İran ABD ile olan gerginlik sonrası İsviçre Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı

(Arşiv)
(Arşiv)

ABD geçen hafta İran'ın ABD donanmasını taciz ettiğini iddia etmiş, İran ise bu iddiaları yalanlamıştı. İran cephesi artan gerginliğe karşılık ABD'nin İran'daki temsilcisi konumunda olan İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırarak protesto notası verdi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD donanmasının Basra Körfezi'ndeki "istikrarsızlaştırıcı eylemlerine" tepki için İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi'nin bakanlığa çağrıldığını açıkladı.

Protesto notası verildi

İsviçre Büyükelçisi'ne ABD'ye iletilmek üzere protesto notası verildiğini aktaran Musevi, "İran'ın Basra Körfezi ve Umman Denizi'nde her türlü tehdide, yasa dışı ve saldırganca eyleme uygun şekilde yanıt vereceğinin" İsviçreli elçiye iletildiğini belirtti.

  • Aralarında diplomatik ilişki bulunmayan Tahran ile Washington arasında diplomatik meseleler, İsviçre üzerinden yürütülüyor.

Basra'da geçen haftadan bu yana neler oldu?

ABD donanmasına bağlı Beşinci Filo, 16 Nisan'da Devrim Muhafızları Ordusu'na ait 11 sürat teknesinin, Basra Körfezi'ndeki 6 ABD gemisine tehlikeli bir şekilde yaklaşarak taciz ettiğini duyurmuştu.

ABD donanmasına bağlı Beşinci Filo
ABD donanmasına bağlı Beşinci Filo

İran Savunma BakanıEmir Hatemi, 17 Nisan'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Basra Körfezi'nde istikrarsızlığın asıl faktörü, dünyanın diğer tarafından İran'ın sınırlarına gelen ve temelsiz iddialar ortaya atan Amerikalıların işgalci ve yasa dışı varlığıdır" ifadesini kullanmıştı.

İran da aksini iddia etti

ABD gemilerinin taciz edildiğine ilişkin suçlamaları reddeden İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi de ABD donanmasına ait savaş gemilerinin Basra Körfezi'nde devriye görevindeki İran güçlerini engelleme girişiminde bulunduğunu belirterek, bunun ardından ABD savaş gemilerinin uyarıldığını açıklamıştı.

Karşılıklı 'vur emri' verildi

ABD Başkanı Donald Trump ise dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD donanmasına, İran güçleri tarafından taciz edilmeleri halinde onları vurma emri verdiğini bildirmişti.

Bunun ardından konuyla ilgili açıklama yapan Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami ise Basra Körfezi'nde İran'a ait sivil ya da askeri deniz araçlarının güvenliğinin tehdit edilmesi halinde ABD'ye ait savaş gemilerinin vurulması emrini verdiğini belirtmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >