Instagram şüpheli hesapların kimlik doğrulamasını yapacak

Instagram
Instagram

Instagram'ın daha nezih bir ortam kurmak amacıyla sahte hesapları devre dışı bırakma çabaları devam ediyor.

1 yıldan daha uzun süredir sahte hesapları yapay zekâyla tanımlayarak gerekeni yapan platform, şimdi de kimlik doğrulama sistemini hayata geçiriyor.

Şüpheli olarak görünen her hesaptan kimlik doğrulaması talep edilecek. Eğer kimlik doğrulaması yapılmazsa bunun sonucunda iki farklı adım uygulanacak.

Instagram istediği takdirde hesabı arka plana atacak ya da profili tamamen kapatacak.

Instagram, 1 yılı aşkın süredir 'sahte' olarak tanımladığı profilleri yapay zekâyla analiz edip kapatma işlemlerini yapıyor. Yani aslında zaman zaman takipçi sayınızın dramatik şekilde düşmesini buna bağlayabilirsiniz. Daha doğrusu sebeplerden biri sahte hesapların engelleniyor olması. Sosyal ağ bundan böyle, 'potansiyel olarak gerçek dışı davranan' hesaplardan şüphelendiğinde kullanıcılardan kimlik bilgilerini isteyebilir.

Yeni politikanın çoğu kullanıcıyı etkilemeyeceğini ancak şüpheli görünen hesapları hedefleyeceği özellikle vurgulanıyor. Hatta şirketin konuya ilişkin yaptığı tam açıklama ise şu şekilde:

    Potansiyel olarak gerçek olmayan davranışlarda bulunan hesapları veya bulunduğu yeri farklı bir ülkede gösteren bot hesapları bulduğumuzda gerekeni yapacağız.

Yeni kurallara göre az önce de bahsettiğimiz üzere bu hesaplardan resmî bir kimlik gönderilmesi istenecek. Aksi takdirde şirket iki farklı adım atacak. Bunlar şöyle:

    - Akışta alt sıralara düşürmek
    - Hesabı tamamen kapatmak

Instagram, temel olarak bu yöntemle sahte hesapları engelleyip daha nezih bir ortam oluşturmayı amaçlıyor.
Instagram, temel olarak bu yöntemle sahte hesapları engelleyip daha nezih bir ortam oluşturmayı amaçlıyor.

Hesaba bağlı olarak ilk etapta profilde paylaşılan fotoğrafların alt sıralara düşmesi söz konusu olacak.

Yani bu da aslında bir nevi profilin engellenmesi şeklinde yorumlanabilir. Ek olarak gerek görüldüğü taktirde hesaplar tamamen kapatılabilecek.

Değişiklik, Facebook ve Instagram'ın 2020 seçimleri öncesinde yanlış bilgilerle mücadele çabalarını hızlandırmasıyla ortaya çıktı.

Facebook, popüler profillerin kimliklerinin doğrulanmasını gerektiren benzer bir politikaya zaten sahip. Şimdi bu sistem benzer şekilde Instagram'a entegre ediliyor denilebilir.

Sosyal medyadaki yanlış bilgiler insanların hayatını kaybetmesine neden olabiliyor.

Sosyal medya botlarının çok fazla dezenformasyon yapmaya çalıştığını da biliyoruz. Hatta geçtiğimiz dönemlerde Rusya Facebook, Twitter ve Instagram'daki hesaplarla sosyal medyada bilgi kirliliği oluşturmaya çalışmıştı. Temizlik çalışmaları devam etse de aslında yeni profiller açılabiliyor.

Yapılan araştırmalara göre koronavirüs hakkında yanlış bilgilendirmeler yılın ilk 3 ayında 800 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Yapılan araştırmalara göre koronavirüs hakkında yanlış bilgilendirmeler yılın ilk 3 ayında 800 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Özellikle gündem hakkında yalan yanlış bilgiler içeren paylaşımlar ise büyük tehdit oluşturuyor. Son örneği ise koronavirüs kapsamında verebiliriz. Yapılan araştırmalara göre 2020'nin ilk çeyreğinde 800 kişinin sosyal medyadaki yanlış bilgilerle uyguladığı yöntemlerden dolayı hayatını kaybettiği biliniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >