İşgalci İsrail ordusunun kullandığı hava savunma sistemi: Demir Kubbe

Arşiv
Arşiv

İsrail ordusu, dün Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı. İsrail'in saldırılarında 3 Filistinli şehit düştü. İşgal güçleri Gazze'de yayın yapan El-Aksa televizyonunu da bombaladı. İsrail dün gece gerçekleştirdiği saldırılarda Demir Kubbe isimli hava savunma sistemlerini de kullandı. Demir Kubbe isimli hava savunma sistemlerinin özelliklerini derledik.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne dün saldırıda bulundu. İsrail’in hava saldırılarında 3 Filistinli şehit oldu.

Dün akşam saatlerinden bu yana gerçekleşen İsrail saldırılarında Demir Kubbe isimli hava savunma sistemleri de kullanıldı.

Demir Kubbe isimli hava savunma sistemlerinin özelliklerini derledik.

Demir Kubbe hava savunma sistemine neden ihtiyaç duyuldu?

İşgalci İsrail ordusu envanterinde balistik füzelere karşı Patriot ve Arrow 2 gibi gelişmiş hava savunma sistemleri kullanılmasına rağmen özellikle kısa menzilli roket ve top mermileri karşısında yaşanılan kayıpların ardından 2005 yılında İsrail'li Rafael firması sorumluluğunda Iron Dome Türkçe adıyla Demir Kubbe hava savunma füze sisteminin geliştirilmesine başlandı.

Demir Kubbeyi ABD finanse ediyor

27 Mart 2011'den beri operasyonel olan ve İsrail'e göre bugüne dek binlerce roketi havada önleyerek etkisiz hale getiren Demir Kubbe, kağıt üzerinde İsrail yapımı olsa da ABD tarafından finanse ediliyor.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman

Trump'ın İsrail'e koşulsuz desteği kapsamında İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'dan 'İsrail füze savunma sistemi için ABD'nin bu yıl 705 milyon dolar vereceği' açıklaması gelmişti.

Liberman ''ABD Kongresi'nin İsrail'in füze savunma programı için rekor miktarı onayladığını duyurmaktan mutluluk duyuyorum: 2018'de 705 milyon dolar'' ifadelerini kullanmıştı.

İşte Demir Kubbe Hava Savunma sisteminin özellikleri

Demir Kubbe sisteminin menzili 

                                    Demir Kubbe sisteminin etkili menzili asgari 4 km, azami 70 km, gelişmiş radarı sayesinde fırlatılan mühimmatı tespit ve teşhis ettikten sonra, mühimmatın hızına göre hangi bölgeyi vuracağı hesaplanıyor ve havada takip edilen mühimmat imha ediliyor.
Demir Kubbe sisteminin menzili Demir Kubbe sisteminin etkili menzili asgari 4 km, azami 70 km, gelişmiş radarı sayesinde fırlatılan mühimmatı tespit ve teşhis ettikten sonra, mühimmatın hızına göre hangi bölgeyi vuracağı hesaplanıyor ve havada takip edilen mühimmat imha ediliyor.
Füzenin toplam ağırlığı 90 kg

                                    Aktif radar güdüm sistemi bulunan füze doğrudan hedefe temas/çarpış ya da hedefin yakınında infilak eden parça tesirli harp başlığına sahip. 3 metre uzunluğunda ve 16 cm çapındaki katı yakıtlı füzenin toplam ağırlığı 90 kg. Iron Dome bataryası çok modlu arama/tarama radarı, komuta/kontrol merkezi ve her biri 20 adet Tamir füzeli 3 mobil lançerden oluşuyor. Uzmanlar, sistemin yerleşim bölgelerine yönelen füzeleri etkisiz hale getirmede yüzde 85 başarı sağladığını iddia ediyor.
Füzenin toplam ağırlığı 90 kg Aktif radar güdüm sistemi bulunan füze doğrudan hedefe temas/çarpış ya da hedefin yakınında infilak eden parça tesirli harp başlığına sahip. 3 metre uzunluğunda ve 16 cm çapındaki katı yakıtlı füzenin toplam ağırlığı 90 kg. Iron Dome bataryası çok modlu arama/tarama radarı, komuta/kontrol merkezi ve her biri 20 adet Tamir füzeli 3 mobil lançerden oluşuyor. Uzmanlar, sistemin yerleşim bölgelerine yönelen füzeleri etkisiz hale getirmede yüzde 85 başarı sağladığını iddia ediyor.
Elektro-optik sensörlerle donatıldı

                                    Demir Kubbe, yüksek manevra kabiliyeti için çeşitli direksiyon kanatlarına sahip ve elektro-optik sensörler ile donatılmıştır. Demir Kubbenin diğer özellikleri arasında dikey fırlatma önleme, savaş başlığı ve yakınlık sigortası, mobil başlatıcı ve çeşitli radar ve algılama sistemleriyle uyumluluk bulunmaktadır. Sistemin özel savaş başlığı, havadaki herhangi bir hedefi patlatmasına izin verir.Roketin fırlatılmasının ve tanımlanmasının ardından, Iron Dome radarı roketin yolunu izler. Radarın bilgilerine dayanarak, sistemi analiz eder ve beklenen etkiyi hesaplar. Gelen roketin hesaplanan yolu gerçek bir tehdit oluşturuyorsa, tehdide karşı bir önleme başlatmak için bir komut çalıştırılır. Gelen roket nötr bir alan üzerinde patlatılır.
Elektro-optik sensörlerle donatıldı Demir Kubbe, yüksek manevra kabiliyeti için çeşitli direksiyon kanatlarına sahip ve elektro-optik sensörler ile donatılmıştır. Demir Kubbenin diğer özellikleri arasında dikey fırlatma önleme, savaş başlığı ve yakınlık sigortası, mobil başlatıcı ve çeşitli radar ve algılama sistemleriyle uyumluluk bulunmaktadır. Sistemin özel savaş başlığı, havadaki herhangi bir hedefi patlatmasına izin verir.Roketin fırlatılmasının ve tanımlanmasının ardından, Iron Dome radarı roketin yolunu izler. Radarın bilgilerine dayanarak, sistemi analiz eder ve beklenen etkiyi hesaplar. Gelen roketin hesaplanan yolu gerçek bir tehdit oluşturuyorsa, tehdide karşı bir önleme başlatmak için bir komut çalıştırılır. Gelen roket nötr bir alan üzerinde patlatılır.
Sistem her türlü hava koşulunda çalışabilir

                                    Sistem, gündüz veya gece ve alçak bulutlar, yağmur, toz fırtınaları ve sis dahil olmak üzere tüm hava koşullarında etkilidir. Tehlikeye bağlı olarak çeşitli önleyici füzeleri ateşlemek için tasarlanmış bir ilk çok fonksiyonlu fırlatma rampasına sahiptir.
Sistem her türlü hava koşulunda çalışabilir Sistem, gündüz veya gece ve alçak bulutlar, yağmur, toz fırtınaları ve sis dahil olmak üzere tüm hava koşullarında etkilidir. Tehlikeye bağlı olarak çeşitli önleyici füzeleri ateşlemek için tasarlanmış bir ilk çok fonksiyonlu fırlatma rampasına sahiptir.
Mobil hava savunma sisteminde uluslararası ilgi

                                    Iron Dome sisteminin potansiyel satışını sağlamak için İsrail Hükümeti bir dizi Avrupa ülkesiyle görüşmelerde bulunuyor. Demir Kubbe savunma sistemi, Irak ve Afganistan'da bulunan NATO güçlerinin korunmasına yardımcı oluyor.

  


  
İki Asya ülkesi, Hindistan ve Singapur İsrail'in Demir Kubbesi sistemine ilgi gösteriyor. Hint Savunma Bakanlığının, Demir Kubbesinin satın alınması için İsrail ile görüşmelerde olduğu bildirildi.
Mobil hava savunma sisteminde uluslararası ilgi Iron Dome sisteminin potansiyel satışını sağlamak için İsrail Hükümeti bir dizi Avrupa ülkesiyle görüşmelerde bulunuyor. Demir Kubbe savunma sistemi, Irak ve Afganistan'da bulunan NATO güçlerinin korunmasına yardımcı oluyor. İki Asya ülkesi, Hindistan ve Singapur İsrail'in Demir Kubbesi sistemine ilgi gösteriyor. Hint Savunma Bakanlığının, Demir Kubbesinin satın alınması için İsrail ile görüşmelerde olduğu bildirildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >