İskoçya'da kulak temizleme çubuğu yasaklandı, peki neden?

İskoçya plastik kirliliğe savaş açtı ve bu kapsamda kulak temizleme çubuğunu yasakladı.
İskoçya plastik kirliliğe savaş açtı ve bu kapsamda kulak temizleme çubuğunu yasakladı.

Plastik kirlilik günümüzün en büyük sorunlarından birisi. Ülkeler de bu sorunla baş edebilmek için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bu ülkelerden biri de İskoçya oldu. Plastik kulak temizleme çubuğunu yasaklayan İskoçya, bu konuda adım atan ilk Birleşik Krallık ülkesi oldu. Ancak bu çubuklar sadece çevreye değil insana da zarar veriyor. Op. Dr. Arap Hüseyin Çelik kulak temizleme çubuğunun zararlarını GZT'ye anlatarak bu konu hakkında uyarılarda bulundu.

Günümüzde çevre kirliliği inanılmaz boyutlara ulaştı. Özellikle doğada kaybolması çok uzun zaman alan plastikler tehlikelinin en büyükleri. Bu konuda geç de olsa ülkeler çeşitli adımlar atmaya başladı. Bu adımlardan ilki de İskoçya'dan geldi.

İskoçya bu konuda bir öncü olabilir. Çünkü bu çubuklar insan sağlığını da etkiliyor. Kulaklara geri dönüşü olmayan bu temizleme çubukları bilinçsiz olarak kullanılıyor.

Kulak temizleme çubuklarına son!

Eylül ayında İskoçya parlamentosuna sunulan yeni düzenlemeyle birlikte bu ürünlerin üretimi ve satışının yasaklanmasına karar verildi.

İskoçya Çevre Bakanı Roseanna Cunningham konuyla ilgili bir açıklama yaparak, ''İskoç Hükümeti’nin plastik uçlu kulak temizleme çubuklarını Birleşik Krallık’ta engelleyen ilk yönetim olmasıyla gurur duyuyorum. Tek kullanımlık plastik ürünler sadece tutumsuzluk değil aynı zamanda yeşil alanlarımızı da kirleterek denizdeki ve karadaki canlıların yaşamını da tehdit ediyor'' dedi.

Kulak temizlenme çubuğu hem çevreye hem de kulağımıza zarar veriyor
Kulak temizlenme çubuğu hem çevreye hem de kulağımıza zarar veriyor

Kulak temizleme çubuklarını toplattılar

Plastik kulak temizleme çubuklarının İskoçya’da yasaklanması Marine Conservative Society’deki çevre kampanyalarını yürüten topluluklar tarafından övgüyle karşılandı. Çevreye dair çalışmalar yapan topluluk bu İskoçya kıyılarında 150 bin civarında plastik kulak temizleme çubuğu topladı.

Çevreye dair yapılan çalışmalarda yetkili kiişi olan Catherine Gemmell, düzenlemenin İskoçya’nın denizleri ve vahşi yaşamı için olağanüstü bir kazanım olduğunu söyledi.

'Umarım bu yasağı diğer ülkelerde takip eder'

İskoçya çevre için bir adım atarak kulak temizleme çubuğunu yasakladı. Ancak bu plastik kulak temizleme çöpleri genel olarak bakıldığında en az çevre kadar insan sağlığına da zararlı.

Bu konu hakkında Kulak Burun Boğaz alanında uzman olan Op. Dr. Arap Hüseyin Çelik'ten bilgi aldık. Op. Dr. Çelik, ''Kulak tıkanıklığı sadece işitmeyi azaltmakla kalmaz, kafada dolgunluk ve sersemlik hissi de yaparak rahatsızlık verir. KBB Polikliniklerine başvuruların en sık sebeplerinden biri budur. Normalde her kulak kendi ürettiği kulak kirini (serumen) kendisi temizler. Buna "self cleaning ear" yani "kendini temizleyen kulak" denir. Bir kısım insanda bu mekanizma iyi çalışmaz veya başka sebeplerle kulak kiri temizlenmeyip birikir.

Kulak travmaları ve ameliyatlar sonrası gibi durumlarda bu mekanizma bozulabilir. Bazı kişiler kulak kiri temizlemek için pamuklu çubukları kullanmayı tercih etmektedir. Bu tip pamuklu çubuklar normalde kulak kepçesini yani kulağın dış kısımlarını temizlemek için üretilmiştir. Bunları kulak kanalı içine sokmak çeşitli açılardan mahsurludur'' ifadelerini kullandı.

Kulak temizleme çubuğu, kulaklarınızı için can acıtıcı sonuçlar doğurabilir
Kulak temizleme çubuğu, kulaklarınızı için can acıtıcı sonuçlar doğurabilir

'Bir uzmana başvurun'

Op.Dr. Arap Hüseyin Çelik, kulak temizleme çöpünün enfeksiyona neden olduğu ve var olan enfeksiyonu yaydığını belirterek, ''Dış kulak yolunda enfeksiyon varsa bu çubukların sokulması enfeksiyonu yayacak ve hassas olan dış kulak yolunu zedeleyerek işimizi zorlaştıracaktır.

Eğer dış kulak yolunda kir varsa kiri zara daha yakın pozisyona itecek ve temizlenmesini zorlaştıracaktır. Hatta çok zorlanırsa kulak zarının delinmesi bile görülebilir. Zarın kanal girişine uzaklığı ortalama 27 mm yani 3 santimetreden azdır. Özellikle mantar enfeksiyonları varsa hem ağrıyı ve kaşıntıyı artıracak, hem de mantarın başka bölgelere taşınması için risk faktörü oluşturacaktır. Ameliyatlı bir kulakta dış kulak yoluna sokulacak bir çubuk ciddi baş dönmesi de yapabilir.

Normalde de dış kulak yoluna bilinçsiz bir şekilde dokunmak öksürük, baş dönmesi ve hatta bayılma ile sonuçlanabilir. Bu sebeplerle kulaklarda tıkanıklık hissedildiğinde yapılması gereken pamuklu çubuklar kullanmak değil, bir KBB Uzmanını ziyaret etmektir'' dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >