaj işlemlerinde, tersane sektöründe kullanılabilir. Su altı otonom sürüşün asıl avantajı, su altı aracıyla karadan iletişim kurulması gerekmemektedir. Su altı iletişimi, hava ortamında olduğu gibi kolaylıkla gerçekleşememektedir. Bu nedenle kara ile bağlantıya ihtiyaç duymayan su altı sistemleri denizcilikte ve su ile alakası olan her sektörde büyük bir kolaylık ve iş gücü kazancı sağlayabilecektir. Ayrıca su altı sistemleri, gerekli durumlarda deniz yüzeyine çıkarak karayla iletişim kurabilir. İnanıyoruz ki otonom teknolojiler, her sektörde olduğu gibi bu sektörün de istikbalidir."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >