İran'da dünya dışı madde bulundu: Bilim insanları araştırıyor

İran'da dünya dışı madde bulundu.
İran'da dünya dışı madde bulundu.

Rus bilim insanlarından oluşan bir ekip İran'da bulunan Lut Çölü'nde büyük miktarda dünya-dışı madde buldular.

Ural Federal Üniversitesi'nde görev yapan 4 jeolog, İran sınırlarında bulunan Lut Çölü'nde 13 kilogram ağırlığında dünya-dışı madde keşfetti. Sputnik'in yer verdiği habere göre, Lut Çölü'nde keşfedilen bu büyük madde parçalar halindeydi ve bilim insanları tarafından toplandı. Rus Bilimler Akademisi komite üyesi Viktor Grokhovsky alınan örneklerin ölçülüp kataloglandığını belirtti.

SICAK İKLİME RAĞMEN BOZULMADAN KORUNMUŞ
Bulunan maddeler üzerinde çalışan araştırmacılar maddenin yaşını ve meteorun gövdesinden ayrıldığı kesin zamanı belirlemeye çalışıyorlar. Grokhovsky söz konusu maddenin güneş sistemi kadar yaşlı olduğunu yani 4.5 milyar yaşında olduğunu düşünüyor. Bilim insanları, bulunan dünya dışı maddelerin en az %80'inin Lut Çölü'nün sıcak iklimine rağmen bozulmadan korunması konusunda oldukça şaşkınlar. Toplanan 80 parçanın en az 70 adedi ise tek tür bir malzemeye ait.



Grokhovsky yaptığı açıklamada; "Ekibimiz, Kirman Üniversitesi'nden İranlı meslektaşları ile büyük miktarda Dünya-dışı malzeme toplayabildiler. Saha çalışması sırasında meteorit olduğuna inandığımız yaklaşık 13 kilogram materyal bulundu. Yarısını İranlı yetkililere yarısını da test edilmek üzere Rusya'daki laboratuvar ekibimize teslim ettik. Numuneler kataloglandı. Yapılacak yarılanma süresi testlerinde, izotop değerleri maddelerin yaşını gösterecek" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >