Irak’ta kum fırtınası: Eğitime ara verildi

Arşiv
Arşiv

Irak’ta yaşanan yoğun kum fırtınası nedeniyle okullardaki eğitime 1 gün ara verildi.

Başkent Bağdat olmak üzere diğer kentlerde de sabaha karşı başlayan yoğun kum fırtınası hayatı olumsuz etkiledi. Boğulma riski geçiren onlarca kişi hastanelere kaldırıldı.

Irak Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, ülke genelini kapsayan aşırı kum fırtınası nedeniyle okullar bugün tatil edildi.

  • Kum fırtınası nedir?
  • Kum fırtınası, gevşek kum ve tozun, rüzgarın etkisi ile yüzeyden kalkarak, havaya çıkmasıdır.
  • Nasıl oluşur?
  • Kurak ve yarı kurak bölgelerde yaygın olan meteorolojik olay olan kum fırtınası, boranın cephesinin gevşek kum ve tozun uçurulduğunda ortaya çıkar. Parçacıklar, uçurulma ve durdurulma ile nakledilir ve bir yerde toprak erozyonuna ve başka yerde depozisyona neden olur. Sahra Çölü ve Arap Yarımadası çevresindeki kurak topraklar, İran, Pakistan ve Hindistan'dan gelip Umman Denizi'nde biriktirilen bazı katkılar ile birlikte, havadan inen kum ve toz başlıca kaynaktır. Çin'deki fırtınalar ise Büyük Okyanus'a tozları yerleştirir.
  • İnsan sağlığına etkileri

    Havadaki toz parçaları iklim üzerinde olduğu kadar doğrudan insan sağlığı üzerinde de ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Toz parçacıklarının boyutu küçüldükçe insan sağlığı üzerindeki zararları da daha da artmaktadır. Büyük toz parçacıkları göz ve cilt için sorun teşkil etse de küçük parçacıklar özellikle solunum yollarında sıkıntılara sebep olabilmekteler. Solunabilir küçük parçacıklar; genellikle burunda, ağızda ve üst solunum yolunda hapsolur ve daha sonrasında da astım, zatürre, silikoz ve alerjiye sebep olabilirler. Bununla birlikte daha da küçük olan parçacıklar alt solunum yoluna girebilir hatta kan dolaşımına girerek tüm iç organları olumsuz etkileyebilirler. 2014’de küresel çapta yapılan bir çalışmada 30’dan fazla bölgede; toz parçacıklarına maruz kalmanın yarattığı kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaklaşık 400 bin insanın erken ölmesine sebep olduğu görülmüş.Ayrıca kum fırtınası dolaylı yoldan bulaşıcı hastalıkların da oluşmasını ve yayılımını arttırmaktadır. Beyni ve omuriliği çevreleyen ince doku tabakasının bakteriyel bir enfeksiyon sonucu iltihaplanmasıyla oluşan Meningokok Menenjit hastalığı vakalarda genellikle beyin hasarına sebep olurken eğer tedavi edilmezse de vakaların yarısında ölüme sebep olmaktadır. ‘’Menenjit kuşağı’’ olarak da adlandırılan Sahra Çölü’nün altında kalan bölgede bu hastalık diğer bölgelere göre ortalama 300 kat daha fazla görülmektedir.ReklamToz fırtınaları aynı zamanda bugün de muzdarip olduğumuz salgındaki gibi virüslerin yayılımını arttırabilmekte. Yerdeki veya havadaki virüs parçaları fırtınalarla beraber kentsel hava kirliliğiyle de karışarak organizmalara bulaşma ihtimalini arttırabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >