Intel, AMD ekran kartlarının baş mimarını bünyesine kattı

Raja Koduri
Raja Koduri

GPU teknolojileri üzerine büyük birikime sahip olan Radeon ekran kartlarının baş mimarı Raja Koduri, AMD'nin en büyük rakibi Intel tarafından işe alındı. Henüz birkaç gün önce ortak proje duyurusu yapan Intel ve AMD arasında rekabet yeniden kızıştı.

Grafik işlemci teknolojileri alanında sektörde büyük birikim oluşturmuş olan Raja Koduri, bugün ikinci kez AMD'deki görevini bıraktı. Daha önce 2009'da Apple için şirketten ayrılan GPU mimarisi uzmanı, şimdi de Intel bünyesinde yeni bir departmanı idare etmek için ismiyle özdeşleşmiş AMD ile yollarını ayırdı.

Radeon ekran kartlarının dünya çapında nam salmasını sağlayacak platformların mimarı olan Raja Koduri, aynı zamanda bugün Apple iPhone ve iPad'e eşlik eden özel tasarım GPU'ların da geliştirilmesinde büyük rol oynamıştı. AMD'deki ikinci döneminde ise Vega ekran kartlarına etkisi sınırlı kalan Raja, Navi kod adlı yeni nesil GPU serisinin baş mimarıydı. Yeni mimariye geçişten önce yaşanan beklenmedik ayrılık, işleri tam yoluna koydu derken AMD'yi yeniden karıştıracak gibi görünüyor.

Intel cephesinde ise rakibinin en büyük kozunu ele geçirmekten doğan mutluluk havası hakim. Yeni kurulan grafik operasyonları bölümü, Raja idaresinde Intel'in kendi harici GPU'larını geliştirecek. Bu grafik işlemciler, gelecekte Intel Core işlemcilerle aynı pakete sıkıştırılarak dizüstü bilgisayarlarda kullanılacak. Böylece AMD'den satın alınan grafik çiplerine de ihtiyaç kalmayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >