İslam Memiş altın piyasasını değerlendirdi: Şu anki koşullarda risk görmüyorum

İslam Memiş altın piyasasını değerlendirdi
İslam Memiş altın piyasasını değerlendirdi

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş , Rusya-Ukrayna geriliminin altın piyasasına yansımalarını YouTube kanalında değerlendirdi. Memiş, ''Rusya Ukrayna savaşı başlarsa fiyatlamalar agresif bir şekilde yukarıya gidecektir. Ancak şu andaki koşullarda bir risk görmediğimi tekrar belirtmek istiyorum'' dedi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş , altın piyasasında yaşanan hareketlilikle ilgili değerlendirmelerine YouTube kanalında devam etti.

''Manipülasyon olma ihtimali yüksek''

İslam Memiş bu haftaya dair değerlendirmesinde önce Rusya-Ukrayna gerginliğine değindi ve son günlerdeki gelişmeleri anlatarak "Bu sürede savaş fiyatlaması mı oluyor soruları gündeme geldi? Yeni haftada tansiyonun biraz daha düşük olduğunu gözlemliyorum. Bakalım bu hafta işgal olacak mı, manipülasyon mu çıkacak. Bunu cuma günü hep beraber göreceğiz. Ben bunun manipülasyon olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşündüğümü ifade ettim. Panik alımlarına karşı yatırımcıların dikkat etmesi gerektiğini söyleyebilirim." dedi.

Açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen Memiş, Fitch'in kararının piyasalara etkisin de değerlendirirken dolar, euro ve gram altının bu haftaki olası gidişatına dair açıklamalar da yaptı:

  • "Fitch'in Türkiye'nin kredi görünüm notunu düşürmesinden sonra doların agresif değil sakin bir açılış yaptığını gözlemliyorum. Dolarda bu hafta biraz daha toparlanma görebiliriz diye düşünüyorum. 13,63 lira seviyesi kritik seviye, bu seviye geçilmeden çok büyük bir yükseliş beklememek gerekiyor. 13,63'ü geçer ve jeopolitik riskler devam ederse 13,80'i bekleyebiliriz. Ancak bu toparlanma isteğinin 13.63 lira üzerinde kalıcı olamayacağını düşünüyorum. Perşembe günü TCMB faizkararını açıklayacak. Bir değişikliğe gitmeyeceğini tahmin ediyorum. Yılın ilk çeyreğinde Merkez Bankası'nın faiz değişikliğine gitmez öngörüm devam ediyor.

''Agresif dalgalanma beklemiyorum''

FED tarafından piyasalarda bir sürpriz yok. Euro TL kuru,dolar kurunu takip etmeye devam edecek. Euro dolar paritesinde de herhangi bir agresif dalgalanma beklemiyorum. Belki tepki yükselişleri olabilir.

Gram altın, ons değerinden destek görerek kendini 800 liranın üzerine attı. Ancak bu yükselişlerin kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Bu hafta gram altını 790-820 lira aralığında takip edeceğim. Altının ons fiyatı 1840-1860 arasında takip edeceğim."

İslam Memiş, gümüşü de değerlendirirken yıl sonu öngörülerinin devam ettiğini belirtti:

"Gümüşün gram fiyatının şu anki koşullarda 10 liranın üzerinde kalacağını tahmin etmiyorum. İşgal durumunda ons altının artışıyla birlikte gram altın ve gümüş altın da artacaktır.

''Kısa vadeli yükseliş kalıcı olmaz''

Kısa vadeli yükselişlerin kalıcı olmayacağını belirtiyorum. Yıl sonunda gram altının 1450 lira, gümüşün gram fiyatının 20 lira, altının ons fiyatı 2150 dolar, gümüşün ons fiyatının da 40 dolar seviyesinde beklemeye devam edeceğim. Yıllık öngörümde herhangi bir değişiklik olmadığını hatırlatmak istiyorum."

İslam Memiş son olarak Bitcoin, Borsa İstanbul, sterlini de yorumladı:

  • "Bitcoin'de satışların devam ettiğini görüyorum. 41 bin 500 dolar seviyesi aşağıya doğru kırılırsa bu geri çekilme 40 bin dolara kadar sürer. Şu anda jeopolitik risklere odaklanan bir piyasa olduğu için kripto para piyasasında bu kadar sert satışlardan sonra bu hafta tekrar tepki alımları beklediğimi söyleyebilirim.

Borsa İstanbul'da satışların devam edeceğini düşünüyorum. 2000 puanın altına sarma olacağını düşünüyorum. Çarşamba gününe kadar negatif çarşambadan sonra pozitif hareketler devam edebilir.

Sterlin TL kuru, dolar kurundan destek gördüğü için 18 lira seviyesinde. 18 lira altına düşmeden alım için uygun olduğunu düşünmüyorum.

''Negatif fiyatlama olacağını düşünüyorum''

Bu hafta çarşamba gününe kadar dolar tarafındaki bu pozitif seyrin devam edeceğini, perşembeden sonra yeniden negatif fiyatlama olacağını düşünüyorum.

Sterlin dolar seviyesi 1.35 bandının altına sarkarsa yüzde 50 alım yapabileceğimi ifade edebilirim.

Rusya Ukrayna savaşı başlarsa fiyatlamalar agresif bir şekilde yukarıya gidecektir. Ancak şu andaki koşullarda bir risk görmediğimi tekrar belirtmek istiyorum."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >