İsmi Kuran'da geçen o kuş, bakın nerede bulundu!

Ebabil
Ebabil

İsmi Fil Suresi'nde geçen o kuş, bakın nerede bulundu!

Gece ve gündüz sürekli uçuş halinde olduklarından çok nadir görülen bir tür olan esrarengiz kuş, Erzurum'da bir polis memuru tarafından bulundu. İsmi Kuran-ı Kerim'in Fil Suresi'nde geçen Ebabil kuşu nedir?

Bakın nerede bulundu!
Kendine has özellikleriyle esrarını koruyan Ebabil kuşu, Erzurum'da İl Emniyet Müdürlüğünde görevli olan Polis memuru Levent Köksal tarafından nöbet sırasındayken fark edildi. Dünyanın en nadir kuşunu gördüğünde çok şaşırdığını ifadene eden Polis memuru Levent Köksal, şunları söyledi: ''İl Emniyet Müdürlüğünde görev yaparken cama çarpması sonucu yere düştü. Daha önceden bu kuş hakkında bilgim vardı o yüzden Ebabil kuşu olduğunu anladım ve çok şaşırdım. Milli parklara teslim etmek için alıp eve götürdüm. Dünyanın en nadir kuş türlerinden biri.''
Bakın nerede bulundu! Kendine has özellikleriyle esrarını koruyan Ebabil kuşu, Erzurum'da İl Emniyet Müdürlüğünde görevli olan Polis memuru Levent Köksal tarafından nöbet sırasındayken fark edildi. Dünyanın en nadir kuşunu gördüğünde çok şaşırdığını ifadene eden Polis memuru Levent Köksal, şunları söyledi: ''İl Emniyet Müdürlüğünde görev yaparken cama çarpması sonucu yere düştü. Daha önceden bu kuş hakkında bilgim vardı o yüzden Ebabil kuşu olduğunu anladım ve çok şaşırdım. Milli parklara teslim etmek için alıp eve götürdüm. Dünyanın en nadir kuş türlerinden biri.''
Tüm ömrünü uçarak geçiren kuş: Ebabil
Ebabil kuşları diğer kuşlardan farklı olarak tüm ömürlerini uçarak geçiriyor. Sadece üremek için yere konan kuşlar, bu süreçte de bir daha havalanmıyor. Kendilerine has kanat yapısı, uçarken aynı zamanda uyumalarını sağlıyor. Tam canlı türlerinden kaçtıkları için nadir görünen bu esrarengiz kuşların, halk arasında şans getirdiği inancı da var; Ebabil kuşu görenlerin o yıl hiçbir sıkıntı yaşamayacaklarına inanılıyor.
Tüm ömrünü uçarak geçiren kuş: Ebabil Ebabil kuşları diğer kuşlardan farklı olarak tüm ömürlerini uçarak geçiriyor. Sadece üremek için yere konan kuşlar, bu süreçte de bir daha havalanmıyor. Kendilerine has kanat yapısı, uçarken aynı zamanda uyumalarını sağlıyor. Tam canlı türlerinden kaçtıkları için nadir görünen bu esrarengiz kuşların, halk arasında şans getirdiği inancı da var; Ebabil kuşu görenlerin o yıl hiçbir sıkıntı yaşamayacaklarına inanılıyor.
Kur'an-ı Kerim'de Fil suresinin üçüncü ayetinde geçer
Ebabil, Kabe'yi yıkmak üzere büyük bir orduyla gelen Yemen valisi Ebrehe'nin ordusuna saldıran kuşların adıdır. Arapça'da "bölükler, sürü, sürüler" anlamına gelen kelime, Kur'an-ı Kerim'de Fil suresinin üçüncü ayetinde geçmektedir. Fil suresinde olay şöyle anlatılmaktadır: "Görmedin mi Rabbin fil sahiplerine ne yaptı? Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı? Üstlerine sürü sürü kuşlar gönderdi. Onlara çamurdan sertleşmiş taşlar atıyorlardı. Nihayet onları yenilmiş ekin yaprağı gibi yaptı." (el-Fil, 105/1-5)Bu olay Hz. Peygamber'in doğduğu yıl olmuş ve orduda bulunan fillerden dolayı Araplar arasında "Fil Vak'ası", geçtiği yıl ise "Fil Yılı" olarak meşhur olmuştur.
Kur'an-ı Kerim'de Fil suresinin üçüncü ayetinde geçer Ebabil, Kabe'yi yıkmak üzere büyük bir orduyla gelen Yemen valisi Ebrehe'nin ordusuna saldıran kuşların adıdır. Arapça'da "bölükler, sürü, sürüler" anlamına gelen kelime, Kur'an-ı Kerim'de Fil suresinin üçüncü ayetinde geçmektedir. Fil suresinde olay şöyle anlatılmaktadır: "Görmedin mi Rabbin fil sahiplerine ne yaptı? Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı? Üstlerine sürü sürü kuşlar gönderdi. Onlara çamurdan sertleşmiş taşlar atıyorlardı. Nihayet onları yenilmiş ekin yaprağı gibi yaptı." (el-Fil, 105/1-5)Bu olay Hz. Peygamber'in doğduğu yıl olmuş ve orduda bulunan fillerden dolayı Araplar arasında "Fil Vak'ası", geçtiği yıl ise "Fil Yılı" olarak meşhur olmuştur.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >