İran'dan düşürülen Ukrayna uçağı ile ilgili açıklama: Bazı kişiler gözaltına alındı

Düşürülen Ukrayna uçağının enkazı
Düşürülen Ukrayna uçağının enkazı

İran Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının düşürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında bazı kişilerin gözaltına alındığını söyledi. Ruhani, "Silahlı güçlerimiz uçağın düşürülmesiyle ilgili hatalarını kabul etti" açıklamasında bulundu.

İran'da 176 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasına tepkiler sürüyor. İran Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının düşürülmesine ilişkin Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, uçağın kara kutusunun Fransa'ya gönderildiğini belirtti.

İsmaili, uçağın düşürülmesiyle ilgili soruşturmanın başlamasının üzerinden 72 saat geçtiğine işaret ederek, bu kapsamda bazı kişilerin gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

İran Yargı Erki Sözcüsü ayrıca İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi'nin gösterilere katılması ve fotoğraf çekmesinin "hiçbir şekilde kabul edilemez" olduğunu ifade etti.

İsmaili, uluslararası hukukta bu tür şahısların "istenmeyen kişi" ilan edildiğini ve halkın İngiliz Büyükelçinin sınır dışı edilmesini beklediğini savundu.

Ruhani: "Affedilemez bir hata"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani uçağın İran ordusu tarafından düşürülmesinin affedilemez bir hata olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

"Sorumlular cezalandırılacak"

Ruhani, İran silahlı güçlerin olaydaki hatalarını kabul etmesini "ilk iyi adım" olarak nitelendirdi.

Olayın dikkatlice araştırılması gerektiğini belirten Ruhani, olaydan sadece bir kişinin sorumlu tutulamayacağını ifade ederek, "Sorumlular cezalandırılacak" dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau
Kanada Başbakanı Justin Trudeau

Kanada Başbakanın açıklaması

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise uçağın düşürülmesiyle ilgili, "Bölgede tansiyon yüksek olmasaydı olayda ölenler şimdi hayatta olurlardı" diye konuştu.

Ne olmuştu?

  • Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

    Tahran yönetimi, başta uçağın İran ordusu tarafından düşürüldüğü iddialarını reddetmiş, ancak olaydan 3 gün sonra İran Genelkurmay Başkanlığı, yolcu uçağının "cruise (seyir) füzesi" olarak algılandığını ve kısa menzilli füze ile "yanlışlıkla" vurulduğunu itiraf etmişti.

  • İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna uçağının İran savunma sistemi tarafından füzeyle vurulduğu bilgisinin Ruhani hükümetinden gizlendiğini, bu bilginin ancak 2 gün sonra kendileriyle paylaşıldığını bildirmişti.

  • Rebii, "Geç bildirilmesinden biz de rahatsızız. Problem, kurumlar arasındaki yapısal iletişim sorunundan kaynaklanıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >