İskoçya'da 3000 yıllık kılıç bulundu: Kınından yeni çıkmış gibi

İskoçya'da 3000 yıllık kılıç bulundu: Kınından yeni çıkmış gibi
İskoçya'da 3000 yıllık kılıç bulundu: Kınından yeni çıkmış gibi

İskoçya'da bir inşaat alanında çalışmalar yapan arkeologlar, Bronz Çağı'ndan kalma birçok silah keşfettiler. İçlerinde çok iyi derecede korunmuş 3000 yıllık bir kılıç da bulunuyor.

3000 yıl önceki bronz çağına ait olan kılıcın ucu altınla kaplanmış durumda. Uzun süredir bu alanda kazı çalışmaları yapan arkeologlar ilk kez gerçek anlamda bir hazine bulduklarını ve ciddi bir keşif yaptıklarını ifade ediyorlar.

Proje normalde buradaki alanların futbol sahası yapmaya elverişli olup olmadığını ölçmek için başlamıştı. Ancak burada eski çağlara ait buluntular ortaya çıkınca arkeologlar profesyonel kazı çalışması başlattı. Kılıçla beraber bir de bronz mızrak keşfedildi. Bronz mızrağın ucu da tıpkı kılıcın ki gibi altınla kaplıydı ve bir kılıfa sahipti. Araştırmacılar bulunan her bir eşyanın en az 3000 yıllık olduğunu belirtiyorlar. Arkeoloji ekibinin başında bulunan Alan Hunter yaptığı açıklamada; günümüzde bu tarz eserleri ortaya çıkarmanın zorluğundan ve bu anlamda şanslı olduklarından bahsediyor.

Kılıçla birlikte ortaya çıkarılan mızrak da çok iyi korunmuş bir biçimde bulundu. Kılıç ve mızrak üzerinde inceleme yapan uzmanlar o dönemde bu tarz silahların ihtişamını göstermek için altın kaplamaların bolca kullanıldığını söylediler. O dönemde yaşayan Keltler de savaşçı bir topluluk olduklarından dolayı silahların görünümü ve parlaklığı oldukça önemliydi. Bununla birlikte, 1963'te Dundee'nin batısındaki Pyotdykes çiftliğinde bulunan silahlar da dahil olmak üzere şimdiye kadar İngiltere ve İrlanda'da altın süslemeli birçok bronz silahın bulunduğu belirtildi.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >