İsrail kabinesinde kavga: Bakanlar birbirine girdi

Arsiv
Arsiv

İsrail yerel basınına göre İsrail'de kabine toplantısı sırasında bakanlar arasında büyük bir kavga yaşandı.

İsrail medyasına göre, kabine toplantısı büyük bir kavgaya sahne oldu. Söz konusu haberlere göre, birçok bakanın, aralarında Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de bulunduğu İsrail Savunma Kuvvetleri temsilcilerini suçlaması üzerine salondan bağırış sesleri yükseldi. Bazı haber kuruluşları kapalı kapılar ardındaki kavganın sesinin koridorlara kadar taştığını yazdı.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Ulaştırma Bakanı Miri Regev ve Bölgesel İş birliği Bakanı David Amsalem, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin, 2005'te Gazze Şeridi'nden Çekilme'yi desteklemiş yetkilileri, 7 Ekim saldırısına yol açan olayları incelemeye dahil etmeyi planladığı iddiasına öfke duyduklarını ifade etti.

Savaş Kabinesi Bakanı Gantz, bakanlara bağırdı

Walla'da yer alan habere göre, Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz, Genelkurmay Başkanı'nı hedef bakanlara bağırarak, 'Bu profesyonel bir soruşturmadır, Çekilme ile ne alakası var? Genelkurmay Başkanı şu an ne olduğunu araştırıyor, savaşın hedeflerine ve kuzeyde bir çatışmaya hazırlanma yeteneğimize hizmet etmek için. Bu ulusal bir soruşturma değil' dedi.

"Rezil bir tartışma patlak verdi"

Bir bakan, KAN'a rezil bir tartışmanın patlak verdiğini söyledi ve 'Orduya saldırdılar. Savunma kurumunun bazı üst düzey üyeleri oradan ayrıldı' dedi. Başka bir bakan, 'Bize bakanların bağırışlarını toplantı odasının dışından duyduklarını söyleyenler oldu' dedi.

KAN başka bir bakanın 'Orduya saldırdılar. Üst düzey savunma yetkililerinden bazıları ortada kaldı' dediğini aktardı.

Yaşanan krizin ardından, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu toplantıyı sona erdirdi ve Halevi'ye 'bazen bakanları dinlemek gerekiyor' dedi.

Muhalefetten tepki geldi

Muhalefet Lideri Yair Lapid, İsrail'in Hamas'a karşı savaşının ardından Gazze'nin yönetimine ilişkin planların tartışılması amacıyla Perşembe gecesi yapılan kabine toplantısında çıkan şiddetli tartışmanın ardından sessizliğini bozdu.

Kabine toplantısı sırasında yaşananları 'rezalet' olarak nitelendiren Lapid hükümetin değişmesi gerektiğini belirtti. Muhalefet lideri açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'İsrail Devleti, hükümetini ve liderini değiştirmeli. Bu insanlar, askerlerimizin fedakarlığına ve kahramanlığına layık değildir ve stratejik bir karara yön veremeyecekler. Artık gitmeleri gerekiyor.'

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >