İşe ‘kabul edilmek istemeyenlerin’ 5 maddede yapması gerekenler!

Arşiv
Arşiv

Çok iyi bir özgeçmişe sahip olmanız ya da mülakat esnasında size yöneltilen sorulara eksiksiz cevap vermiş olmanız işe kabul edildiğiniz anlamına gelmez! Görüşmenin sonucunu belirlemede tavırlarınız da keskin bir gerekçe olarak karşınıza çıkacaktır. O halde mülakat esnasında yapmanız gereken 5 maddeye birlikte göz atalım.

İş mülakatları genelde zor ve sıkıcı olabilir. İş mülakatında mükemmel bir özgeçmişe sahip olmanız ya da size yöneltilen sorulara tümüyle doğru cevap vermeniz işe alınmak için yeterli olmayabilir. Görüşme sırasındaki tavırlarınız da karşı tarafa sizinle ilgili birçok mesaj verir aslında. O halde hem pozitif hem negatif olabilecek bu mesajların ne olduğuna gelin hep birlikte göz atalım.

Görüşmenin sonucunu tavırlarınız da belirleyebilir.
Görüşmenin sonucunu tavırlarınız da belirleyebilir.

Tekrarlanan davranışlar eksi olarak hanenize yazılır

  • Kariyer koçu Janice Burch'a göre, sürekli gözlerini kırpmak, parmağındaki yüzüğü çevirmek, saçla oynamak gibi bilinçli veya bilinçsizce tekrarlanan davranışların, mülakatı yapan kişi üzerinde sandığımızdan fazla etkisi olur. Zira uzmanlara göre "vücudunuz her halükarda bir şey anlatır". Örneğin, fazla göz teması kurmuyorsanız size kolay güvenilmeyeceği ya da ayağınız içe dönük halde oturuyorsanız kendinizi güvende hissetmediğiniz mesajı veriyor olabilirsiniz. Bu tavırların farkına varmak onlardan kurtulmanın ilk adımı olarak görülüyor. Ama insanların gergin ve heyecanlı olduğu bir ortamda bu iş biraz daha zorlaşıyor.

Davranışlarınızla yüzleşin

Tuhaf davranışlarınızın farkına varıp kabul ettikten sonra sıra onları engellemeye gelir. Karşınızda mülakatçı rolünde biri ile oturup bu gergin davranışlarınızı kontrol altına alıncaya dek konuşun. Bu sayede, örneğin parmak çıtlatma, tırnakla oynama ya da mülakatçının gözlerine bakmama gibi istenmeyen davranışlarınızı azaltabilirsiniz.

Tuhaf davranışların farkına varın. Üstesinden gelemiyorsanız da kabul edin.
Tuhaf davranışların farkına varın. Üstesinden gelemiyorsanız da kabul edin.

Yenemiyorsanız kabul edin!

İnsan kaynakları uzmanları doğal davranışın önemini de vurguluyor. Örneğin mülakatta kişi kendisini açık ve rahat bir insan olarak tanımlıyor ama sandalyesinde hiç de öyle oturmuyorsa bu çelişki olarak görülür.

Kontrol etmesi zor bu tür davranışlar ortaya çıktığında bazen onları kabul etmek de iyi bir yöntem olabilir. Örneğin mülakatta yüzünüzün kızardığını hissediyorsanız, "eyvah, kızarıyorum, görüyorlar mı acaba?" diye kaygılanmak yerine, "şimdi kızarıyor olsam da aslında birçok ortamda ne kadar dayanıklı olduğumu kanıtlamış bir insanım" diyerek durumu kabul edip doğal davranmak daha iyi bir etki bırakabilir.

'Hayat kurtaran' ve mülakat sırasında yapılmaması gereken 5 şey:

1.Kafa sallamak

  • Hemfikir olma göstergesi olarak arada bir başınızı sallayabilirsiniz; ama fazlası, her şey için onay beklediğiniz veya her şeye kafa salladığınız izlenimi verebilir.

2.Bacak sallamak

  • Mülakat sırasında bacak bacak üstüne atabilirsiniz; ama bacak sallamanız gerginlik ve özgüven eksikliği olarak görülebilir.

3.Dudak kemirmek

  • Mülakata yeterince hazırlanmadığınız veya öfkenizi içinize attığınız izlenimi verebilir.

4.Gezici bakışlar

  • Karşıdaki insandan gözünü ayırmamak rahatsız edici olabilir; ama gözlerinizi oda içinde sürekli gezdirmeniz de rahatsızlık verir. Mülakatı yapan kişi göz kontağı yoluyla samimiyet ve bilgi görmek ister.

5.Boyun çevirmek

  • Boynunuzu daire şeklinde çevirmek sizin için rahatlatıcı olabilir, ama gerginlikten dolayı rahatlama yeri ve zamanı değildir mülakat.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >