İsimlerini daha önce hiç duymadık: Cumhurbaşkanı adayları belli oldu

Cumhurbaşkanlığı adayları
Cumhurbaşkanlığı adayları

13. Cumhurbaşkanını belirleyecek olan seçim 14 Mayıs'ta yapılacak. Başvuru için 555 bin 980 TL yatıran ve başvuruları Yüksek Seçim Kurulu tarafından kabul edilen 11 adayın ise 27 Mart tarihine kadar 100 bin imza toplaması gerekiyor. Adayların arasında daha önce geniş kesimler tarafından adı duyulmamış kişiler de bulunuyor. Bu kişilerin aday olma motivasyonları ne? Siyasete uzun vadeli baktıkları için mi aday oluyorlar?

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Ata İttifakı lideri Sinan Oğan, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Türkiye İttifaki lideri Ahmet Özal, siyaset sahnesinde defalarca boy göstermiş isimler.

Bunların yanında geniş kesimler tarafından adı duyulmamış adaylar da dikkat çekmekte. Bu adaylardan Yakup Türkal, Davut Turan, Erkan Trükten, Halil Murat Ünver, Hilmi Özden bağımsız olarak, İrfan Uzun da Adalet ve Birlik Partisi Genel Başkanı olarak 100 bin imzaya ulaşmaya çalışıyor. YSK'nın 23 Mart'ta 13:20 itibarıyla imza sonuçlarını açıklaması ile bu pek tanınmayan adayların imza sayılarının 44 ile 1252 arasında değiştiği gözleniyor. Peki, geniş kesimler tarafından adı duyulmamış bu adayların seçim maratonu için motivasyonları ne?

Tanınmayan isimler neden aday oluyor?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Prof. Dr. ve Siyaset Bilimci Emre Erdoğan kamuoyu tarafından tanınmayan bağımsız adayların motivasyonunun birden fazla sebebi olduğunu düşünüyor. Erdoğan "En önemlisi tanınırlık elde etme ve bu tanınırlığı ileride başka bir noktaya taşıyabilme. Belki de aday olan bu kişilerin bu kadar imza toplayabileceklerine dair umutları var, bunu bilemeyiz. Amaçları popülarite de olabilir" diyor.

Bu aday olacak kişilerin kendilerine atfettikleri bir de misyonları olabileceğini söyleyen Erdoğan, "Ben de dahil çoğu kişi, bu kişiler kimdir, necidir diyerek Google'da arama yaptık. Aralarından bazıları çok bilinmemiş parti başkanları, bazıları ise sivil toplum kuruluşlarının başkanları. Belki de buralardaki koltuklarını sağlamlaştırmak için aday oluyorlardır" ifadelerini kullanıyor. Siyaset bilimci, bazı kişilerin de inandıkları misyonu dile getirmek için aday olduklarını düşündüğünü söylüyor.

Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyasal İletişim Uzmanı Doç. Dr. Burcu Zeybek, "Seçilme hakkı, kişinin kendisinin devlet yönetimine seçilebilmesini mümkün kılan, böylelikle kişinin devlet yönetimine katılımını sağlayan, siyasal nitelikteki hakkı ifade eder" sözünü hatırlatıyor. Zeybek, "Sözünü ettiğiniz adaylar bu hak çerçevesinde elbette aday olabilirler ancak çatışma ve uzlaşabilme performansları, etki-tepkileri hesap edebilme, en önemlisi de medyatik mekanizma geliştirebilme yetenekleri tartışmalıdır" diyor. Siyasal iletişim uzmanı, bu kişilerin aday olmalarını, başkalarınca sosyal açıdan çekici algılanmak amacıyla stratejik bir davranış gösterme şeklinde yorumluyor.

Dr. Zeybek, iddiası olmayan bu isimlerin aday olmalarındaki motivasyonu, "Sosyal ya da maddi fayda maksimizasyonu, kişinin kendi saygısını kazanması ve istenen kimliğin inşası; yani izlenim yönetimidir" şeklinde açıklıyor.

İşte ismi pek bilinmeyen adaylar:

Yakup Türkal

1976 yılında Kırşehir'de doğan Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Yakup Türkal, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun. İş insanı olan Türkal, çeşitli şirketlerin yönetim kurulu başkanlığını da yürütüyor.

Yakup Türkal
Yakup Türkal

Erkan Trükten

Bir diğer Cumhurbaşkanı adayı ise yazar Erkan Trükten. 1980 yılında Bulgaristan'da doğan Trükten İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu. Yazdığı kitapların yanında Trükten köşe yazarlığı ve video platformu Youtube'da programlar da yapmakta. Covid-19 pandemisini "plandemi" olarak tanımlayan Trükten, aşı karşıtı olması ile biliniyor.

Erkan Trükten
Erkan Trükten

Doç. Dr. Halil Murat Ünver

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Halil Murat Ünver de bağımsız olarak Cumhurbaşkanı adayı oldu. 1970 yılında doğan ve 1991 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan Ünver, yüksek lisansı ve doktorasını Kırıkkale Üniversitesi'nde tamamladı.

Doç. Dr. Halil Murat Ünver
Doç. Dr. Halil Murat Ünver

Prof. Dr. Hilmi Özden

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Hilmi Özden, 1959 yılında doğdu. Ankara Üniversitesi Tıp fakültesi mezunu olan Özden, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görevine devam ediyor. Özden'in tıp üzerine çalışmalarının yanında Türk kültürü üzerine yazdığı kitapları ve makaleleri de bulunuyor.

Prof. Dr. Hilmi Özden
Prof. Dr. Hilmi Özden

İrfan Uzun

Adalet ve Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun da Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını koydu. 1975 yılında doğan Uzun, 2013 yılından beri kısa adı SAAD olan Sigorta Aracıları ve Acenteler Dernek Başkanlığı görevini de devam ettiriyor.

İrfan Uzun
İrfan Uzun

Davut Turan

Son olarak Batman'da ikamet eden 45 yaşındaki İnşaat Mühendisi Davut Turan da Cumhurbaşkanı adayı olmak için Ankara'ya giderek başvurusunu yaptı.

Davut Turan
Davut Turan

Kaynak: Haber Global

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >