Instagram güncellemesiyle QR kod özelliği tüm kullanıcılara açılıyor

Instagram
Instagram

Instagram, bir süredir Japonya'da denediği QR kod sistemini artık tüm kullanıcılar için aktif ediyor.

Bu sistemin daha çok işletme profillerine erişilmesi konusunda büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Instagram, geçtiğimiz yılın son haftalarında Japonya'da kullanıma sunulan QR kod özelliğini dünya geneline açıyor. Yani artık bu sayede desteklenen üçüncü taraf kamera uygulamaları da QR kodları okuyup profillere gidebiliyor.

  • QR kod nedir?

    QR kodu adını İngilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.

Instagram bir süredir Japonya'da aktif olan QR kod sistemini tüm kullanıcılara sunmaya başlıyor.
Instagram bir süredir Japonya'da aktif olan QR kod sistemini tüm kullanıcılara sunmaya başlıyor.

Bu sistemin daha çok işletme profillerine erişilmesi konusunda kullanılacağı tahmin ediliyor. Yani aslında ufak bir QR taramasıyla kolayca profile gidip bilgileri görüntüleyip detaylara erişmek mümkün oluyor. Böylece profil ismini elle yazıp arama yapmaya gerek kalmıyor. Oluşturulan herhangi bir QR kodun kaydedilip hızlıca paylaşılma gibi bir durumu da var.

Bu sistemde artık üçüncü parti uygulamalar aracılığıyla da tarama gerçekleştirilebiliyor.
Bu sistemde artık üçüncü parti uygulamalar aracılığıyla da tarama gerçekleştirilebiliyor.

Birçok kişi geçtiğimiz dönemlerde hayata geçirilen Ad Etiketi sistemiyle QR kodu karıştırabilir ya da farklarını merak edebilir.

Ad Etiketi ile oluşturulan kodlar doğrudan Instagram için geçerli. Yani üçüncü taraf uygulamaların bu kodları tarayıp web içeriğine erişmesi mümkün değildi.

Ancak bahsettiğimiz bu yeni sistem taramanın doğrudan üçüncü parti uygulamalar aracılığıyla yapılabilmesini sağlıyor. Aslına bakılırsa benzer sistem şu anda popüler birçok farklı uygulamada mevcut.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >