İş dünyasında profesyonel olmanın 10 kuralı

İş hayatı insanların profesyonel açından kendilerini geliştirmesi için çalıştıkları bir yer olmalıdır. Bunu sağlamanız için 10 önemli kuralı sizler için sıraladık.

Profesyonellik iş hayatında iyi yerlere gelmek için son derece önemlidir. Bunu doğru kullanmak başarıyı getirecektir. Bu konuda nasıl adım atabilirsiniz? İşte iş hayatında profesyonelliğin gerektirdiği 10 kural…
Özgüven
İş hayatı sorumlulukların yerine getirilmesi üzerine kurulu bir düzenle işlemektedir. Özgüven, sorumluluk alabilmenin en önemli aşamalarından birisi olarak yer alır. Özgüveni yüksek olan insanlar hem yaptığı işi daha iyi yapar hem de işin gerektirdikleri konusunda kendinden şüphe duymaz.
Özgüven İş hayatı sorumlulukların yerine getirilmesi üzerine kurulu bir düzenle işlemektedir. Özgüven, sorumluluk alabilmenin en önemli aşamalarından birisi olarak yer alır. Özgüveni yüksek olan insanlar hem yaptığı işi daha iyi yapar hem de işin gerektirdikleri konusunda kendinden şüphe duymaz.
Gerçekçilik
İş hayatında kimseye her işi yapabileceğiniz ve potansiyelinizin üstünde çalışacağınız gibi sözlerde bulunmayın. Yapabilecekleriniz ve gücünüzün yettiği doğrultuda kendinizi tanıtın ve gerçekçi olun. Hayal kurmak elbette insanların en temel motivasyonlarındandır, fakat bu esnada gerçekçi kalabilmek, sürekliliği sağlayacaktır.
Gerçekçilik İş hayatında kimseye her işi yapabileceğiniz ve potansiyelinizin üstünde çalışacağınız gibi sözlerde bulunmayın. Yapabilecekleriniz ve gücünüzün yettiği doğrultuda kendinizi tanıtın ve gerçekçi olun. Hayal kurmak elbette insanların en temel motivasyonlarındandır, fakat bu esnada gerçekçi kalabilmek, sürekliliği sağlayacaktır.
Azim
İş dünyasının yanı sıra birçok alanda heves ve azim, kaç yaşına gelmiş olursanız olun, daha fazlasını başarmanın mutlak anahtarıdır. Azmini kaybeden insan, zaman içerisinde elindekileri de kaybetmeye hazır olmalıdır. Bu yüzden her zaman azminiz olsun.
Azim İş dünyasının yanı sıra birçok alanda heves ve azim, kaç yaşına gelmiş olursanız olun, daha fazlasını başarmanın mutlak anahtarıdır. Azmini kaybeden insan, zaman içerisinde elindekileri de kaybetmeye hazır olmalıdır. Bu yüzden her zaman azminiz olsun.
Stratejik düşünme
Büyük resmi görebilmek, iş hayatındaki başarının mutlak anahtarıdır. Başarısızlıkların ardından kendisine “ben nerede hata yaptım” sorusunu soran insanlar, büyük resmi görmeyi başaramayan insanlardır. Başarıya, gelecek çizgisinde düzgün bir şekilde devam etmeyi sağlamak için stratejik düşünmekle ulaşılabilir.
Stratejik düşünme Büyük resmi görebilmek, iş hayatındaki başarının mutlak anahtarıdır. Başarısızlıkların ardından kendisine “ben nerede hata yaptım” sorusunu soran insanlar, büyük resmi görmeyi başaramayan insanlardır. Başarıya, gelecek çizgisinde düzgün bir şekilde devam etmeyi sağlamak için stratejik düşünmekle ulaşılabilir.
Risk almak
İş hayatında risk almak bazen korkulacak bir şey gibi görünse de aslında sonradan sahip olduklarınızı düşününce son derece önemlidir. Fakat bu konuda gözü kara değil daha ihtiyatlı şekilde hareket etmek gerekir. Sonuçlarına katlanacağınız riskler alın. Alacağınız risk öncesi, atacağınız adımın sizi belki daha geriye de götürebileceği ihtimalini unutmayın.
Risk almak İş hayatında risk almak bazen korkulacak bir şey gibi görünse de aslında sonradan sahip olduklarınızı düşününce son derece önemlidir. Fakat bu konuda gözü kara değil daha ihtiyatlı şekilde hareket etmek gerekir. Sonuçlarına katlanacağınız riskler alın. Alacağınız risk öncesi, atacağınız adımın sizi belki daha geriye de götürebileceği ihtimalini unutmayın.
Merak
İş hayatından bir şeyleri merak etmek, sürekliliğin ve istikrarın temelini oluşturur. İnsanın merak duygusunu kaybetmesi, yeni şeylere adım atmayacağı için artık durgunlaşmaya başlamasına işarettir. Bu da iş hayatında bir profesyonelin sahip olmayacağı özelliklerden biridir. Bu yüzden hep merakınız olsun.
Merak İş hayatından bir şeyleri merak etmek, sürekliliğin ve istikrarın temelini oluşturur. İnsanın merak duygusunu kaybetmesi, yeni şeylere adım atmayacağı için artık durgunlaşmaya başlamasına işarettir. Bu da iş hayatında bir profesyonelin sahip olmayacağı özelliklerden biridir. Bu yüzden hep merakınız olsun.
Tarafsızlık
İş hayatınızda karşınıza çıkacak durum her ne olursa olsun, doğru-yanlış yargınızın her zaman aynı kalması çevrenizdeki insanların, sizin kişiliğinize olan bakışını belirleyecektir. Olayları karşılaştırırken, profesyonel biri olarak yaptığınız seçim konusunda tarafsız olmalı ve mantıklı düşünerek hareket etmelisiniz.
Tarafsızlık İş hayatınızda karşınıza çıkacak durum her ne olursa olsun, doğru-yanlış yargınızın her zaman aynı kalması çevrenizdeki insanların, sizin kişiliğinize olan bakışını belirleyecektir. Olayları karşılaştırırken, profesyonel biri olarak yaptığınız seçim konusunda tarafsız olmalı ve mantıklı düşünerek hareket etmelisiniz.
Öz farkındalık
İş hayatında en çok karşılaşılan sorunlardan birisi insanların kendisini olduğundan daha kabiliyetli veya olduğundan daha zayıf görmesidir. Bu sebeple asla yapamadığınız işler veya potansiyelinizin üstü bir işi tercih etmeyin diğer türlü veremediğiniz sözlerin altında ezilmiş olursunuz. <o:p></o:p>
Öz farkındalık İş hayatında en çok karşılaşılan sorunlardan birisi insanların kendisini olduğundan daha kabiliyetli veya olduğundan daha zayıf görmesidir. Bu sebeple asla yapamadığınız işler veya potansiyelinizin üstü bir işi tercih etmeyin diğer türlü veremediğiniz sözlerin altında ezilmiş olursunuz. <o:p></o:p>
Sözünün eri olmak
Gerek iş dünyasında gerekse çevremizde gördüğümüz en büyük sorunlardan birisi, bir şeyleri yapacağını söylerken son derece güven veren fakat, iş başa düştüğünde ortalıkta görünmeyen insanlardır. Bu konuda her zaman hassas olun ve verdiğiniz sözün sonuçlarına katlanarak verin. Yapamayacağınız iş ya da ileride vazgeçeceğiniz karar hakkında bu günden söz vermeyin.
Sözünün eri olmak Gerek iş dünyasında gerekse çevremizde gördüğümüz en büyük sorunlardan birisi, bir şeyleri yapacağını söylerken son derece güven veren fakat, iş başa düştüğünde ortalıkta görünmeyen insanlardır. Bu konuda her zaman hassas olun ve verdiğiniz sözün sonuçlarına katlanarak verin. Yapamayacağınız iş ya da ileride vazgeçeceğiniz karar hakkında bu günden söz vermeyin.
Hoşgörü
İş dünyasında ve insan çevresinde, hayatı daha güzelleştirmek ve iyi bir çevreye sahip olmak için bazen hoşgörü sahibi olmakta son derece önemlidir. Bunu yaparken profesyonel çerçevede yapmalı ve suistimale yer vermeyecek şekilde hareket etmelisiniz.
Hoşgörü İş dünyasında ve insan çevresinde, hayatı daha güzelleştirmek ve iyi bir çevreye sahip olmak için bazen hoşgörü sahibi olmakta son derece önemlidir. Bunu yaparken profesyonel çerçevede yapmalı ve suistimale yer vermeyecek şekilde hareket etmelisiniz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >