İran lideri Hamaney, Amerikan ve İngiliz koronavirüs aşılarının ülkeye girişini yasakladı

İran lideri Hamaney ülkeye Batı menşeili aşıların girişini yasakladı
İran lideri Hamaney ülkeye Batı menşeili aşıların girişini yasakladı

İran'ın dini lideri Hamaney dünyadaki ve ülkesindeki COVID-19 aşılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Hamaney, Amerikan ve İngiliz aşılarının güvenilir olmadığı için ülkeye girişinin yasaklandığını duyurdu. Hamaney, başka aşıların satın alınabileceğini ve İran aşısının insan deneylerine geçtiğini bildirdi.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Şah yönetimine karşı 8 Ocak 1978'de Kum kentinde başlatılan halk ayaklanmasının yıl dönümü münasebetiyle devlet televizyonunda halka hitap ettiği konuşmasında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Amerikan ve İngiliz aşılarının ülkeye girişi yasaklandı

Ülkede yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı geliştirilen ve insan deneylerine geçen aşı üzerinde çalışan bilim insanlarına teşekkür eden Hamaney, ABD ve İngiltere menşeli aşıların ithalatını ise yasakladığını duyurdu.

ABD ve İngiltere tarafından üretilen aşılara güvenmediğini ifade eden Hamaney, "Amerikan ve İngiliz aşılarının ülkeye girişi yasaktır. Bunu yetkililere söyledim şimdi de kamuoyuna açıklıyorum" dedi.

  • Hamaney, ayrıca 1985'te 400'ü aşkın kişinin ölümüne yol açan "kirli kan skandalına" karışan Fransa'ya da aşı konusunda güvenmediğini söyledi.

Öte yandan Hamaney başka aşıların ithal edilebileceğini belirtti. Bunların Rus ve Çin aşıları olduğu tahmin ediliyor.

150 bin aşının alımı iptal edildi

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ABD ile İngiltere menşeli yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşılarının ithalatını yasakladığını duyurmasının ardından İran Kızılayı, ABD'den getirilecek 150 bin Pfizer aşısının alımının iptal edildiğini açıkladı.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Hamaney'in aşı alımını yasaklayan açıklamalarına değinen İran Kızılayı Sözcüsü Muhammed Hasan Mukaddem, "İran Kızılayı tarafından 150 bin doz Pfizer COVID-19 aşısının ABD'den ülkeye getirilmesi iptal edildi" ifadelerini kullandı.

Hamaney Kongre baskınını değerlendirdi

Konuşmasında, ABD'de Trump destekçilerinin polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesine de değinen Hamaney, İran'da 2009'daki seçimler sonrası çıkan olayları hatırlatarak, "ABD, 88 yılında (2009) İran'da istikrarsızlık oluşturmak istedi. Yapmak istedikleri şey 99'da (2021) kendi başlarına geldi" dedi.

ABD ile iyi ilişkiler kurulmasını isteyen kesimleri eleştiren İran lideri, "Bazıları ABD ile barış yapar ve dost olursak ülkenin cennete dönüşeceğini düşünüyor. Onların seçimleri, onların demokrasisi ve insan hakları bu. Buna rağmen bazılarının kıblesi hala Amerika'da" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >