İnternet ve sosyal medya bağımlılığı yatak odalarına da girdi

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, insanlar 50 yıl önceye göre ortalama 1 saat daha az uyuyor.

İlerleyen teknoloji ve değişen zaman, en sevdikleri oyuncukları le uyuyan çocukların da hayatını değiştirdi; artık neredeyse 7'den 70'e herkes telefonları, tabletleri ile uyuyor.
Ortalama uyku süresinin 8 saate düştüğünü söyleyen uzmanlar, insanların 50 yıl önceye göre yaklaşık 1 saat az uyuduğunu belirtiyor. Son yıllarda televizyonun yanı sıra, internet ve sosyal medya da uyku düzeni konusunda olumsuz bir rol üstleniyor. Uzmanlar, insan yaşamında oldukça önemli yer tutan uyku sırasında bedenin dinlendiğini ve yeniden yapılandığını söyleyerek uyku düzeninin önemini özellikle vurguluyor.


Bebekler gibi bir uyku çekebilmeniz için tavsiye ettiğimiz 9 besin


Endişelenmeyin 'uyuyunca geçer'; işin tek formülü sol tarafa yatmak



Teknolojinin etkisi büyük
Elektriğin yaygın kullanılmasıyla değişmeye başlayan uyku düzeni, 100-110 yıl önce 10-11 saat arasındayken şimdilerde 8'e düştü.
Teknolojinin etkisi büyük Elektriğin yaygın kullanılmasıyla değişmeye başlayan uyku düzeni, 100-110 yıl önce 10-11 saat arasındayken şimdilerde 8'e düştü.
Hayat endişesi de uyku düzenini etkiliyor
Gelişen teknolojinin özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların hayatında oldukça etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, çalışma hayatı ve koşuşturmanın da uyku düzenini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor.
Hayat endişesi de uyku düzenini etkiliyor Gelişen teknolojinin özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların hayatında oldukça etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, çalışma hayatı ve koşuşturmanın da uyku düzenini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor.
%96’lık kısım 6-8 saat uyuyor
İnsanların yüzde 96'sının 6-8 saat uyuduğunu bildiren uzmanlar, yüzde 4'lük gruba ise 3-4 saat uykunun yeterli geldiğini söylüyor.
%96’lık kısım 6-8 saat uyuyor İnsanların yüzde 96'sının 6-8 saat uyuduğunu bildiren uzmanlar, yüzde 4'lük gruba ise 3-4 saat uykunun yeterli geldiğini söylüyor.
Uykunun kalitesi gün aydınlanınca düşüyor
Uzmanlar istenildiği kadar uyunsun, gece uykusunun tüm uykulardan kaliteli olduğunu özellikle belirtiyor.
Uykunun kalitesi gün aydınlanınca düşüyor Uzmanlar istenildiği kadar uyunsun, gece uykusunun tüm uykulardan kaliteli olduğunu özellikle belirtiyor.
Telefonla uyumak uykunun kalitesini bozuyor
İlerleyen teknoloji insan hayatına öyle bir dahil olmuş durumda ki, neredeyse herkes telefonuyla uyuyor. Telefonla uyumak hem uyku süresini kısaltıyor hem uykunun kalitesini bozuyor.
Telefonla uyumak uykunun kalitesini bozuyor İlerleyen teknoloji insan hayatına öyle bir dahil olmuş durumda ki, neredeyse herkes telefonuyla uyuyor. Telefonla uyumak hem uyku süresini kısaltıyor hem uykunun kalitesini bozuyor.
Sağlıklı uyku için çiftler ayrı uyumalı
Yurtdışında yapılan araştırmalar gösteriyor ki; uyku hijyeni kuralları, horlama, huzursuz bacak sendromu gibi nedenlerden çiftler ayrı uyumalı. Uzmanlar, bu durumun Türk toplum yapısında çok da kabul görmediğini de bildiriyor.
Sağlıklı uyku için çiftler ayrı uyumalı Yurtdışında yapılan araştırmalar gösteriyor ki; uyku hijyeni kuralları, horlama, huzursuz bacak sendromu gibi nedenlerden çiftler ayrı uyumalı. Uzmanlar, bu durumun Türk toplum yapısında çok da kabul görmediğini de bildiriyor.
Çocuklar için sağlıklı uyku sanal ortamdan uzak 
Yetişkinlere göre çocukların uyku ihtiyacının daha fazla olduğuna işaret eden uzmanlar, çocukların 2 yaşında bölünmüş halde günde yaklaşık 18 saat uyuduğunu, okul çağına geldiklerinde ise sürenin 7-8 saate kadar düştüğünü söylüyor. Yine de onlar için en sağlıklı uyku saatlerin dışında, sanal ortamdan uzak olmak. Onları uyumaya yakın telefon, tablet ve bilgisayarlardan uzak tutmaya özen göstermek gerekiyor.
Çocuklar için sağlıklı uyku sanal ortamdan uzak Yetişkinlere göre çocukların uyku ihtiyacının daha fazla olduğuna işaret eden uzmanlar, çocukların 2 yaşında bölünmüş halde günde yaklaşık 18 saat uyuduğunu, okul çağına geldiklerinde ise sürenin 7-8 saate kadar düştüğünü söylüyor. Yine de onlar için en sağlıklı uyku saatlerin dışında, sanal ortamdan uzak olmak. Onları uyumaya yakın telefon, tablet ve bilgisayarlardan uzak tutmaya özen göstermek gerekiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >