Bir günde iki protesto: Aktivistler sanat müzelerinde ses yükseltti

Madrid’de çevreci ve Filistin yanlısı gruplar, aynı gün iki ayrı müzede eylem düzenledi. Aktivistler, hem tarihi eserlere yönelik protestolarla hem de Gazze çağrılarıyla dikkat çekti.
İspanya polisi, Madrid’deki Denizcilik Müzesi’nde tarihi bir tabloya kırmızı boya fırlattıkları gerekçesiyle çevreci Futuro Vegetal hareketine mensup iki kadın aktivisti gözaltına aldı.
Pazar günü, İspanya Ulusal Günü kutlamaları sırasında gerçekleştirilen eylemde aktivistler, José Garnelo’nun “Primer homenaje a Cristóbal Colón” (Kristof Kolomb’a İlk Övgü) adlı eserini hedef aldı.
İspanyol denizcilik tarihine tanıklık eden tablo, müze çalışanlarının hızlı müdahalesi sayesinde birkaç saat içinde temizlenerek yeniden sergilenmeye başladı. Ancak olay, tarihî eserlerin korunması ve protesto sınırları konusundaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
Polis yetkilileri, her iki kadının da müze çalışanları tarafından durdurulduktan sonra kültürel mirasa zarar vermek suçlamasıyla tutuklandığını açıkladı. Olay sırasında ziyaretçiler müzeden tahliye edildi.
Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda, tablonun tamamen restore edildiği ve müzenin kısa sürede normal işleyişine döndüğü bildirildi.
Futuro Vegetal kolektifi ise eylemin amacının, “12 Ekim, kutlanacak bir şey yok” mesajıyla ekososyal adalete dikkat çekmek ve tarihsel sömürgeciliğin sonuçlarını hatırlatmak olduğunu belirtti.
Aktivistler bu kez Picasso’nun ‘Guernica’sı önünde protesto düzenledi
Aynı gün, Marea Palestina adlı grubun yaklaşık yirmi üyesi, Madrid’deki Reina Sofia Müzesi’nde yer alan Picasso’nun ünlü eseri “Guernica” önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Aktivistler, “Soykırımı durdurun” yazılı pankartlar açarak Gazze’deki saldırıların sona erdirilmesi, silah ambargosu uygulanması ve insani yardım koridorlarının açılması çağrısında bulundu.

Eylem nedeniyle salon kısa süreliğine ziyaretçilere kapatıldı. Yaklaşık 40 dakika süren protesto, grubun “Yaşasın özgür Filistin!” sloganlarıyla alanı terk etmesiyle son buldu.
